Kulturhistoriskt viktigt hus får bygglov för tillbyggnad

Villa Ranängen

Villa Ranängen Foto: Holger Ellgaard/Wikipedia

Skarpa ord riktas mot Danderyds kommun som gett bygglov för en tillbyggnad på ett av få bevarade hus av arkitekt Léonie Geisendorf.

Villa Ranängen i Djursholm, Danderyds kommun, är ritad av Léonie Geisendorf som är en av Sveriges få kvinnliga arkitekter som verkade under början av 1900-talet. Nu har ägaren beviljats bygglov för en tillbyggnad och beslutet benämns som en arkitekturskandal i Tidskriften Arkitektur, som riktar skarp kritik mot Danderyds kommun.

Arkitekten Léonie Geisendorfs anses vara en av de klarast lysande stjärnorna under sin tid. Hon har bland annat ritat St Görans Gymnasium. Villa Ranängen är idag ett av få hus som finns bevarade från henne.

En granne har nu överklagat bygglovet till länsstyrelsen. Denne uppges även ha varit i kontakt med 101-åriga Léonie Geisendorf, numera bosatt i Paris, som har uttryckt uppskattning för försöken som görs att rädda hennes verk

Så här kommenterar Tidskriften Arkitektur bygglovet:

- Om inte Länsstyrelsen godkänner överklagandet och upphäver bygglovet så har man öppnat vägen för en skandal som är på samma nivå som om man i Kalifornien skulle bygga om och till de sk Case Study-husen. Länsstyrelsen har nu möjligheten att i efterhand plocka av kommunen dess dumstrut.

Läs mer
Villa Ranängen på WIkipedia