Köpa & sälja hus

Då är det bäst att sälja huset - tajma din husförsäljning

Visst finns det tider på året då det generellt sett kommer flest folk på husvisningarna, men det gäller också att analysera marknaden och hålla koll på konkurrerande objekt.

Effektfulla bilder av huset i skymningen.

Effektfulla bilder av huset i skymningen. Foto: Husman Hagberg

Rent generellt är mäklarna överens om att bästa tiden på året för att sälja huset är under våren: mars, april och maj månad. Under dessa vårmånader brukar trädgården prunka, huset stråla i solljuset och mäklarbilderna bli som mest lockande. Fler potentiella köpare blir attraherade och går på visning, med hetsigare budgivningar som följd.

Lars Olsson
Lars Olsson, Notar

Men många som letar efter nytt boende håller koll på marknaden året runt, och då utbudet minskar en del under sommaren p.g.a. semestrar, får de som säljer under den perioden fler spekulanter. 

– Särskilt bra var sommaren under pandemitiden, när fler än vanligt var hemma och semestrade, berättar Lars Olsson på Notar i Örebro.

Men det finns förstås undantag. 

Analysera marknaden - även nyårsdagen kan vara bäst

Det går dock inte att säga att vårmånaderna är den absolut bästa tiden i alla lägen.

Ann-Charlotte Ljungström
Ann-Charlotte Ljungström,
Våningen & Villan

–  Bästa tiden på året är såklart lite olika mot bakgrund av vilken marknad du jobbar på, säger Ann-Charlotte Ljungström på Våningen och Villan i Lund.

– Där jag säljer villor tex i Veberöd, så tycker jag det är bäst att lägga ut villor tex nyårsdagen … man är ensam på marknaden.

– De små gårdar och lantligt belägna hus som jag också säljer passar dock bäst att lägga ut så fort vårsolen börjar spira. Så sent i mars eller tidigt i april, säger Ann-Charlotte.

Hus till salu
En solig dag på hösten gör sig huset riktigt bra på bild. Foto: Bjurfors

Tajma för minimalt antal konkurrerande hus på marknaden

Peter Svensson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Malmö menar att det är viktigast att hålla koll på konkurrerande hus på marknaden. Tidsmässigt bör man passa in sin husförsäljning så att det inte ligger för många hus till salu i området samtidigt.

Peter Svensson
Peter Svensson,
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

– Om det ligger flera hus ute i området kan det vara en idé att avvakta med att sälja, såvida inte priset är lägre i förhållande till boyta/skick osv. Ju fler hus det ligger ute i samma område, desto högre är konkurrensen, säger Peter.

– Detta bidrar till att spekulanter har fler hus att välja på och kan vara lite avvaktande. Om det bara finns ett hus ute till försäljning är det ingen konkurrens, vilket leder till att alla spekulanter vill ha just det huset = fler spekulanter på visning och högre slutpris.

Om vi bortser från ovanstående resonemang och att förutsättningarna gällande konkurrens är lika året om, då är den bästa tiden för försäljning april/maj/juni. Då blir fotona bra, trädgården är fin, poolen visar sig från sin bästa sida och inte minst att tillträdet oftast kan vara i augusti, då skolorna börjar.

Hus till salu
Ett 70-talshus som fått nytt utseende. Foto: Svensk Fastighetsförmedling

De två sämsta månaderna att sälja huset

Enligt Peter Svensson är december oftast den sämsta månaden att sälja. 

– Mörkt, eventuell snö och julledighet. Går det att undvika försäljning december/januari är det oftast att föredra, avslutar Peter.

Lars Olsson på Notar håller med men förtydligar:

– Den sämsta perioden är ganska kort, från mitten av december till första veckan i januari, sedan tar det fart igen.

Läs mer

Mäklararvode: Vad kostar en mäklare 2021?
Höja värdet på huset inför försäljning