Fiskarhedenvillan, Smålandsvillan och Myresjöhus har höjt priserna med 10-12%

Cecilia Ask Engström vid TMF rapporterar om hårt pressade hustillverkare.

Cecilia Ask Engström vid TMF rapporterar om hårt pressade hustillverkare. Foto: Fiskarhedenvillan/TMF

Det blir snabbt allt dyrare att bygga nytt på grund av situationen i omvärlden.

Det är fortsatt många som är sugna på att bygga hus, orderingången har minskat något under första kvartalet i år men är ändå hög hos hustillverkarna. Totalt handlar det om ett värde på 2,7 miljarder kronor. Men trots detta uppger tillverkarna nu att de är ekonomiskt pressade. Orsaken är stigande råvarupriser och stigande priser på insatsvaror, i kombination med att det är svårt att få tag på många varor på grund av problem i logistikkedjorna.

- Priserna är rekordhöga på de flesta material. Man sitter ofta fast i avtal, det är svårt att få tag på material och det är väldigt dyrt. Man kan inte alltid ta ut det mot kund, det är väldigt pressade marginaler och man går back på vissa affärer. När man väl får tag på virke är det många som köper på sig stora lager och binder massa kapital, säger Cecilia Ask Engström, chef för branschutveckling på branschorganisationen Trä- och Möbelföretagen (TMF) till Dagens Industri.

Detta innebär förstås att husen blir dyrare för de som vill bygga. Myresjöhus, Smålandsvillan och Fiskarhedenvillan har på ett år höjt priserna med cirka 10-12 procent.

Trots att hustillverkarna höjer priserna hänger priserna inte med prisuppgången på virke och annat material. Det gör att marginalerna mot kund äts upp.

- Jag har varit med 30 år i branschen och jag har aldrig varit med om att råvarorna ökar i så snabb takt, virke har som mest ökat med 100 procent på ett halvår. Vi som är i branschen tycker detta är jobbigt. Den här utvecklingen håller inte, om den fortsätter kan vi inte producera hus och då kan vi inte sälja, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.

Därmed kan huspriserna komma att bli ännu dyrare under året, vilket gör att färre kommer ha råd att bygga och därmed en minskad orderingång som följd. Det återstår att se hur priserna utvecklar sig.

Läs mer: Jämför Sveriges hustillverkare