Bygga uterum – tänk på det här

Många är vi som drömmer om ett uterum. Men vad ska du tänka på när du bygger uterum och hur gör du det riktigt bra? Vi lät vår expert Charlotte Andersson reda ut frågan.

Medlemmen janetpro har byggt ett fint uterum med rött falsat plåttak.

Medlemmen janetpro har byggt ett fint uterum med rött falsat plåttak. Foto: janetpro

Hur mysigt är det inte att kunna smita ut i ett uterum med frukostkaffet redan på tidig vår och slå sig ner vid soluppgången, utan att frysa. Byggahus.se:s expert Charlotte Andersson som är byggnadsingenjör har stor erfarenhet från den här typen av projekt, och här hjälper hon oss att reda ut vad som är viktigt att tänka på när du bygger uterum.

Bygglov för uterum

Om du ska bygga ett riktigt uterum med väggar eller inglasning och med ett tak, så räknas det som en tillbyggnad om du gör det i anslutning till ditt hus. Attefallsreglerna ger möjlighet att bygga en tillbyggnad på 15 kvm som inte blir högre än bostadshusets nock, utan bygglov. Du måste dock göra en anmälan till kommunen och få ett startbesked innan du kan börja bygga.

Ska uterummet bli mer än 15 m2 stort krävs i de flesta fall bygglov. När du vet hurdant uterum du vill bygga, kontakta din kommun och fråga om det är bygglovspliktigt.

Uterum
Som att vara ute, men ändå inne. Foto: Valvet

Konstruktion - isolerat eller oisolerat?

Det första du måste göra är att fundera över vad du ska ha uterummet till och sedan utifrån det fatta beslut om du ska ha ett isolerat eller ett oisolerat uterum.

– Ska du bara använda det under sommaren räcker det kanske med ett enklare väderskydd, ett uterum som är öppet åt ett håll med bara ett tak och ett vindskydd. Ska du däremot ha kräftskiva i uterummet sent in på hösten blir det trevligare med ett isolerat uterum, säger Charlotte Andersson.

Hur väl du sedan ska isolera uterummet beror på hur långt in på året du vill kunna använda det.

Charlotte menar att du inte ska överdriva när det kommer till isolering. Du bör väga för- och nackdelar mot varandra. Kommer du att sitta där en mörk novemberkväll eller är det mer intressant att lägga pengarna på att kunna sitta där till oktober i bekväma möbler?

Väg kostnaden för den extra isoleringen mot dina behov.

Uterum
Foto: Valvet

Placera uterummet rätt

När du bestämt dig för vilken funktion uterummet ska fylla är det dags att titta på placeringen. Vill du ha sol hela dagen är det till exempel söderläge som gäller, men du måste också se till att söderläget i så fall fungerar ihop med vad som ligger i den änden av huset.

De flesta vill förmodligen ha dörren till sitt uterum placerad i samband med köket, vardagsrummet eller allrummet. Du vill kanske inte behöva passera sovrummet för att kunna gå ut. Detta måste du därför ta hänsyn till när det kommer till placeringen.

Vissa väljer att bygga ett uterum som svänger runt huset, för att på så sätt kunna placera ingången från huset i ett passande rum men ändå få sol en viss tid på dygnet. De kanske har kvällssol på gaveln, men ingången från huset på långsidan.

– Det är dock dyrt, det blir större ytmässigt och kräver kanske dubbla uppsättningar möbler.

Det är heller inte säkert att det väderstreck du väljer passar med tomten. Om tomten sluttar kan det bli dyrare att göra grundarbetet där. Eller så kanske söderläget är en meter från en trafikerad väg och då kanske man hellre har det i öst med fin utsikt och värmer upp det mer på kvällarna, säger Charlotte som exempel på hur du kan tänka och variera utifrån olika givna förutsättningar.

När du bestämt dig för uterummets funktion och placering är det dags att titta på dess form och typ av grund.

Uterum
Foto: Valvet

Köpa färdigt uterum eller rita eget?

Du kan anlita en arkitekt som ritar upp ett unikt uterum som matchar ditt hus och fyller alla de funktioner du är ute efter, för att därefter platsbygga det med hjälp av en snickare. Detta alternativ är det dyraste och lyxigaste.

Ett annat alternativ är att köpa ett färdigt uterum som antingen du, eller en snickare, sedan monterar. Det är oftast billigare och går snabbt att montera för snickaren då det medföljer exakta monteringsanvisningar. Men å andra sidan har du ett begränsat utbud att välja på.

– Fördelen med att köpa färdigt är att man har tänkt på allting, du vet exakt vad bygget kommer att kosta materialmässigt och du slipper fundera över hur du ska lösa vissa konstruktionsdetaljer. Men det blir också likadant som alla andras. Ritar du själv och specialbygger kan du få något alldeles unikt, man kan få det så det smälter bättre in på tomten och ihop med huset, säger Charlotte.

