Juridik

Många fel efter stressbyggda hus

Radhusen på Symfonivägen i Umeå.

Radhusen på Symfonivägen i Umeå. Foto: SVT.

Husköpare i Umeå är missnöjda med kvaliteten på sina hus. Tillverkaren och mäklarföretaget skyller på tidsbrist.

Myresjöhus och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling får kritik för husbyggen och försäljningsvillkor för ett radhusprojekt i Umeå. Ett antal hus har byggts upp på väldigt kort tid, och de nya ägarna klagar på allt från dålig lukt till usel byggkvalitet. Bland annat är det golv som släpper och dålig ventilation.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och Myresjöhus säger att man har viss förståelse för köparnas kritik. Köparna uppges även ha fått viss kompensation. Men samtidigt slår man ifrån sig kritiken med att husen byggdes under väldigt kort tid.

– Ett normalt projekt tar 1,5 till 2,5 år från start till slut. Det här genomdrev de på sex till sju månader vilket är en fantastisk prestation. Men nu efteråt så inser vi att det gick alldeles för fort och mycket information blev sen på grund av att vi inte kunde ha material klart. Allting togs ju fram löpande under väldigt kort tid, säger Richard Öhman, ansvarig på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, till SVT.

Köparna är också besvikna över att carporten skulle ha ingått, men när de fick nycklarna pressades de att skriva på ett avtal där carporten plötsligt fått en extra avift kopplad till sig. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ska nu utreda huruvida mäklarna ljugit om carporten.