Bygga nytt hus, Fritidshus

Bygga fritidshus så billigt som möjligt

Att förverkliga drömmen om ett eget fritidshus behöver inte kosta skjortan. Här tittar vi närmare på regler, förutsättningar och budget för att bygga ett fritidshus till så låg kostnad som möjligt.

Medlemmen Kjpil bygger stuga i lösvirke själv.

Medlemmen Kjpil bygger stuga i lösvirke själv. Foto: Kjpil

Hur billigt kan man bygga ett fritidshus – och ändå se till att stugan uppfyller kraven för bygglov? För att reda ut frågan pratade vi med Karl Gustafsson, bygglovshandläggare i Simrishamns kommun, samt byggnadsingenjör Charlotte Andersson.

Utgångspunkten är att vi har tillgång till en byggbar tomt på landet (utanför detaljplan) och ska hitta de mest plånboksvänliga bygglösningarna.
I artikeln inriktar vi oss i första hand på budgeten för själva byggnaden. Vill du få koll på övriga kostnadsposter i ett husbygge (tomtköp, markarbeten mm) kan du läsa de här artiklarna:

Vad kostar det att stycka av en tomt?
Kringkostnader för husbygget

Byggregler för fritidshus

Byggreglerna för en sommarstuga (fritidshus) är i stort sett desamma som för ett nybyggt hus för permanentboende. Men det finns två viktiga undantag: tillgänglighet och energihushållning. Det innebär alltså att vi kan bygga en stuga utan krav på handikappsanpassning och energiprestanda.

– Eftersom det inte finns några energikrav brukar vi inte heller lägga så stor vikt vid ventilationen i ett fritidshus. Du kan alltså välja en enklare lösning än de mekaniska ventilationssystem som brukar krävas för luftväxling i nybyggda permanenthus, säger bygglovshandläggare Karl Gustafsson.

vi kan bygga en stuga utan krav på handikappsanpassning och energiprestanda

Även om vi ska bygga en billig och enkel stuga måste byggnaden uppfylla ett antal krav för att godkännas som bostad, till exempel när det gäller bärighet, brandsäkerhet, hygien mm. Vi kan också behöva anlita en godkänd kontrollansvarig som säkerställer att dessa krav uppfylls.

I enstaka fall, när det handlar om mycket enkla stugor, är det inte säkert att du behöver en kontrollansvarig. Men om stugan till exempel rymmer ett våtrum är det ett krav. Kontakta gärna kommunen, eller en kontrollansvarig, för att få vägledning när du planerar för ditt stugprojekt, säger Karl Gustavsson.

Läs mer: Boverkets byggregler

Sök efter certifierade kontrollansvariga i din kommun

Fritidshus
Fritidshus från Lövångers, där byggsatsen kostar 283 900 kr.

Vad kostar bygglov för fritidshus?

– Eftersom stugan ska stå på en fristående tomt måste vi ansöka om bygglov. Undantag som friggebod (15 kvm) eller attefallshus (30 kvm) gäller inte här, även om vi bygger eller beställer en sådan typ av byggnad till vår tomt. Det måste finnas ett bostadshus i nära anslutning på tomten för att byggnaden ska godkännas som friggebod eller attefallshus, påpekar Karl Gustafsson.

Bygglovskostnaden för ett fritidshus avgörs ofta av byggnadens storlek, men den skiljer sig åt mellan olika kommuner.

– I Simrishamn kostar bygglov för hus upp till 50 kvadratmeter cirka 30 000 kr (2024) säger Karl Gustafsson.

Ett alternativ för att komma undan bygglovet är att placera en mobil bostad på tomten, till exempel en husvagn eller byggbarack på hjul. Då måste vi dock vara beredda på att kunna flytta bostaden regelbundet när kommunen kräver det.

Läs mer: Vad kostar bygglov för en villa?

Byggsats fritidshus
Byggsatsen till fritidshuset Toppstugan på 61,2 kvm från Lundqvist  kostar från 677 200 kr för en byggsats.

