Byggahus.se
Många är vi som drömmer om ett uterum. Men vad ska du tänka på när du bygger uterum och hur gör du det riktigt bra? Vi lät vår expert Charlotte Andersson reda ut frågan.


Du kan läsa artikeln här: Bygga uterum - tänk på det här
 
Redigerat av moderator:
Vi köpte färdigt uterum och modifierade det efter våra behov och önskemål istället, det färdiga rummet var för stort för att rymmas inom 15m2 attefallstillbyggnad (16,5m2 om jag kommer ihåg rätt). Därför kapade vi ned taket ett par decimeter och blev av med en bit yttervägg som blev glasdörrar istället. Vi bytte dessutom fönsterstorlek på de trekantiga fönstren på gaveln så att vi fick plats med ett öppningsbart fyrkantigt fönster mellan dessa (det har vi verkligen inte ångrat, detta öppnas automatiskt när temperaturen i uterummet stiger över 25 grader, vilket sker redan i mars och det stängs automatiskt när temperaturen faller under 21 grader).

Ett tips är att välja mer vägg än vad ni tror att ni vill ha. Det är så sällan man vill öppna alla väggar, så det är inte värt det. Bättre att välja halvvägg och öppningsbara fönster, det blir mycket mer praktiskt. Hade vi byggt vårt uterum idag så hade vi haft en fast vägg med stängda fönster och två öppningsbara väggar mittemot varandra. Vi har skurna hörn i vårt uterum och även dessa hade haft halvvägg och fasta fönster om vi byggt idag.
 
  • Gilla
Liza Svensson och 2 till
  • Laddar…
Istället för isolering så ha massiva väggar så lagras värmen från dagen till kvällen. Slipper man så ha så mycket extra värme på.
 
C
En byggnadsingenjör borde känna till att man kan lägga markiser både ovan och under ett glastak. Då kan man styra ljus/skugga precis som man vill. Helt klart det bästa alternativet enligt mig
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.