Bygga nytt hus, Husdrömmar

Husdrömmar med feng shui, currylinjer och dyra markarbeten

Ausra och Patriks husdröm är ett hus i harmoni enligt feng shui och utan currykryss i vägen där på tomten på Värmdö. Men redan när de sätter spaden i marken för att påbörja markarbetena tornar orosmolnen upp sig.

Husdrömmar med feng shui, currylinjer och dyra markarbeten

Foto: SVT

I det nionde avsnittet av Husdrömmar 2024 får vi följa Patrik och Ausra Drivstedt som har bestämt sig för att bygga sitt drömhus i japansk stil på Värmdö. De har anlitat arkitekt Mats Fahlander för att rita huset tillsammans med en feng shui-konsult och specialist på currylinjer. Tomten är sluttande och de placerar huset i en sänka där vattnet tränger fram så fort markarbetena påbörjas. Under grävandets och byggets gång sätter oron i världen med inflation, stigande byggkostnader och boräntor käppar i hjulen för dem.

Bakgrund

Ausra och Patrik Drivstedt har byggt ett hus i Malmö tidigare, där de har bott med sina tre söner. Men direkt efter inflytt i det huset fick Ausra ont i ryggen och det visade det sig att det fanns currykryss mitt i hennes säng, som hon tror var orsaken.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 9 runda hörn på värmdö gamla huset malmö
Foto:SVT

Så hittar de en tomt på Värmdö där Ausras syster bor, där de kan bygga ett nytt hus som de planera för att undvika alla currylinjer, men också utforma enligt feng shui. Efter att ha rest mycket i Asien vill de ta med sig den japanska lugna stilen i det nya huset de bygger.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 9 runda hörn på värmdö tomten
Foto: SVT

Patrik som är hörselskadad jobbar som generalsekreterare på Svenska Dövidrottsförbundet. Ausra är döv och jobbar på Manillaskolan, men hon är också textilkonstnär. Deras nedsatta hörsel gör att de kommer att anpassa husets form och planlösning även efter det.

Fakta om huset

Arkitekt: Mats Fahlander
Tomtens inköpspris: 3 miljoner kr
Budget hus: 7 miljoner kr
Boyta: 225 kvm
Byggstart: Juni 2022
Planerad inflytt: Jul 2022 alt. mars 2023
Verklig inflytt: Februari 2024

Huset designat för hörselskadade

Även den som inte är döv kanske kan tänka sig in i hur det känns när en person bara dyker upp framför en utan att man hört dem komma. Man blir rädd. Det har de nu utformat huset för att undvika. Nyckeln är att ha öppen planlösning med fria soch stora fönster där man ser varandra så mycket som möjligt när man vill påkalla uppmärksamhet.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 9 runda hörn på värmdö modell av huset
Foto: SVT

Arkitekt Mats Fahlander har ritat huset som en kvadratisk huskropp med rundade hörn.

De planerar till en början att klä in fasaden med yakisugi även kallat shou sugi ban, som är en asiatik typ av bränd panel.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 9 runda hörn på värmdö planlösning
Foto: SVT

Entrén på plan 1 leder in i köket, vardagsrummet och loungen. Här finns också de tre sönernas sovrum.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 9 runda hörn på värmdö planlösning
Foto: SVT

Övervåningen blir Patriks och Ausras egna med öppet mellan sovrum, klädkammare, badrum och ateljé. Här finns också två stora terrasser med ytterligare en entrédörr.

Här kan du läsa mer om Fritidshus på Bohusläns klippor av Mats Fahlander.

Gert Wingårdh har två invändningar

Gert Wingårdh reagerar på två saker när han kommer till tomten och får deras husplaner presenterade för sig. Det första är att den första gropen som är grävd är fylld med vatten. Huset ligger i en sänka. Han menar att markarbetena kommer att bli mycket dyrare än de tänkt sig här.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 9 runda hörn på värmdö modell av huset
Foto: SVT

Den andra saken är att han tror att entrén till huset är felplacerad. Han ser framför sig att ingen vill gå ner och runt huset när man hälsar på, utan att alla kommer att vilja gå in via gångbron uppe på höjden som leder in till övervåningen. Kommer han att få rätt tro?

Tar in konsult för fengshui och undviker currylinjer

För att huset ska bli helt perfekt har de alltså inte bara anlitat arkitekt Mats Fahlander och själva haft idéer om hur huset ska formas för människor som inte hör. De har också anlitat feng shui-specialisten Susanna Utbult från Nordic School of Feng Shui för att huset ska utformas enligt feng shui.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 9 gert letar currykryss
Foto: SVT

Kortfattat är feng shui en gammal kinesisk lära om hur energierna i den omgivande miljön påverkar människan. Det gäller bland annat att skapa en balans mellan de fem elementen vatten, eld, trä, jord och metall, samtidigt som man tar hänsyn till yin och yang.

Läs också om Joakim och Maria Thörn som byggde energieffektivt hus enligt feng hui.