Planera stugbygget

Vår stuga ska inte bara godkännas av myndigheterna, den ska också uppfylla våra egna boendekrav. Följande förutsättningar är viktiga att tänka igenom i förväg:

  • Boyta och planlösning – Hur många ska använda stugan samtidigt? Vilka typer av rum behövs och vilken utrustning? Ju mindre stuga du bygger desto billigare blir den naturligtvis.
  • Placering – Var på tomten bör stugan placeras, med hänsyn till omgivning, klimatförhållanden mm?
  • Vistelsetid – Under vilka perioder ska vi vistas i stugan? Ska den t ex kunna fungera som bostad under vintertid? Ja, då behövs mer isolering och dyrare värmesystem.
  • Komfort – Behöver vi tillgång till rinnande vatten, avlopp, värme och el? Ju mer komfort, desto dyrare stuga.

Nyckelfärdigt, byggsats eller lösvirke?

Det finns i huvudsak tre sätt att bli med sommarstuga:

Nyckelfärdigt: Flera företag erbjuder färdigmonterade stugor från fabrik. Prisnivån varierar kraftigt, beroende på storlek, utrustning och tilläggstjänster. Mindre modeller i storlek 40kvm  kan t ex kosta 1.3-1,6 miljoner kr, vilket motsvarar en kostnad på 32 000-40 000 kr/kvm. Grundläggning ingår inte, men kan eventuellt beställas som extratjänst av företaget.

Byggsats: Innebär att stugan levereras som en stor legokartong med olika delar som ska monteras ihop. Stommen är oftast obehandlad och behöver i regel också kompletteras med taktäckning, isolering och fast inredning. Prisnivån för byggsatser, i storlek 40 kvm, ligger kring 175 000 kr och uppåt (exklusive grund och markarbeten förstås).

Lösvirke: Bygger vi med lösvirke kan vi själva bestämma stugans utformning och materialval. Vi kan dra nytta av byggvaruhusens kampanjpriser, köpa virke direkt från sågverk och även fynda begagnat material via nätannonser. Vi kan även handla byggmaterial utomlands, till exempel i Polen. Det är naturligtvis svårt att uppskatta vad totalkostnaden blir, men detta bör kunna bli det billigaste alternativet.

Charlotte Andersson
Charlotte Andersson

Byggnadsingenjör Charlotte Andersson ger följande kommentar till de olika stugalternativen:

– Lösvirkesstugan kan förvisso vara billigast, men det måste vägas mot all den tid du behöver lägga ner på att köpa in material och sedan bygga. Här tillkommer ju även transporter som en extra kostnad. Ska du köpa material utomlands måste du även beakta att det överensstämmer med svenska konstruktionsregler.

– Nyckelfärdigt är den enklaste, smidigaste lösningen. Man får snabbt en användbar stuga men på bekostnad av en högre prislapp.

– Byggsatsen är en medelväg mellan de båda. Lite lättare att få ihop för en glad amatör än lösvirket eftersom det kommer med en färdig montageanvisning, lite som en IKEA-möbel.

Billig grund till fritidshuset

Charlotte Andersson menar att plintgrund är en både praktisk och prisvärd lösning på en grund till sommarstugan. Alternativet är en uteluftsventilerad krypgrund, under förutsättning att den byggs på ett fuktsäkert sätt. En platta på mark är dyrare och kostar omkring 3000 kr/kvm för en helentreprenad, enligt kalkyler på nätet. Plintgrund eller krypgrund är ungefär 20-30 procent billigare.

Fritidshusets konstruktion

Alla stugbyggsatser har trästomme och det är även det billigaste och mest praktiska materialet för gör-det-själv-stugan. Nedanstående prisexempel är hämtade från byggvarukedjor, men kan säkert matchas av lokala sågverksleverantörer och återbruksförsäljare. Tänk på att det tillkommer ytterliga byggdetaljer (bjälkar, reglar, vindskivor, vindpapp, gipsskivor, färg mm) som inte redovisas här.

Väggpanel: Allra billigast är obehandlad granpanel (inkluderar lockpanel, bottenbräda och lockbräda). Men det blir inte så mycket dyrare att köpa en industrimålad panel, i relation till arbetsinsatsen. Prisnivån för behandlade ytterpaneler, i standardmått, är ca 20 kr per löpmeter (motsvarar ca 180kr/kvm). (Räkna med visst spill!).

Golvbeklädnad: Laminat är ofta det billigaste alternativet. Prisnivå från: 200 kr/kvm.

Takbeklädnad: Takpapp (ytpapp) på rulle är billigast, Prisnivå: ca 120 kr/kvm. Vi kan även överväga en enkel variant av plåttak, eller undersöka möjligheten att köpa in begagnade takpannor.

