Häck, Tomt

Tuja och tujahäckar - köpa, plantera och vårda

En tät och fin tujahäck som insynsskydd är drömmen för många, men det krävs en hel del saker av dig för lyckas med tujahäcken. Här berättar vår expert Cajsa Lundin hur du bör gå tillväga.

Tujahäck vid ett funkishus.

Tujahäck vid ett funkishus. Foto: Marlén Eskilsson

Tuja (Thuja occidentalis) är en vintergrön barrväxt med mjuka platta barr. Tujan är naturligt smalväxande, men breddar sig rejält med tiden. Den är en av våra vanligaste häckväxter på grund av att den snabbt bildar en vintergrön mur som ger ett välkommet insynsskydd.

– Men tyvärr är det ovanligt med vackra tujahäckar som bildar visuell enhet och orsaken är försummad klippning. De ser ofta istället ut som solitärer på en rad, den sk ”toblerone-effekten”, säger Cajsa Lundin.

tujahäck

Toblerone-effekten, särskilt till vänster. Foto: Marlén Eskilsson

När man sköter sin tujahäck exemplariskt och har turen att den inte får sjukdomar (läs mer om sjukdomar nedan), kan den dock bli mycket vacker. 

thuja brabant

Så här kan en välvårdad häck av Thuja "Brabant" se ut. Foto: Rågnedala plantskola

Thuja Brabant, Smaragd eller Holmstrup?

Thuja ”Brabant” växer glesare och får därför lättare torkskador och blir bränd på våren. ”Brabant” är den vanligaste och billigaste sorten av tuja, mycket tack vare att den växer snabbt, men alltså även glest. Sorten ”Smaragd” är mer gräsgrön, har en vackrare vinterfärg och ett tätare vackrare växtsätt. En annan sort, ”Holmstrup”, är den enda sortens tuja som sägs vara rådjurssäker. Den växer kompakt och konformigt. Allt enligt Cajsa Lundins erfarenhet. 

Cajsa Lundin
Cajsa Lundin

Ett prisexempel på 100-pack thuja ”Brabant” 30+ cm är 3990 kr, dvs 39,90 kr/st. Priserna varierar men det är inte ovanligt att ”Smaragd” kostar mer än dubbelt så mycket som ”Brabant”. ”Holmstrup” är relativt ovanlig hos plantskolorna Prisexempel på en sådan är 199 kr/st för en 19 cm planta (2023).

Så ska tujor planteras och skötas för att bli fina

Generellt sett är tujor tåliga och trivs både i soligt och skuggigt läge, i växtzon 1-5. Räkna med att de växer långsammare på skuggigt läge. Jorden bör vara mullrik och väldränerad, för plantorna får inte stå i vatten under vintern. Kompakt eller sandig jord behöver jordförbättras.

Exemplarisk thuja brabant

Exemplariskt skött Thuja "Brabant".

Tujor passar bäst att plantera vår eller höst. Alla vintergröna växter måste hinna rota sig innan vintern. I Mälardalen bör de planteras september. Det är alltid vanskligt att plantera mitt i sommarhettan, men det går om man vattnar rätt. Sol, värme och blåst i kombination är olyckligt innan de är etablerade.

Häckdiket ska vara minst 40x40 cm. Är det lerjord eller kompakterad jord på sidorna bör man gräva bredare, så att det inte blir ”en hink”. Vid stora storlekar som levereras med stora klumpar kan man behöva gräva djupare. Se alltid till att marken är fast i botten så de inte sjunker! Stammen får inte hamna under jordytan.

Se till att det inte blir skarp övergång till annan jord i gropen, blanda alltid ev ny jord med befintlig jord.

Planteringsavstånd beror på vilken storlek som köps, de sätts så att sidorna växer ihop inom ett par år och bildar en enhetlig häck. Små storlekar sätts 3-4 st/meter, medan stora sätts 2 st/meter. Toppa dem när den är strax under önskad höjd. Det är viktigt att vattna plantorna kontinuerligt. 

Sjukdomsdrabbad tuja

Risig tuja-häck. Foto: Marlén Eskilsson

– Det går inte att säga exakt hur ofta och hur mycket, eftersom det beror på väder och plats. Mitt bästa råd är att köra ner en planteringsspade i jorden och vicka åt sidan och se och känna, råder Cajsa.

– Man ska låta jorden torka ut något mellan vattningarna, så att rötterna söker sig neråt. Och när man vattnar, ska vattnet nå djupt, förbi rotsystem – kolla! Det krävs mer än de flesta tror. Extra viktigt med tuja.

Tuja bryter inte nytt på gammal ved och måste därför klippas in på sidorna kontinuerligt. Klipp in den mer än önskad bredd, men se till att det alltid finns grönt bakom snittet.

– De kan inte tas in rejält på sidorna i efterhand, eftersom den inte bryter på gammal ved, så som t ex idegran, säger Cajsa. Om det är enbart brunt bakom snitten kommer de inte att komma nytt grönt.

Tujan ska klippas i april och/eller augusti-september. På hösten bör den likt alla barrväxter ges en rotblöta för att förhindra vattenskador.

Nyplanterade plantor är extra känsliga för stark sol under vårvintern innan marken tinat upp och bör då skuggas av med t ex väv för att inte få torkskador.

Tujor är också känsliga för salt och bör inte planteras intill vägar där man saltar.

Sjukdomar på tuja

Det finns två vanliga svampsjukdomar på tujor som gör dem riktigt fula och/eller dör, vilket gör dem till en mindre bra investering; rotröta och kvistdöd. Se till att välja en seriös leverantör som garanterar sjukdomsfria tujaplantor.