Bäst i test, Produktrecensioner, Tester, Trädgårds­maskiner

Husqvarna 115iL - test grästrimmer

Husqvarna 115iL - test grästrimmer

Husqvarna 115iL är det här testets mest kraftfulla grästrimmer som drivs av batteri. Den vinner vårt test av grästrimrar trots att den inte har den råa kraften av de bensindrivna alternativen. Husqvarna 115iL passar utmärkt för att trimma med precision mellan plattor, men är också tillräckligt kraftfull för att klippa stora plantor och högt gräs på en vildvuxen äng.

Den får betyget 4,5 av 5 i vårt test av grästrimrar.

Utseende och första intryck

Det är väldigt enkelt att montera Husqvarna 115iL. Det krävs två skruvar, sedan är den redo att användas. Allra lättast är det att komma igång med Black & Decker STC1820PC, som kommer monterad och klar. Skaftet på Husqvarna 115iL är gjort av aluminium och resten av trimmern är i hård plast med snygg finish. Vid uppackning är det Husqvarnan som ger bäst första intryck, eftersom den känns minst “plastig”, trots att den till stor del är gjord i plast.

Handtag på Husqvarna 115iL
Grästrimmern har premiumkänsla och har lättjusterat skaft och handtag.

Skaftet på Husqvarna 115iL har ställbar längd och ett ställbart handtag som är lätt att justera. Utmatningen av plastlinan som trimmar är inte automatisk utan matas ut när man trycker ner en knapp på undersidan av trimmern. Vi ser ingen riktig fördel eller nackdel med att ha automatisk respektive manuell utmatning. Det som gör skillnad är snarare kvalitén på plasten som tråden är gjord av. Husqvarna 115iL har ganska mjuk tråd som slits ner långsamt innan den går av, vilket gör att man inte behöver mata ut ny tråd lika ofta. För jämförelse är tråden på Biltema CGT 36 gjord i hårdare och styvare plast och går av mycket lättare, vilket är irriterande.

Ergonomi och ljudnivå

Husqvarna 115iL väger 4,2 kg vilket gör den till testets näst tyngsta trimmer. Trots detta är det den skönaste att arbeta med. Den är lättmanövrerad och bra för att trimma med precision. Detta tack vare bra viktfördelning, långt skaft och ett mycket väl designat handtag. Man behöver inte sträcka på några fingrar för att komma åt säkerhetsknappen, utan det räcker med att man trycker ihop handen för att den ska börja köra. Bosch AdvancedGrasscut 36 är ett exempel på en trimmer där man måste sträcka ut ett finger för att komma åt säkerhetsknappen.

Husqvarna har bättre ergonomi
Husqvarna har mycket bättre ergonomi än konkurrenten Bosch.

Husqvarna 115iL avger ett ljud på 60 dB vilket betyder att du inte behöver hörselskydd när du kör med den. Den bensindrivna Stiga SGT 226 J avger 76 dB, vilket är en stor skillnad i upplevd ljudnivå.

Förmåga att trimma

Husqvarna 115iL är testets mest kraftfulla batteridrivna trimmer. Precis som de mindre grästrimrarna har den inga problem med att trimma gräs längs väggar, häckar och runt träd. Uppgifterna som bara de större grästrimrarna klarar effektivt är att trimma upp gräsrötter och mossa mellan plattor och att trimma mer vildvuxet gräs. Husqvarna 115iL är kraftfull och klarar av det utan problem. 

Husqvarna är grym på att trimma
Husqvarna 115iL är riktigt bra på att trimma gräs mellan plattor och kullersten.

Om du har en större yta med vildvuxet högt gräs som du vill trimma ner så är den bensindrivna Stiga SGT 226 J ett bättre köp för dig. Husqvarna 115iL har nämligen bara en batteritid på 40 minuter vid max effekt med sitt 2,1 Ah stora batteri och är inte riktigt lika stark som Stigatrimmern. Om du bara ska trimma längs buskar och mellan plattor i din trädgård borde 40 minuter aktiv trimning räcka för att färdigställa även i de större trädgårdarna. Om du vill maximera användbarheten av Husqvarna 115iL finns det ett 4 Ah stort batteri att köpa (Husqvarna BLi20) som teoretiskt sett ska ge dig 80 minuter aktiv trimning. Vi förstår dock varför kommunarbetare använder bensindrivna grästrimrar. De är billigare, mer kraftfulla och är inte begränsade av batteriteknologi.

Husqvarna 115iL trimmar högt gräs
Husqvarnan är kraftfull men kan inte arbeta i mer än 40 minuter.

Summering av resultat

Husqvarna 115iL är vinnaren i vårt test av grästrimrar med ett betyg på 4,5 av 5. Det är den på grund av att den är mycket kraftfull, har bra ergonomi och ger en premiumkänsla. Det enda vi har att anmärka på är att den inte har jättebra batteritid, vilket kan åtgärdas genom att man köper till ett större batteri. Den är inte heller lika kraftfull som de bensindrivna alternativen, vilket gör att den inte passar riktigt lika bra för de som vill trimma tuffare växtlighet. Vi rekommenderar Husqvarna 115iL för dem som har en större trädgård och kan tänka sig att betala 2 995 kr utan batteri och laddare för en premiumtrimmer. 

Husqvarna 115iL är bäst i test
Husqvarna 115iL är vår testvinnare.

Fördelar

+ Kraftfull

+ Bred klippbredd

+ Ergonomisk

+ Tystlåten

Nackdelar

- Ganska kort batteritid

Fakta

Grästrimmer

Husqvarna 115iL (Vinnare)

Pris

2 995 kr

Drivtyp Batteri (ingår ej)
Batterinamn

Husqvarna BLi10

Batterikapacitet 2,1 Ah
Drivtid på max effekt 40 minuter
Klippbredd 34 cm
Vikt inkl. batteri 4,2 kg
Ljudnivå 60 dB
Trådmatning Manuell
Övriga funktioner

Justerbart handtag och skaft. Eco mode.

Trimning (1-5) 5
Kraftfullhet (1-5) 4
Ergonomi (1-5) 5
Betyg (1-5) 4,5