Häck, Tomt

Avenbok och avenbokshäckar - köpa, plantera och vårda

Avenbokhäck som just fått nya blad för året.

Avenbokhäck som just fått nya blad för året. Foto: Agnes Annerbrink

Avenbok kan kallas en fulländad häckväxt eftersom den både växer snabbt, tål stark beskärning och kan hållas smal. Här berättar Cajsa Lundin mer om avenbokshäckar.

En häck av avenbok (Carpinus betulus) växer snabbt, upp till 50 cm per år. Sorten ‘Carin’ E är särskilt lämpad som häck. Bladen är veckade och sågade i kanten. De blir vackert bruna på hösten och sitter kvar till våren, men drar ihop sig, dvs ger visst insynsskydd även vintertid. Perfekt för både stora och små trädgårdar eller avskärmningar.

Avenbok har man som klippt häck och den ger förutom insynsskydd öven vindskydd. Den går att hålla väldigt smal du så önskar. Härdig zon 1-4.

Egentligen är avenbok ett träd, men förekommer mest som häckväxt. Avenbok har ingen begränsning på höjden utan kan bli hur hög som helst. Avenbok är inte släkt med bok, trots namnet.

Trädgårdsdesignern Cajsa Lundin berömmer avenbok som häckväxt i mycket, men ser också problem.

Cajsa Lundin
Cajsa Lundin

– Avenbok är bra val för att få hög häck snabbt. Det är ingen kinkputte vad gäller jord, läge och etablering, men bör helst planteras vår. Att den behåller de kanelfärgade löven vintertid, ända fram till nya löven vaknar i april, gör att den kan vara ett alternativ till vintergröna häckar. Man måste tänka på att klippa in sidogrenarna direkt och kontinuerligt för att öka tätheten. Vill man öka insynsskydd ytterligare kan man sätta två rader. 

– Tyvärr ser man den allt oftare drabbad av gallkvalster. Den överlever detta, men det är förfulande då bladen rullar ihop sig till skrynkliga cigarrer. Det finns behandling med svavelpreparat, men det är inte enkelt att få bukt med.

Avenbok

En riktig prakthäck av avenbok från Chelsea Flower Show. Foto: Cajsa Lundin

Pris avenbok

Pris och kvalitet på avenboksplantor kan variera kraftigt. Börja med att bestämma hur ”färdig” du vill att plantan ska vara. Ett prisexempel på minsta plantan 30-50 cm är 350 kr för 10 st. En planta 150-175 cm ”färdig häck” kan kosta 850 kr st. Det brukar bli billigare att köpa storpack. Tänk på att välja en seriös leverantör som garanterar sjukdomsfria plantor.

Avenbokshäck

Avenbokshäck på Rångedala plantskola.

Plantera avenbok

Den bästa planteringstiden är under våren. Avenbok trivs bäst i humusrik, kalkhaltig jord i sol till halvskugga, men klarar även djupare skugga. Avenbok klarar lerjord, men även grovkorniga jordar. Den bör bindas upp de första åren för att bli rak. Sätt 3-4 plantor per meter.

Hög häck avenbok

Avenbok som "hög häck", uppstammad. Foto. Okefeelandscapes, UK.

Klippa avenbok

Avenbok tål hård beskärning, men tillhör de träd/buskar som ”blöder”, varför du bör undvika att beskära dem på våren och istället vänta till en bit in på sommaren.

– Vi klipper alltid vår avenbokshäck vid midsommar och sedan behöver den beskäras helst två gånger till innan vintern eftersom det blir många långa grenar i toppen snabbt, säger Cajsa.

Beskär alltså avenbok under JAS-perioden, juli-augusti-september. Då har plantan bästa förutsättningar för att återhämta sig från ingreppet. Första klippningen gör du när plantan är strax under önskad fullhöjd.

gallkvalster 

Gallkvalster på avenbok. Foto: Cajsa Lundin

Sjukdomar på avenbok

I vissa geografiska regioner drabbas avenbok av gallkvalster, som gör att bladen rullas ihop.

Läs också

Välj rätt häck
Liguster och ligusterhäck
Tuja och tujahäckar
Allt om bokhäckar