Starkt norskt intresse för att äga fritidshus i Sverige

Sverige är populärt bland norrmän, tyskar, holländare och danskar.

Sverige är populärt bland norrmän, tyskar, holländare och danskar. Foto: Fastighetsbyrån

Många norrmän äger sommarhus i Sverige, men även tyskar och danskar gillar svenska fritidshus och de har även fått upp intresset för permanenta bostäder.

Bland det utländska ägandet av fritidshus i Sverige står norrmän för störst andel, detta visar färska siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). Norrmännen utgör 33 procent, med tyskarna kommer strax efter med 28 procent och danskarna på tredjeplats med 26 procent. Gemensamt äger de drygt 32 000 fritidshus.

Vilka områden de är intresserade av varierar dock.

- Favoritlän för norska ägare är Västra Götaland, för danskarna är det Kronoberg och Skåne, för tyskarna Kalmar medan holländarna föredrar Värmland, skriver SCB.

Inte så oväntat med tanke på ländernas geografiska lokalisation i förhållande till länen.

Samtidigt rapporterar Fastighetsbyrån ett ökat intresse från tyskar att köpa bostad i Sverige.

- Många av våra kontor runt om i landet har märkt av en ökad efterfrågan på bostäder från framför allt tyskar och holländare. Det gäller framför allt permanenta bostäder, men även fritidshus. Pandemin har gjort att fler och fler attraheras av den avskildhet vi kan erbjuda på mindre orter. Den svaga svenska kronan har också gjort våra bostäder, både fritidshus och villor, till ett prisvärt alternativ, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Intresseökningen motsvarar 32,6 procent enligt mäklarfirmans siffror. Köpare från Norge har dock bara ökat med 2 procent. Det är tyskar och holländare som driver upp siffrorna.

- De söker främst permanentbostäder och enklare hus med naturnära och lantliga lägen i skogs- och sjömiljö. Ju färre grannar desto bättre, säger Johan Ljungberg, mäklare på Fastighetsbyrån i Olofström/Bromölla/Sölvesborg.