Som om det inte var nog, anpassar de också huset för att undvika currykryss. En currylinje är en form av jordstrålning – en sorts energifält som finns i ett regelbundet rutnät över hela jorden. Currylinjerna är uppkallade efter Manfred Curry som beskrev dessa 1952. Linjerna ligger med cirka fyra meters avstånd. Det finns också hartmannlinjer, uppkallade efter Ernst Hartmann, som är svagare än currylinjerna och ligger på två meters mellanrum. Dessa linjer bildar rutmönster nord-syd, öst-väst. Där linjerna för både currylinjer och hartmannlinjer möts bildas kryss där jordstrålningen anses vara extra stark. Kryssen sägs ge dålig sömn, huvudvärk, ledvärk med mera. Dessutom sägs de leda till att växter växer sämre i dessa kryss.

Currykryss-specialisten har gått runt på tomten med två framåtriktade metallpinnar i vardera hand. När pinnarna rör sig inåt är man över ett currykryss. Gert testar och även han har förmågan att känna av currykryss med pinnarna.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 9 currykryss
Foto: SVT

Det hade alltså varit komplicerat för dem när de skulle placera ut huset på tomten efter alla önskemål som fanns, men till slut lyckades de.

Efter sprängningsarbeten kan cyrrykryssen ha flyttat på sig. De tar därför dit Susanna Utbult igen för att kontrollera om kryssen är kvar på samma plats. Det visar sig att de har flyttat sig lite, men som tur är till det bättre. Det kommer att gå att sova bra i deras nya sovrum.

Markarbetena blir dyr överraskning, stigande boräntor och höga priser på byggmaterial

Efter ett halvår, i december 2022, har inte ens plattan gjutits. El och vatten fanns inte framdraget till tomten när de köpte den, utan de måste dra fram det själva, vilket innebär mycket mer grävande än de hade tänkt. Markarbetena har varit omfattande och är fortfarande inte klara.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 9 runda hörn på värmdö grund gjuts
Foto: SVT

De hade avsatt 2-3 miljoner kr för grävande på tomten, nu är de uppe i 5-6 miljoner kr. Ausra vill inte ens gå dit och titta längre, hon mår så dåligt av det. De har till och med funderat på att sälja och överge hela husbygget. De hade grovt underskattat hur svår tomten skulle vara att bygga på. Dessutom är det höga priser på transporter och byggvaror sedan coronapandemin, för att inte tala om de stigande boräntorna.

Snabbtorkande grund och väggelement från bror i Lettland

Det verkar som att de får hjälp av Ausras bror Vitras från Litauen, att han ordnar fram 70% av väggelementen färdigbyggda, och att han har en lösning för de böjda i hörnen som Patrik kan bygga klart på plats.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 9 runda hörn på värmdö väggar
Foto: SVT

Ett halvår efter i tidsplanen är det dags att gjuta grunden. Då frågar Patrik hur länge man ska vänta på att den torkar. Entreprenören säger att du kan börja bygga dagen efter. Det verkar vara någon sorts snabbtorkande betong de använder. Patrik häftklamrar fast plast under väggelementen innan de monteras på den nya grunden. 

husdrömmar säsong 11 avsnitt 9 runda hörn på värmdö grund
Foto: SVT

För att spara pengar har de övergett yakisugi-panalen de hade tänkt ha på fasaden. De målar vanlig panel svart istället helt enkelt.

Slutresultat med dramatiskt besked

I februari 2024 kommer Gert och Anne på sitt sista besök för att se hur det har gått. Ausra och Patrik har då bott i huset i två veckor.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 9 runda hörn på värmdö hus färdigt
Foto: SVT

Gert och Anne tycker att huset nästan är lite funkis. Gert hade hoppats komma in på övervåningen - och faktiskt kommer de att flytta entrén dit. Mycket riktigt tycker de att det känns det mer naturligt att gå in där.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 9 runda hörn på värmdö hus baksida
Foto: SVT

Det finns runda hörn både här och var, både utanpå och inne i huset. Allt enligt feng shui.

Det är lugn och ro i huset. Inga vassa hörn. Rundad trappa upp till övre plan.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 9 runda hörn på värmdö siktlinje
Foto: SVT

Det är perfekt nu med alla siktlinjer, Ausra och Patrik kan lätt påkalla uppmärksamhet genom att vinka i den öppna planlösningen. Väggen till höger om köket in till tv:n lugnar flödet.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 9 runda hörn på värmdö sovrum
Foto: SVT

I sovrummet där uppe ser man ut i naturen. Dressingroom är inte inrett än. Även i badrummet finns det rundade hörn. Detta är som en privat svit på ett lyxhotell. Gert blir avundsjuk.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 9 runda hörn på värmdö badrum
Foto: SVT

Vad kostade det då till slut? Jo, de hamnade på 14 miljoner kronor. De har jobbat dygnet runt länge nu och är helt utmattade. Just nu vet de inte om de har råd att bo kvar eller inte.

Huset ligger i alla fall till salu hos Bjurfors för 10.995 000 kr.