Kök

Jämförelse kök från Epoq, Ikea, HTH gds och Kvik

Det är inte ovanligt att man har en pressad budget när man behöver byta ut köksinredningen. Många sneglar då på kökstillverkarna som har en lågprisprofil. Men vad är det för skillnad på dem och vem är billigast egentligen?

Vi utgår från medlemmen SSSS köksritning när vi jämför fyra kökstillverkare med lågprisprofil.

Vi utgår från medlemmen SSSS köksritning när vi jämför fyra kökstillverkare med lågprisprofil. Foto: SSSS

Vi bestämde oss för att jämföra fyra kökstillverkare med lågprisprofil – Epoq, Ikea, HTH gör det själv och Kvik -  för att se vad grunden till ett exempelkök skulle kosta hos dem, vad du får för pengarna och hur deras villkor ser ut. Det vi har jämfört priset på är:

  • stommar, 
  • luckor/lådfronter med gångjärn, 
  • lådor och 
  • täcksidor. 

Designen på luckan/lådfronten är en modell som finns hos alla jämförda kökstillverkare. Stommen vi utgått ifrån är kökstillverkarens standardstorlek.

Köksritning
Köket från annan vinkel. Foto: SSSS

Epoq, Ikea, HTH gds och Kvik har fått medlemmen SSSS köksritning som underlag för att räkna på priset. Ritningen ser du högst upp i artikeln samt ovan och nedan.

köksritning
En ritning över köket i vårt exempel. Foto: SSSS

Utöver stommar, luckor och lådfronter krävs förstås sedan inredning till skåpen, hyllplan, karuseller, bänkskivor, vitvaror mm, men det är exkluderat från våra beräkningar.

Epoq med lucka Fasett

Köksmärket Epoq ägs av Elgiganten. De säljer därmed även vitvaror och annan teknik till hemmet.

Epoq Fasett
Exempel på kök Fasett i grått från Epoq.

Pris vårt exempelkök: 30 282 kr 
Då ingår: Stommar, luckor, lådor, gångjärn, ben och socklar, täcksidor & material för passbitar.
Lucka: Fasett. Lackerad MDF.
Garanti: 25 års funktionsgaranti på lådfunktioner, gångjärn, skåpstommar, täcksidor och socklar. För övriga produkter gäller tre års reklamationsrätt i förhållande till Konsumentverkets rekommendationer.
Ritverktyg: Ja
Valmöjligheter: 30-tal stommar i olika mått och 6 luckserier.
Flexibilitet: Bänkskivor kan måttanpassas. Diskho kan man få underlimmad i måttbeställd bänkskiva.
Leveranstid: 2-3 veckor (4-6 med måttbeställd bänkskiva)
Förmonterat: Nej, allt kommer i platta paket
Märke beslag: Handtag är JE-beslag, gångjärn och lådsidor är Grass

– Vad gör er unika?

– Kvalitén man får i den prisklass vi ligger. Vi ger också personlig service till varje kökskund. Vi sitter med kunden och bygger upp köket i ritprogrammet tillsammans. Vi har ett stort fokus på vitvaror. Här kan du välja vilket märke på vitvaror du vill. Vi kan även erbjuda lösningar där vi utgår från en specifik vitvara, till exempel en bänkintegrerad fläkt, och bygger köket runt det, säger kökssäljare Jenny Nordwall, Epoq.

HTH gör det själv med lucka Grå kvadrat

Köksmärket HTH ägs av Nobia där ett 20-tal köksvarumärken ingår. De säljer produkter inom både kök, badrum och garderob.

Grå kvadrat
Kök med luckan Grå kvadrat från HTH.

Pris vårt exempelkök: 28 081 kr
Då ingår: Stommar, luckor, lådor, gångjärn, ben och socklar & täcksidor (passbitar behövs ej).
Lucka: Grå kvadrat. 2,0 cm tjock lackad MDF med grå dekor.
Garanti: 25 år på rörliga delar, 5 år på skåp, bänkskivor, hoar
Ritverktyg: Ja
Valmöjligheter: 90-tal stommar i olika mått och 13 luckserier.
Flexibilitet: GDS-sortimentet är fast. Men man kan via deras kökskonsulenter skräddarsy sitt kök efter behov och investeringsram, och även specialrita skåp som inte finns i standardsortimentet.
Leveranstid: 2 veckor
Förmonterat: Platta paket i gör det själv, men även alternativ som ihopmonterat från fabrik, och inburet av HTH:s egna chaufförer.
Beslag: Blum

– Vad gör er unika?

