Black & Decker ST1823 - test grästrimmer

Black & Decker ST1823 - test grästrimmer

Black & Decker ST1823 är den minsta och billigaste grästrimmern i vårt test av grästrimrar. Naturligtvis är den också den svagaste trimmern med den mista klippbredden, vilket resulterar i att den inte är så bra på att trimma varken gräs eller tyngre växtlighet.

Black & Decker ST1823 har fått ett slutgiltigt betyg på 2 av 5 i vårt test av grästrimrar.

Första intryck och användarvänlighet

Black & Decker ST1823 kommer monterad och är redo att användas direkt. Grästrimmern har ett ställbart skaft som gör att den går från att vara 120 cm lång till att bli 100 cm lång i infällt läge. Den tar alltså inte upp särskilt mycket plats i förrådet. Handtaget är tyvärr inte ställbart som det är på den lite större varianten Black & Decker STC1820PC. Överlag kan man säga att den här grästrimmern är en mindre och svagare version av storebror Black & Decker STC1820PC, som vann titeln Bästa köp för den lilla trädgården i vårt test av grästrimrar.

Handtaget på Black & Decker
Black & Decker ST1823 är en mindre och svagare version av storebror Black & Decker STC1820PC.

Black & Decker ST1823 är extremt lätt och väger bara 2 kg inklusive batteri. Tack vare att den är så lätt är inte ergonomi en stor fråga. Testvinnaren Husqvarna 115iL har utmärkt ergonomi, men väger 4,2 kg. Desto tyngre grästrimmern är desto viktigare är det att viktfördelningen och ergonomin är bra. En maskin som väger 2 kg och som bärs av båda händerna kommer däremot vara lätt att manövrera hur den än är designad. Black & Decker ST1823 är skön att arbeta med och lätt att manövrera.

Ljudnivån som Black & Decker ST1823 avger vid trimning ligger på 52 dB. Den är alltså väldigt tystlåten. Som jämförelse avger testets mest kraftfulla trimmer Stiga SGT 226 J 76 dB vid trimning, vilket är en enorm skillnad i upplevd ljudnivå. Att Black & Decker ST1823 är tystlåten är antagligen ett resultat av att den har en svag motor.

Förmåga att trimma

Den här grästrimmerns låga vikt, låga ljudnivå och lilla formfaktor kommer till ett pris – den är ganska dålig på att trimma. Den är kraftfull nog att trimma vanligt gräs, men den svaga motorn gör att den tar den längre tid på sig att klippa ner gräset. Black & Decker ST1823 har en klippbredd på 25 cm, vilken är väldigt liten om man jämför med testvinnaren Husqvarna 115iL som har 34 cm. Detta bidrar också till att det tar längre tid att trimma bort gräs med Black & Decker ST1823. Den trimmar en väldigt liten yta.

Black & Decker trimmar
Om man köper den här grästrimmern får man hålla sig till de lättare uppgifterna.

När det kommer till att trimma tyngre växtlighet kan vi inte alls rekommendera Black & Decker ST1823. Den är helt enkelt inte kraftfull nog. 

Vi mätte batteritiden på Black & Decker ST1823 och fick den att köra 35 minuter på full effekt. Med en mer kraftfull trimmer, som till exempel Bosch AdvancedGrasscut 36 eller Husqvarna 115iL, kan man trimma mycket på 35 minuter. Det blir svårare när man jobbar med en svagare motor.

Resultat och summering

Om det är någonting en grästrimmer ska vara bra på är det att trimma. Black & Decker ST1823 är för svag för att göra detta effektivt och förlorar därmed sitt syfte. Företaget Black & Decker rekommenderar den här trimmern för de mellanstora trädgårdar, men vi anser att man måste ha en mer kraftfull trimmer än denna för att trimma där. Black & Decker ST1823 får ett slutgiltigt betyg på 2 av 5 i vårt test av grästrimrar.

Fördelar

+ Lätt och bra ergonomi

+ Lågt pris

+ Enkel installation

Nackdelar

- Dålig på att trimma

- Liten klippbredd

Fakta

Grästrimmer

Black & Decker ST1823

Pris

869 kr

Drivtyp Batteri (ingår ej)
Batterinamn

Black & Decker BL1518

Batterikapacitet 1,5 Ah
Drivtid på max effekt 35 minuter
Klippbredd 25 cm
Vikt inkl. batteri 2 kg
Ljudnivå 52 dB
Trådmatning Automatisk
Övriga funktioner

Justerbart och vridbart skaft.

Trimning (1-5) 1
Kraftfullhet (1-5) 1
Ergonomi (1-5) 4
Betyg (1-5) 2