Uterum
Foto: Fastighetsbyrån

Tak - varianter med för- och nackdelar

Taket är en viktig del av uterummet. Det finns för- och nackdelar med alla sorters tak: täta tak, glastak, kanalplast eller plåt.

Ett tätt tak stoppar solen från att komma in genom fönstren till huset på den sida där uterummet är placerat. Det gör å andra sidan att det blir väldigt mörkt i det rummet i huset om du inte har fönster som vetter åt andra håll. Ett tätt tak har däremot fördelen att det kan isoleras mer så att värmen hålls inne kalla dagar alternativt stängs ute på väldigt soliga dagar.

Genomskinliga glastak har en tendens att göra uterummet väldigt varmt när sommarsolen gassar på som värst.

– Du kan ha glastak, men det brukar vara opraktiskt. Det brukar bli så varmt då att man nästan måste sätta upp en gardin i taket, så att det inte blir som ett växthus.

Du kan också ha halva taket av tätt material och halva av glas.

Ett annat alternativ är ett halvt genomskinligt tak som släpper in solljus, men i lagom mängd.

Det finns också kanalplasttak med olika isoleringsvärden som kan vara både genomskinligt eller opakt (mjölkfärgat), beroende på vad du är ute efter.

En annan viktig faktor när det kommer till taket är att det inte får hindra regnvattnet från hustaket att få en naturlig väg ner. Enklast är att låta det slutta ner mot marken, att välja ett tak med lutning från huset.

Har du ett stort uterum med en ingång från trädgården kan det också vara en god idé att sätta upp hängrännor så att du slipper få en dusch varje gång du ska gå in eller ut ur uterummet när det regnar ute.

Fundera också på hur ditt uterum ska kunna ventileras så det inte blir för varmt. Det är kanske inte alltid man kan öppna och vädra. Detta ingår oftast inte i de färdiga byggsatserna.

Du kan också utnyttja extravärmen du får under soliga dagar höst-vinter-vår genom att koppla in en värmestyrd fläkt som blåser in överskottsvärmen in i ditt hus.

Läs mer: Uppgradera din pergola med ett tak

Grunden till uterummet

Som grund till ett uterum kan du till exempel välja att göra ett trädäck på plintar eller att gjuta en betongplatta. Trädäck har fördelen att de värms upp fort av solen, medan en gjuten betongplatta istället behåller värmen och därför är varm länge.

– Även om man bygger ett oisolerat utrymme tycker jag att man ska lägga en isolering under golvet, det är enklare att byta ut englas till tvåglas i väggarna i efterhand än vad det är att bryta upp en gjuten betongplatta och isolera den. Har man ett oisolerat uterum kan man låta altanen ligga kvar och bygga vidare direkt på den om höjden på taket tillåter detta, förklarar Charlotte.

Läs mer: Plintar och grundläggning till altanen

Uterum
Medlemmen janetpro´s uterum.

Vad kostar det att bygga uterum?

Att säga vad just ditt uterum kommer att kosta är i stort sett omöjligt, med tanke på alla faktorer som påverkar priset. Det finns de som kommit undan med hela projektet för under 40 000 kronor och då monterat uterummet på egen hand. Andra bygger arkitektritade uterum ihop med komplicerande faktorer så som sluttande tomt och avancerade former på uterummet och kanske landar på en slutnota på 500 000 kronor.

Det du ska räkna på är kostnader för:

  • Eventuellt bygglov eller anmälan
  • En eventuell arkitektritning och enklare brandutredning
  • Material, lösvirke eller byggsats
  • Med lösvirke kan en konstruktionsritning behövas.
  • Grunden
  • Snickare, eventuellt exklusive ROT

En färdig byggsats till ett uterum som inkluderar stomme, skjutdörrar och kanalplasttak kostar normalt från ca 30 000 kr upp till 100 000 kr (2023). Fristående uterum med fyra väggar är dyrare än de med 2-3 väggar som kan anslutas till fasaden. Och ju större, desto dyrare förstås. Dessutom måste du räkna in kostnaderna för grundarbetet.

Är du händig kan du montera det själv.

Priset för att anlita snickare för att montera uterummet varierar förstås, men vi kan se på ett exempel. Medlemmen tennet fick en uppskattning på att det tar 5 dagar för två man att montera ett uterum. Om vi utgår från ett timpris på 630 kr/h för snickaren kostar monteringen 2x5x8=80h x 630kr = 50 400 kr före ROT.

Ett annat exempel är från medlemmen Mangan13, som fått en offert på att det skulle ta 2 man 3 dagar att montera uterummet/vinterträdgården. Det skulle i så fall idag kosta 30 240 kr före ev. ROT.

Är uterummet monterat så att någon av dess sidor till minst 75% sitter ihop med befintliga byggnadens yttervägg, berättigar arbetet ROT-avdrag.

Läs mer: Priser på snickare, målare, elektriker, rörmokare och plattsättare