Tillbyggnad, Uterum

Bygga uterum - tänk på det här

Ett uterum som är fullisolerat och en förlängning av den befintliga sommarstugan.

Ett uterum som är fullisolerat och en förlängning av den befintliga sommarstugan. Foto: Medlemmen Peegee4.

Många är vi som drömmer om ett uterum. Men vad ska man tänka på för att få ett riktigt bra uterum? Vi lät Byggahus expert Charlotte Andersson reda ut frågan.

Hur mysigt är det inte att kunna smita ut i ett uterum med frukostkaffet sent in på hösten och slå sig ner vid soluppgången, utan att frysa. Byggahus expert Charlotte Andersson som är byggnadsingenjör har stor erfarenhet från den här typen av projekt och hon hjälpte oss att reda ut vad du ska tänka på när du väljer uterum samt hur det går till att bygga uterum.

Funderar du på att bygga uterum, börja med att ta ställning till följande frågor:

  • Hur vill du använda uterummet?
  • Var på huset är det bäst att placera det, utifrån väderstreck och samband med rum i huset?
  • Vilken form ska det ha?
  • Vilken grund är lämplig?
  • Vilken typ av tak?

Konstruktion på uterummet

– Det första du måste göra är att fundera över vad du ska ha uterummet till och sedan utifrån det fatta beslut om du ska ha ett isolerat eller ett oisolerat uterum. Ska du bara använda det under sommaren räcker det kanske med ett enklare väderskydd, ett uterum som är öppet åt ett håll med bara ett tak och ett vindskydd. Ska du däremot ha kräftskiva i uterummet sent in på hösten krävs ett isolerat uterum, säger Charlotte Andersson.

vinterträdgård

Medlemmen fth köpte glaskassetter till sin vinterträdgård billigt från Kina. Foto: fth.

När du bestämt dig för vilken funktion uterummet ska fylla är det dags att titta på placeringen. Vill du ha sol hela dagen är det till exempel söderläge som gäller, men du måste också se till att söderläget i så fall fungerar ihop med vad som ligger i den änden av huset. De flesta vill förmodligen ha dörren till sitt uterum placerad i samband med exempelvis köket, vardagsrummet eller allrummet. Du vill troligen inte behöva passera sovrummet för att kunna gå ut. Detta måste du därför ta hänsyn till när det kommer till placeringen.

Vissa väljer att bygga ett uterum som svänger runt huset, för att på så sätt kunna placera ingången från huset i ett passande rum men ändå få sol en viss tid på dygnet. De kanske har kvällssol på gaveln men ingången från huset på långsidan.

– Det är dock dyrt, det blir större ytmässigt och kräver kanske dubbla uppsättningar möbler. Man får titta på vad man har för tomt, för rum innanför och för väderstreck och sedan bestämma sig utifrån det. Det är heller inte säkert att det väderstreck du väljer passar med tomten. Om tomten sluttar kan det bli dyrare att göra grundarbetet där. Eller så kanske söderläget är en meter från en trafikerad vägg och då kanske man hellre har det i öst med fin utsikt och värmer upp det mer på kvällarna, säger Charlotte som exempel på hur du kan tänka och variera utifrån olika givna förutsättningar.

När du bestämt dig för uterummets funktion och placering är det dags att titta på dess form och typ av grund.

Köpa färdigt uterum eller rita eget?

Du kan antingen anlita en arkitekt som ritar upp ett unikt uterum som matchar ditt hus men ändå sticker ut och fyller alla de funktioner du är ute efter, för att därefter platsbygga det med hjälp av en snickare. Detta alternativ är det dyraste och lyxigaste.

Det andra alternativet är att köpa ett färdigt uterum som antingen du, eller en snickare, sedan monterar. Det är billigare eftersom det inte blir en massa spillbitar, och eftersom dessa ofta är väldigt enkla och därför går snabbt att montera för snickaren då det medföljer exakta monteringsanvisningar. Men å andra sidan har du ett begränsat utbud att välja och vraka i.

– Fördelen med att köpa färdigt är att man har tänkt på allting, du vet exakt vad bygget kommer att kosta materialmässigt och du slipper fundera över hur du ska lösa vissa konstruktionsdetaljer. Men det blir också likadant som alla andras. Ritar du själv och specialbygger kan du få något alldeles unikt, man kan få det så det smälter bättre in på tomten och ihop med huset, säger Charlotte.

Tak i uterum
Tak som delvis är isolerat och klätt med råspont, delvis har fack med kanalplast där ena facket inkluderar ett öppningsbart fönster. Foto: Peegee4.

Tak i uterummet

Taket är en viktig del av uterummet. Det finns för- och nackdelar med alla sorters tak. Ett tätt tak stoppar solen från att komma in genom fönstren till huset på den sida där uterummet är placerat. Det gör att det blir väldigt mörkt i det rummet i huset om du inte har fönster som vetter åt andra håll.

Genomskinliga glastak har en tendens att göra uterummet väldigt varmt när sommarsolen gassar på som värst.