– HTH är en köksspecialist som har tillverkat kök i över 50 år. Våra kunder möts av renodlade kökskonsulenter som är specialinriktade på kök och förvaringslösningar till hemmet. Alla våra kökskonsulenter har genomgått en HTH-certifierad utbildning. Detta för kunna guida kunden genom köksköpets alla faser. Vi kan tillhandahålla en helhetslösning, innefattande kök, vitvaror och montering åt kunden. Vi ser köket som en möbel i hemmet mer än som ett ”arbetskök” och med detta blir vi populära med tanke på vad dagens kunder efterfrågar, såsom dansk möbeldesign kombinerat med bra funktioner och hög kvalité - detta är HTH:s styrkor. HTH är kända för att vara innovativa och framåtsträvande. Våra kökskonsulenter har bland den bästa utbildningen i branschen, säger Maria Lundberg, HTH.

Ikea med lucka Bodbyn

Ikea har ett stort sortiment köksprodukter, men är inte bara en kökstillverkare utan har all slags inredning.

IKEA Bodbyn
Ett kök med luckan Bodbyn från IKEA.

Pris vårt exempelkök: 22 402 kr 
Då ingår: Stommar, luckor, lådor, gångjärn, ben och socklar, täcksidor & material för passbitar.
Lucka: Bodbyn. Lackerad MDF.
Garanti: 25 år (METOD kökssystem)
Ritverktyg: Ja
Valmöjligheter: Cirka 50 stommar i olika mått och cirka 30 luckserier.
Flexibilitet: Bänkskivor kan måttanpassas
Leveranstid: 1 vecka (4-6 veckor vid beställning av måttanpassad bänkskiva)
Förmonterat: Nej, allt kommer i platta paket
Märke beslag: Blum

– Vad gör er unika?

– Låga priser utan att tumma på kvalitén. Tack vare vår storlek och affärsmodell är vi stolta över att kunna erbjuda fantastiska priser och samtidigt ge 25 års garanti. En annan stor fördel är vår tillgänglighet – du kan enkelt komplettera och uppdatera ditt IKEA kök bara genom att åka till närmaste varuhus eller via vår hemsida. Vi vill också att det ska vara roligt att köpa kök på IKEA – därför satsar vi mycket på att vara nära dig som kund före, under och efter ditt köp. Det kan uppstå många stressmoment under en köksköpresa – då vill man ha en leverantör som man kan lita på! Vi kan också erbjuda fullservice med allting utöver själva köket; från förbesiktning och mätservice till finansiering och installation, säger Oskar Johansson, chef Ikea kök.

Kvik med lucka Rimini

Kvik säljer både kök, badrum, garderober och inredning. De har 150 butiker världen över.

Kvik Rimini
Ett kök med luckan Rimini från Kvik.

Pris vårt exempelkök: 33 173 kr,
Då ingår: stommar, luckor, lådor, gångjärn, ben, socklar samt finsidor. 
Lucka: Rimini, MDF med folie. 
Garanti: 25 år på alla rörliga delar, 10 år på alla luckor och skjutdörrar. 
Ritverktyg: Ja 
Valmöjligheter: Ca 300 stommar i olika mått, extra djupa XXL-skåp och 23 luckserier. 
Leveranstid: 2 veckor för köket (3-4 veckor för måttbeställd bänkskiva) 
Förmonterat: Kund väljer själv mellan platta paket, förmonterade stommar eller full montering och installation. 
Flexibilitet: Bänkskivan måttanpassas, kökskonsulenterna tar fram kostnadsfria ritningar till alla kunder där vitvaror och bänkskiva, diskho och blandare planeras in. 
Märke beslag: Kvik 

– Vad gör er unika? 

– Vi har dansk design i hög kvalitet till ett överraskande lågt pris. Stora volymer med 150 butiker och utvalda köksserier gör att vi kan hålla låga priser utan att tumma på varken design eller kvalitet. Kvik är ensamma om att erbjuda XXL-skåp med 40% mer förvaringsutrymme (20% mer bänkskiveyta). Våra kökskonsulenter planerar och ritar köket och tillhörande vitvaror och kunderna får med sig ritning och en helt transparent offert hem, säger Johanna Strömberg, Marketing manager Kvik.

Resultat - skillnaden mellan kök från Epoque, Ikea, HTH gds och Kvik

Vår jämförelse visar att till synes samma kök från de här fyra kökstillverkarna skiljer sig åt ganska rejält i pris trots att produkterna är väldigt lika.

Ikea 22 402 kr
HTH 28 081 kr
Epoq 30 282 kr
Kvik 33 173 kr

Den dyraste av de här fyra, Kvik, skiljer sig från övriga genom att ha en lucka av mdf med folie. Ikea, HTH och Epoqs luckor är alla lackerad mdf. Kvik sticker ut med möjligheten att välja extra stora skåp.

Garantierna på rörliga delar är likvärdiga, men på luckor och stommar skiljer de sig en del. Ikea utmärker sig som den med längst garanti på luckor och stommar.

HTH utmärker sig som den enda av de fyra jämförda kökstillverkarna som erbjuder möjligheten att specialrita skåp för kunden.

I övrigt visar vår jämförelse på att du får väldigt lika produkter och funktioner oavsett vilken av de här fyra kökstillverkarna du väljer.