Bygga huset billigt - 6 metoder

Trähus är billigare än stenhus.

Trähus är billigare än stenhus. Foto: Marlén Eskilsson

Det finns flera sätt att göra bygget billigare förutom att lägga in eget arbete. Ett sätt är att börja med att bygga litet och bygga till när du får råd.

Redan när du köper tomt har du möjlighet att påverka de framtida byggkostnaderna. Vid valet av husets form och storlek kan du sedan göra de riktigt stora besparingarna.

1. Slät tomt på rätt mark ger lägre byggkostnader

Har du förmånen att välja mellan tomter, tänk på att en slät tomt som behöver bearbetas minimalt innan grundläggningen ger den lägsta kostnaden för grund och markarbeten.

För att konstatera markförhållanden och minska risken för obehagliga överraskningar behövs en geoteknisk markundersökning. Det är dyrt att bygga på tomter där det behövs stora insatser för schaktning, sprängning eller kanske pålning.

2. Bygg billigare med rätt form och material

När du bestämmer hurdant hus du ska bygga eller ritar huset själv ska du tänka på att det är billigare att bygga en fyrkantig ”låda” än ett hus med mycket vinklar, utsmyckningar och detaljer.

Jobba sedan med standardmått.

Charlotte Andersson
Charlotte Andersson

 

Av gammal hävd är byggen ofta indelade i 60 cm moduler så att isoleringen inte behövde skäras till, berättar byggnadsingenjören Charlotte Andersson.

Vidare så är 1,5-planshus och 2-planshus billigare per kvadratmeter att bygga än enplanshus.

Bygger man i flera plan blir både grundläggningen billigare och dessutom får man mindre kvm yta fasad och båda de här faktorerna gör att bygget blir billigare per kvm, säger Charlotte Andersson.

Öppna planlösningar och stora hål i mellanbjälklag är dyra, både att konstruera och att sedan värma upp. Bygg hellre med mindre rum.

Planera så att rördragningar för vatten och avlopp blir så korta och ekonomiska som möjligt.

Om man har badrum och kök nära varandra så blir det mindre ledningsdragning, säger Charlotte.

3. Börja med att bygga smått, bygg till när du får råd

Mindre yta, billigare bygge. Har du bara råd med en viss summa att bygga för idag kan du fundera på hur många kvadratmeter du egentligen behöver.

Kanske du ska bygga minimalt idag, men med goda möjligheter att bygga till senare om och när du får råd. Ett alternativ är att bygga ett 1,5-planshus men vänta med att inreda övervåningen tills du har sparat ihop pengar till det.

4. Billiga konstruktioner

Sedan är det vissa konstruktioner som generellt är billigare i investeringskostnad än andra:

–  Trähus är billigare än stenhus.
–  Träfasad är billigare än puts.
–  Krypgrund är den billigaste grundläggningsmetoden.
–  Papptak är billigaste taket.

Stenhus

Stenhus är dyrare att bygga än trähus. Foto: Marlén Eskilsson

5. Välj billigare byggmaterial

Ytskikten är ett annat ställe där du lätt kan kapa kostnader. Linoleumgolv, plast-och korkmattor är att föredra framför klinkers och trägolv när det gäller pris. Kakel och klinker i badrum är mycket dyrare än plastmattor och målade väggar.

Det finns mycket pengar att hämta genom att jaga billigt byggmaterial och oftast är det en fördel om det får ta tid. Passa på vid reor och erbjudanden och samla på dig det du behöver till bygget, sakta men säkert.

Att handla direkt från sågverket blir oftast billigare än att handla i byggvaruhandeln.

Vissa varor är billigare utomlands. Se bara till att de är godkända enligt svensk standard, särskilt standarden på eldstäder och trappor kan skilja sig åt mellan Sverige och andra länder. Andra fallgropar är konstruktionsvirke till bärande delar. Detta måste hålla en viss standard och vara kvalitetskontrollerat och stämplat.

Annars får den som konstruerar huset överdimensionera för att säkerställa att det billigare virket ska hålla, säger Charlotte.

Fasadtegel är en annan produkt som kan vara lurig då den inte alltid är frostbeständig om man köper den på sydligare breddgrader än Sverige.

6. Spara pengar på arbetstimmarna

Sist men inte minst har vi en av de största kostnadsposterna vid bygget - hantverkarna. Börja med att fundera på om du har möjlighet att hjälpa vill själv vid bygget. Kan du göra vissa moment själv eller möjligen vara hantlangare? 

Ta in offerter från flera byggfirmor och jämför priser. Men var försiktig med att välja den billigaste, för det gäller att firman du väljer är seriös och har goda referenser, annars kan det sluta som ett dyrköpt alternativ.

En billig timpeng är inte samma sak som en låg slutkostnad. Det är mängden utfört arbete per timma som är intressant. Det viktigaste är att du bara anlitar de du har goda referenser på, och inte bara på firman utan just på de personerna som ska bygga åt dig, säger Charlotte.

Att göra mycket arbete själv är naturligtvis ett idealiskt sätt att tjäna stora pengar, bara man är själkritisk och känner efter om man verkligen kan. Dessutom måste man se realistiskt på hur mycket tid man kan och orkar lägga på bygget. Här ska man tänka på att det inte är tillåtet att göra elarbeten själv.

Det är också viktigt att man sätter sig in i branschregler och allt ordentligt så att arbetet blir riktigt utfört, annars kan andrahandsvärdet på huset bli dåligt, säger Charlotte.

Dessutom kan man få problem att få ut något på villaförsäkringen om något händer och arbetet inte var fackmannamässigt utfört.

Läs också: Vad kostar det att bygga?