– Du kan ha glastak men det brukar vara opraktiskt. Det brukar bli så varmt då att man nästan måste sätta upp en gardin i taket, så att det inte blir som ett växthus. Och till och med i växthus hindrar man solljus från ovan under varma dagar.

Du kan också ha halva taket av plåtmaterial och halva av glas. Ett annat alternativ är ett halvt genomskinligt tak som släpper in solljus men i lagom mängd. Det finns också kanalplasttak med olika isoleringsvärden som kan vara både genomskinligt eller opakt (mjölkfärgat), beroende på vad du är ute efter.

En annan viktig faktor när det kommer till taket är att det inte får hindra regnvattnet från hustaket att få en naturlig väg ner. Enklast är att låta det slutta ner mot marken, att välja ett tak med lutning från huset.

Har du ett stort uterum med en ingång från trädgården kan det också vara en god idé att sätta upp hängrännor så att du slipper få en dusch varje gång du ska gå in i uterummet när det regnar ute.

uterum

Medlemmen Suhagg hade tänkt bygga uterum ungefär i den här stilen. Foto: Suhagg.

Grunden till uterummet

Som grund till ett uterum kan du t ex välja att göra ett trädäck på plintar eller att gjuta en betongplatta. Trädäck har fördelen att de värms upp fort av solen, medan en gjuten betongplatta istället behåller värmen och därför är varm länge.

– Även om man bygger ett oisolerat utrymme tycker jag att man ska lägga en isolering under golvet, det är enklare att byta ut englas till tvåglas i väggarna i efterhand än vad det är att bryta upp en gjuten betongplatta och isolera den. Har man ett oisolerat uterum kan man låta altanen ligga kvar och bygga vidare direkt på den. Du kan även bryta upp altanen och isolera den för att därefter bygga uterummet på den, förklarar Charlotte.

Hur väl du sedan ska isolera uterummet beror på hur långt in på året du vill kunna använda det. Vi kommer att komma in mer på isolering och uppvärmning i del två av den här artikelserien, så tills vidare nöjer vi oss med att nämna vad du bör tänka på. Charlotte menar att du inte ska överdriva när det kommer till isolering. Du bör väga för och emot. Kommer du till exempel att sitta där en mörk novemberkväll eller är det mer intressant att lägga pengarna på att kunna sitta där till oktober i bekväma möbler? Väg kostnaden för den extra isoleringen mot dina behov.

Kostnader för uterummet

Att säga vad just ditt uterum kommer att kosta är i stort sett omöjligt med tanke på alla faktorer som påverkar priset. Det finns de som kommit undan med hela projektet för under 40 000 kronor och då monterat uterummet på egen hand. Andra bygger arkitektritade uterum ihop med komplicerande faktorer så som sluttande tomt och avancerade former på uterummet och kanske landar på en slutnota på 350 000 kronor.

Det du ska räkna på är kostnader för:

  • Eventuellt bygglov
  • En eventuell arkitektritning
  • Material, lösvirke eller byggsats
  • Grunden
  • Snickare, eventuellt exklusive ROT

Ett uterum som levereras i delar kan kosta allt från 15 000 kronor till 250 000 kronor beroende på hur avancerat du vill ha det och hur välisolerat det ska vara. Dessutom måste du räkna in kostnaderna för grundarbetet.

Ska du gjuta en 10 kvadratmeter stor platta och du har bra förutsättningar för detta, handlar det kanske om lite mer än en veckas arbete enligt Charlotte, plus material. Ett trädäck handlar om ett par dagars jobb för en professionell snickare med skillnaden att det går åt mindre cement och mer trä i materialkostnaderna. En snickare tar cirka 450 kronor i timmen och du har rätt att göra ROT-avdrag för att bygga uterum.

– Grundläggningen är det som kan ta lite tid. Ska man bara ha trätrall går det fortare än att gjuta en platta. Köper man en färdig byggsats bör en snickare klara av hela arbetet på 1-2 veckor, beroende på hur komplicerat det är att ansluta och grundlägga. Men ska man gjuta platta, lägga klinker på den samt platsbygga ett specialritat uterum så tar det såklart betydligt längre tid, säger Charlotte.

Väljer du att anlita en arkitekt måste du räkna in materialkostnaderna för uterummet ihop med arkitektens timkostnad samt det antal timmar det tar att planera och rita upp uterummet. Sistnämnda varierar utifrån hur avancerat ditt uterum ska vara. Men som minst får du räkna med ett par timmar då arkitekten trots allt ska komma ut till dig och titta på tomten och huset, för att därefter rita upp uterummet. Och ska du dessutom söka bygglov för det och inte har ritningar på huset har du ytterligare en ritning som arkitekten måste göra.

Vanligen måste du söka bygglov för den här typen av bygge och det kostar också pengar. Kontakta din kommun och hör vad som gäller för just ditt hus och planerade uterum. 

Läs också

Vad kostar det att bygga uterum?
Värme i uterummet