Byggde energieffektivt Feng Shui-hus
När Joakim och Maria Thörn i Hortlax skulle bygga hus tummade de inte en millimeter på vad de ville ha i form av läge, konstruktion, värmesystem, utformning eller inredning. Följ med i berättelsen om bygget av deras energieffektiva Feng Shui-hus i tre delar.

Joakim och Maria Thörn framför entrén. Klicka på bilden för att se fler bilder. Foto: Petra Hall
Maria och Joakim Thörn kunde äntligen flytta in i sitt hus i februari 2008, efter att ha projekterat och byggt under mer än två års tid. Resan som har varit lång men lärorik började alltså redan strax innan jul 2005.
Maria bläddrade i Piteå Tidningen vid frukosten och fick se en annons: ”Sjötomt med fritt och högt läge i Höglandsnäs, en mil utanför stan.”
– Joakim, jag har hittat vår tomt, ropade Maria.
– Vi åker och tittar på den, sa Joakim direkt.
Tomten var perfekt och priset var rätt, så det blev en snabb affär. Redan i slutet på januari var köpet klart och de fick tillträde till tomten. Nu började de fundera. Hurdant hus vill vi ha?
Det de visste var att de ville designa sitt eget hus. För att få inspiration började de med att beställa huskataloger från ett 20-tal hustillverkare.
– Men det var svårt att få kontakt med hustillverkarna när vi mailade och ställde kontrollfrågor, berättar Joakim.
Joakim och Maria övergav hustillverkarna för inspiration och hittade istället bättre sådan i en vanlig dagstidning. Där fick de syn på ett modernt hus med 7,5 meter i takhöjd, fin öppen spis, öppen planlösning och massor av fönster. Det här huset fick vara utgångspunkten när Maria och Joakim skulle utforma sitt hus.
De spånade och ritade själva. Joakim laddade ner ritprogrammet Punsch!.
– Jag valde Punsch! För att det kändes enkelt och lätt att köra 3D-visualisering med, dessutom var det billigt, berättar Joakim. Med programmet kunde man ”flyga runt” från rum till rum och skapa sig en bra uppfattning om hur det skulle kännas att vara i huset.
Joakim tillbringade natt efter natt framför datorn och ritprogrammet.
Samtidigt hade Maria en arbetskamrat som just hade utbildat sig till Feng Shui-konsult, Jenny Sundström. Maria var tilltalad och inspirerad av Jennys idéer och ville att det nya huset skulle utformas enligt Feng Shui. De bestämde sig för att anlita Jenny för att få hjälp med att göra huset harmoniskt och avkopplande att vara i.
– Vid vårt första möte med Jenny berättade hon hur Feng Shui fungerar, säger Maria.
Enligt Feng Shui ska ett hus placeras så att det omfamnar de boende. Feng Shui tar hänsyn till de fyra beskyddarna: Sköldpaddan, Draken, Tigern och Fågel Fenix. T ex ska sköldpaddan placeras på baksidan och ge stöd i ryggen. Fågel Fenix däremot står för inkommande energi och fri sikt.
– I Marias och Jockes fall var det ganska självklart att den inkommande energin skulle komma från vattnet och därför var placeringen ganska given, säger Jenny Sundström.
Huset fick då baksidan i nordost och framsidan i sydväst, vilket innebar att huset skulle få ett överskott av jordenergi.
– Jag rekommenderade dem då att jobba med vitt och andra ljusa färger för att balansera upp den jordenergin.
Entrén och hur den placeras är också viktig enligt Feng Shui. Via entrén kommer alla energier in i huset och det är viktigt att det är rätt energier du släpper in.
Vid första ritningen Joakim och Maria hade gjort låg entrén i nordost. Det är dock det mest ofördelaktiga väderstrecket att ha ingången i enligt Feng Shui, eftersom det för in splittrad energi i huset.
– De hus som har entrén i nordost blir ofta inga lyckliga hus utan riktiga problemhus. De får in den splittrade energin, berättar Jenny Sundström.
Därför rådde Jenny dem att flytta ingången till ett nordligt läge. Där det skulle bli mer lugn och harmoni i huset. Du kan läsa mer om Feng Shui hos Ray of Light.
I nästa avsnitt om Marias och Joakims bygge berättar vi om husets konstruktion, värmesystem och övriga installationer.
Kommentarer
23