Köket husets mittpunkt

Köket husets mittpunkt

När Maria och Joakim skulle utforma det nya husets kök var en sak klar - köket ska rymma många, för här umgås man.

Både Joakim och Maria är intresserade av matlagning, så att planera köket var ett sant nöje. Med ett förflutet i restaurangbranschen ville Joakim att köket skulle få en känsla av restaurangkök med rostfri diskbänk, extra bred och djup diskho och en stor hög blandare där man lätt kan spola av stora grytor, plåtar och galler.

Andra krav var att köket skulle vara så rymligt att 6-8 personer kan laga mat samtidigt utan att krocka.

Feng shui i köket

Joakim och Maria skrev ner sina idéer, efter att också ha diskuterat med Feng Shui-konsulten och tog med idéerna till en köksbutik i Luleå.
– Vi ritade och skissade tillsammans med Ubbe på köksbutiken och efter tre möten och uppdateringar av ritningen var köket utformat, berättar Maria.

Feng shui i köket

Alla vitvaror är helintegrerade och dolda bakom valnötsluckor, vilket ger ett varmt intryck. Det blir mindre uttryck att bearbeta för betraktaren när man försöker skapa enhetlighet istället för att varva synliga vitvaror med luckor.

Feng shui med integrerat kylskåp

Någon mikrovågsugn vill de inte ha, utan satsade istället på en ångkokare. Ångkokning har en flera tusen år lång tradition i Asien. Att ångkoka maten gör att mycket mer näringsämnen bevaras i råvarorna vid tillagning - hälsosamt och helt enligt Feng Shui.

Feng shui i köket

Maria och Joakim ville också ha en gasspis vilket vållade en del bekymmer. Man ska vara försiktig med eld i kombination med sten. Feng Shui säger att man måste ha trä runt elden för att de två elementen inte ska krocka.
– Vi bestämde oss för att lägga en träskiva runt gasspisen istället, berättar Maria.

Maria ville gärna ha en stor köksö och den skulle vara röd. Hon var lite rädd för vad Jenny Sundqvist skulle ha att säga om detta.

– Men det var absolut ingen fara, eftersom vi har så mycket jord i färgerna runtomkring, berättar Maria.

Rös köksö med träskiva

Det fick bli en stor röd högblank köksö, precis som Maria ville ha det. Ett snickeri i Piteå fick bygga och sprutmåla material till köksön som kökstillverkaren inte kunde leverera. Luckor som är högblanka röda och i valnöt köpte de från en kökstillverkare.

Tapeten över diskhon var inte det lättaste att bestämma.

– Jag tog hem 50 rullar innan jag hittade rätt färg. Kanske jag tröttnar om några år, men då är det lätt att byta till något annat, säger Maria.

Sist, men inte minst berättar vi om badrumsinredningen i det avslutande avsnittet om Feng Shui-huset.

Fotograf samtliga bilder i artikelserien: Petra Hall

Läs mer