Värme

Lågenergihus håller inte alltid vad de lovar

En rapport från Sveriges Byggindustrier visar att en del av lågenergihusen inte lever upp till kraven.

9 av 34 undersökta lågenergihus håller inte utlovad energiförbrukning. Sveriges Byggindustrier har analyserat de lågenergihus som byggts sedan 2000-talet och i vissa fall är det så illa att de inte ens kan kallas för lågenergihus längre.

Ett problem som uppges bidra till den här utvecklingen är det faktum att det inte finns någon lag som gör att byggföretagen kan straffas om byggnaderna får för hög energiförbrukning. Det är helt enkelt oklart vem som har ansvaret.

- Utvecklingen inom lågenergibyggande har gått otroligt snabbt framåt. Det kan nog vara så att man ställer lite tuffare krav än vad man kan leverera, säger Maria Brogren, energi- och miljöchef hos Sveriges Byggindustrier.

Boende i det svanenmärkta flerfamiljshuset i Västertorp i Stockholm uppger exempelvis att deras elräkning skjutit i höjden och att de numera betalar lika mycket som de skulle ha gjort i en vanlig lägenhet. Bostadsföreningen har på grund av detta varit tvungna att höja hyran. Byggföretaget lovar dock att de ska åtgärda problemen.