Fönster: Englas träfönster kostar minst, men för komfortens skull bör vi åtminstone gå upp till tvåglasfönster. Prisnivå: (obehandlade, sidohängda med standardmått 10 x 12) från 2 300 kr och uppåt. Det finns även billiga varianter av PVC-fönster. Ytterligare ett alternativ som kan bli ännu billigare är att köpa begagnade fönster.

Ytterdörrar: De enklaste modellerna i standardmått (100 x 210, utan glas) hamnar kring 4 500 kr.

Isolering: krävs för att få ett acceptabelt inomhusklimat i stugan såväl sommar som vinter. Här får vistelsebehovet styra isolertjockleken (lambda-värdet) för golv, väggar och tak. Isolerskivor i glasull är till exempel billigare än t ex träfiber. 

Budgetalternativ för vatten och avlopp

Att koppla in stugan till kommunalt vatten- och avlopp är oftast inte möjligt på landet. Det är inte heller ekonomiskt försvarbart. Anslutningsavgiften varierar, men kan ligga på 100 000 kr - 400 000 kr i landets kommuner, bland annat beroende på storlek på tomten.  Att gräva eller borra en vattenbrunn är också dyrt för en enkel stuga. En djupborrad brunn kan totalt hamna kring 50 000 - 100 000 kr.

Här måste vi titta på andra alternativ för vattenförsörjning, framhåller Charlotte Andersson.
- En regnvattenuppsamlare kan tillgodose behovet för tvätt, disk och vattning. När det gäller dricksvatten är det enklast att ta med sig dunkar hemifrån. 

När det gäller avlopp är någon typ av utedass (mulltoa) det bästa budgetalternativet. Det billigaste vi hittat är portabla toaletter för 300 kronor. Alternativet är en fast monterad fritidstoalett. Vi hittar bl a en Mulltoa Separera för 4 295 kr. 

Kostnad för att dra in el till fritidshuset

Att dra in el är en dyr historia, särskilt om vår tomt är placerad långt från närmaste nätanslutningspunkt. Dessutom får vi dras med abonnemangsavgifter. Enbart anslutningsavgiften brukar hamna kring 40 000 kr. Energimarknadsinspektionen har en schablon för vad elanslutning ska kosta som du hittar här: Nyanslutning till elnätet

Ligger stugan i soligt läge kan vi istället ordna lite elförsörjning via ett solcellspaket för stuga (solpanel, solorderbatteri, inverter,  mm). Ett paket på 3000 watt/230V Ah kostar ca 27 000 kr. Det räcker för att driva samma elartiklar du har hemma.

Leverantörer av camping- och husvagnsutrustning kan vara en bra ingång för att hitta rätt produkter, liksom nätbutiker som Sunwind.se och 24 Volt.eu. Här kan du även hitta övrig utrustning för den enkla stugan: gasolkök, gasolkamin etc.

Gasolkamin
Sunwind Miniflame V16 kostar 3469 kr inklusive gasoltub.

Prisvärd uppvärmning

Bör den billiga stugan ha en värmekälla? Här tror vi att alternativet vedkamin/skorsten bli för dyrt och skrymmande, även om det är mysigt. Eldstaden kräver dessutom bygganmälan, besiktning och sotning.

Valet blir en portabel gasolkamin som är lätt att hantera och värmer stugan snabbt. Vi hittar billiga modeller på 1500W för kring 800 kronor (kostnad för gasoltuben tillkommer). Här får vi dock tänka på att driftskostnaden blir högre än om vi hade valt en liten vedkamin.

Ligger fritidshuset i fjällen är förmodligen elradiatorer det mest funktionella och ekonomiska alternativet. En elradiator kostar från 600 kr och uppåt.

Vanliga frågor

Var lönar det sig att bygga fritidshus?

Bo Söderberg, professor i fastighetsekonomi vid KTH, menar att det är lönsamt att bygga där det byggs, vilket ofta är i områden med höga bostadspriser. Det kan dock finnas unika mikrolägen i områden där det inte verkar lönsamt att bygga, men ändå är det. 

Kan man bygga ett fritidshus för en miljon kr?

Det går att bygga ett enkelt fritidshus för en miljon kr, om du redan har tomten, det är litet och du gör det mesta arbetet själv. 

Kan man bygga ett hus själv utan tidigare erfarenhet?

Det går bra att bygga huset själv utan tidigare erfarenhet. Det finns gott om exempel på det på Byggahus.se, t ex Robin Heij och Cajsa Lundin med maken Per.