Inredning

Inredning i Feng Shui-huset

Harmoniskt sovrum enligt Feng Shui.

Harmoniskt sovrum enligt Feng Shui. Foto: Petra Hall

Besökaren känner lugnet. Allt stämmer utan att man först kan sätta fingret på det. Lugnet är resultatet av det täta samarbetet de hade med Feng Shui-konsulten när de utformade huset.

Att inreda enligt Feng Shui handlar mycket om att bli medveten om vad det är i en inredning som skapar lugn och harmoni.

– Ett bra exempel är när man sitter på en stol utan att ha en vägg bakom, det är inte avkopplande. Så känns det när man inte har tänkt på Feng Shui, säger Maria.

Maria Thörn
Maria Thörn

 

Det är Maria som är den mest inredningsintresserade av makarna Thörn. Maria jobbade tätt samman med Jenny Sundqvist vid Feng Shui i Norr när hon inredde huset. För varje inredningsdetalj har hon övervägt vad som är optimal färg, form och placering för att skapa lugn och harmoni.

Alla rum är placerade och riktade enligt läran om Feng Shui, något som innebar en hel del arbete vid ritbordet för att åstadkomma. De stora fönstrens placering mot sjön Avan (mot framtiden enligt Feng Shui) bidrar till känslan. Sedan är färger och material noggrant utvalda för att ge rätt stämning i varje del av huset.

Feng Shui säger inget om vilken stil ett hus ska ha. Marias och Joakims hus skulle ha modern stil både på in- och utsidan, det var de överens om.
Vilka energier huset förmedlar är desto mera viktigt. Med hjälp av en särskild kompass räknade Jenny Sundqvist ut vilka energier som skulle hamna i vart och ett av de nio rummen.

– Jag ritade upp huset på ett papper och delade in det i nio delar för att kunna räkna ut vilka element de skulle ha i varje sektor, dvs i köket, sovrummet, vardagsrummet etc., berättar Jenny.

Trappan upp till övre plan är en sektor som alltid är viktig. Blir den fel placerad kan mycket energi försvinna uppför trappan. Det vill man inte, utan energin ska stanna och omfamna dig när du kommer in i huset.

Rent praktiskt innebar det för Joakim och Maria att trappan placerades och utformades så att den är svängd, vilket stoppar energin något. Dessutom har de lagt en stor kokosmatta i entrén framför trappan. Mattans färg och struktur stoppar energin. Resultatet blir att besökaren får en varm omhuldande känsla i kroppen när man kommer in i huset.

Enligt Feng Shui ska varje rum ha sin egen energi - en aktivitet per rum. Sovrummet ska vara just ett sovrum, här ska man inte blanda in tv-apparater och datorer.

Marias och Joakims sovrum och säng är placerad i västläge, för de är båda västgruppsmänniskor. Enligt Jenny bör de förstärka energin i rummet med jordelement och lite eld. Maria valde en mörk brun heltäckningsmatta som är omhuldande och en härlig mörkt brun himmelssäng. I butiken när hon hittade sängen kunde hon inte låta bli att slå en signal till Jenny för att stämma av att sängen skulle passa.

– Åh, det kommer att bli jättebra för energierna i sovrummet, sa Jenny.

Det var tur, för Maria kände så starkt för den sängen. Två röda kuddar i sängen får representera eldelementet.

Öppen planlösning ville de ha i form av öppet mellan kök och vardagsrum, även om det motsäger principen om en aktivitet per rum. Därför valde de att göra ett eget tv-rum, där man bara tittar på tv. De har också avskärmat vardagsrummet och köket med ett draperi och tygstycken.
När de har valt möbler till huset så har de inte bara köpt vilken soffa eller säng som helst. De har noga valt ut möbler och föremål som skapar balans i rummet enligt Feng Shui.

– Vi har inte mycket saker, men varje sak vi äger har ett ändamål, berättar Maria.

I nästa avsnitt berättar vi om köket i Feng Shui-huset.

Inredning i Feng Shui-huset bild 2
Inredning i Feng Shui-huset bild 3
Inredning i Feng Shui-huset bild 4
Inredning i Feng Shui-huset bild 5
Inredning i Feng Shui-huset bild 6
Inredning i Feng Shui-huset bild 7
Inredning i Feng Shui-huset bild 8
Läs mer