Produktrecensioner, Tester, Trädgårds­maskiner

Stiga SGT 226 J - test grästrimmer

Stiga SGT 226 J - test grästrimmer

Stiga SGT 226 J är det här testets mest kraftfulla trimmer tack vare att den drivs av en tvåtakts bensinmotor. Vi anser dock att en bensindriven grästrimmer som denna bär med sig fler nackdelar än fördelar, i form av hög vikt, hög ljudnivå och dålig ergonomi. Fördelarna är ett jämförelsevis lågt pris och att den är mycket användbar om man vill trimma tuffare växtlighet.

Stiga SGT 226 J har fått ett betyg på 3 av 5 i vårt test av grästrimrar.

Utseende och första intryck

Att montera Stiga SGT 226 J tog lång tid och var jobbigt. Den kom med verktyg och krävde ett flertal skruvar för att bygga ihop. Det var svårt att förstå hur man skulle göra utan att läsa den långa och tråkiga manualen. Det är alltid skönt att packa upp en produkt och kunna använda den direkt. Det var fallet med Black & Decker STC1820PC som levererades monterad och klar.

Startinstruktion till Stiga grästrimmer
Det är inte helt självklart hur man får igång grästrimmern från Stiga.

Väl monterad hade vi problem med att få igång Stiga SGT 226 J. På motorns ovansida finns en instruktion på fem steg om hur man ska starta motorn. Det var inte direkt uppenbart hur man skulle göra och vi behövde återigen vända oss till den långa manualen. Att starta en tvåtaktsmotor borde inte vara svårt för den som har tidigare erfarenhet av motorsågar och gräsklippare, men det kan vara svårt för en person som inte har någon tidigare erfarenhet eller inte är stark nog att dra igång den. Att den är krånglig att starta jämfört med de eldrivna alternativen gör att den får ett minus vad gäller användarvänlighet.

Ergonomi och ljudnivå

Stiga SGT 226 J är kort sagt en tung och svårhanterad maskin. Den har ett handtag som kan flyttas upp och ner på skaftet, men för att göra det behöver du skruva loss två skruvar. Trimmern väger 6,1kg och majoriteten av vikten ligger längst bak i motorn. Därför måste man bära all vikt högt uppe, med samma hand som man styr maskinen med. Vikten ligger alltså inte i handtaget som den gör i de batteridrivna trimrarna vi testat. Maskinens klumpighet gör att den är svår att använda i annorlunda vinklar och hörn. Man blir dessutom väldigt trött i armen efter en stunds trimmande. Testvinnaren Husqvarna 115iL har mycket bättre viktfördelning och är skönare att använda i annorlunda vinklar och hörn.

Lyfta motorn högt
Man måste hålla vikten väldigt högt uppe i samma hand som man styr gasen med.

Ovanpå en helvetisk ergonomi är den extremt högljudd. När man trimmar och bär tvåtaktsmotorn under armen avger den ett ljud på 76 dB, vilket gör hörselskydd till ett måste. Som jämförelse avger de eldrivna trimrarna 50-63 dB, vilket är en stor förbättring i upplevd ljudnivå. 

Förmåga att trimma

Det Stiga SGT 226 J saknar i användarvänlighet och ergonomi försöker den gottgöra med en mycket kraftfull trimning. När vi trimmade större växtlighet på en vildvuxen äng var det Stiga SGT 226 J som presterade bäst. Den är mer kraftfull än den batteridrivna testvinnaren Husqvarna 115iL och lämpar sig väl för att trimma ner större ytor vildvuxet gräs. Att trimma stora ytor är också lättare eftersom den har en väldigt bred klippbredd på 37 cm, vilket gör att man kan trimma stora ytor snabbt.

Stiga trimmar vildvuxet gräs
Stigan är extremt kraftfull och lämpar sig bäst för att trimma stora ytor vildvuxet gräs och ogräs.

När det kommer till finlir längs plattkanter och buskar i trädgården är den desto sämre, för det är svårt att hantera Stiga SGT 226 J med precision. Den är helt enkelt för otymplig.

Summering av resultat

Med Stiga SGT 226 J får du en väldigt kraftfull grästrimmer för en förhållandevis liten peng. Tyvärr är den otymplig och jobbig att arbeta med. Den gör ett bra jobb med att trimma ner stora ytor, men passar sämre för finlir längs staketet eller plattorna i trädgården. Den får ett slutgiltigt betyg på 3 av 5 i vårt test av grästrimrar.

Fördelar

+ Väldigt kraftfull

+ Driftstid begränsas inte av batterier

Nackdelar

- Svår installation

- Hög ljudnivå

- Tung och dålig ergonomi

Fakta

Grästrimmer

Stiga SGT 226 J

Pris

1 395 kr

Drivtyp

Bensin

Klippbredd

37 cm

Vikt inkl. batteri

6,1 kg

Ljudnivå

76 dB
Trådmatning Manuell

Övriga funktioner

Justerbart handtag.

Trimning (1-5)

3

Kraftfullhet (1-5)

5
Ergonomi (1-5) 1

Betyg (1-5)

3