Mät din strömförbrukning med elmätare - en guide

Vill du få bättre koll på elförbrukningen hemma? Med hjälp av en elmätare kan du ta reda på hur mycket el olika prylar i hemmet förbrukar och därmed hitta energitjuvarna.

Mät din strömförbrukning med elmätare - en guide

Elpriserna är ett aktuellt ämne just nu eftersom de på kort tid ökat till väldigt höga nivåer. För att inte elräkningen ska bli allt för hög är det många som tittar på att sänka elförbrukningen och då gäller det att man förstår vilka prylar som slösar mest el, samt få en förståelse för vilka områden det är värt att förbättra.

När olika testinstitut och tidningar listar hemmets energibovar är det ofta vitvaror, som t ex torktumlare, och produkter för uppvärmning såsom varmvattenberedare, golvvärme och värmepump, som står för största delen. Vill du veta exakt hur mycket varje pryl i hemmet drar är det en elmätare du behöver. Detsamma gäller om du vill känna till och logga din förbrukning i stort. Ytterligare en anledning kan vara för att du har ett attefallshus som du hyr ut och du vill kunna se förbrukningen som din hyresgäst har.

Olika slags elmätare

Det finns elmätare som nätbolagen använder för att läsa av din fulla förbrukning, och det finns den typ av elmätare som den här artikeln handlar om: energimätare som du själv använder för att mäta förbrukning.

Den typ vi behandlar i den här artikeln finns både för installation i elskåpet, bakom uttaget och som portabel variant (plugg i vägguttaget). Vad du väljer beror på vad du vill mäta och hur du vill att det ska se ut. Pluggen kan du installera själv.

Ska du däremot sätta in elmätare i elcentralen eller bakom uttaget krävs elektriker.

- Pluggen har fördel att du gör det själv utan elektriker. Men den mäter då bara just det uttaget, produkten du sätter i det. Detsamma gäller om du sätter en puck bakom uttaget, den mäter bara just där. Fördelen är att du slipper se den, men den är å andra sidan svårare att byta ut den eftersom det krävs elektriker. Detsamma gäller om du sätter på skena i elcentralen, då krävs elektriker. Men det blir å andra sidan lättare att komma åt samtidigt som installationen inte blir synbar i vardagen, säger Erik Karlsson hos M.nu.

Alla dessa elmätare är således tänkta för att mäta strömförbrukning hos enskilda produkter eller grupper av produkter. Du kan också mäta hela husets förbrukning, men då är det produkter som ansluts till nätbolagets elmätare.

Produkter som är uppkopplade och har app-stöd kan ofta även presentera historisk data. Vissa av dem visar även data direkt på produkten, via LED-dioder eller en display, så att du kan se hur hög förbrukningen är. Fibaro har till exempel en portabel plugg som visar rött när förbrukningen är hög.

3 olika typer av elmätare och vad som skiljer dem åt

För att du ska få en förståelse av de olika val som finns vad gäller energimätare har vi tagit fram 3 olika typer som får representera en marknadsöversikt. I varje sådan presenterar vi sedan 2-3 olika modeller så att du ser vad de kostar och vad som kan skilja modeller av den här typen åt.

En del elmätare är kopplade till ett visst energibolag för att du ska få ut full funktionalitet. Så är det exempelvis med Tibber Pulse P1. Den ser väldigt proffsig ut, men du får bara ut historiska mätvärden och andra mer avancerade funktioner om du är kund hos Tibber. Tänk på att undersöka detta innan du bestämmer dig för en viss modell.

- Börja med att fundera över vad du har i ditt hem idag. Har du ett smart hem väljer du en produkt som fungerar med det system du har hemma. Har du inte ett smart hem väljer du vanligen en produkt som fungerar utan gateway, till exempel över wifi eller blåtand, säger Erik.

Du får även ta hänsyn till pris och kvalitet på mätning. Ingen av produkterna på konsumentmarknaden kan förstås mäta sig med proffsprodukter, så en viss grad av fel får du räkna med. Sedan finns det ändå vissa val du kan göra för att säkerställa en så exakt mätning som möjligt.

- De som kopplas in på trådarna, alltså inte klämmor, har mindre risk för störning. Men annars när man väljer är det pris, varumärkesförtroende och annat som styr.

1. Portabel elmätare

När man talar om portabla elmätare så menar man ofta sådana som sitter mellan en nätansluten produkt och vägguttaget, och som enkelt kan flyttas mellan olika vägguttag. Exempelvis:

Usmart Strömbrytare med Elmätare

Testvinnande elmätare som placeras i vägguttaget. Går att köpa i kit med flera så att du kan mäta energiförbrukningen från fyra stycken prylar på en gång. Kompakt storlek för att inte blockera andra uttag i samma vägguttag. Pris: 450 kr/4 st

U Smart
Usmart Strömbrytare med elmätare. Foto: Usmart.

Luxorparts Energimätare

Portabel elmätare med display som visar både strömförbrukning och kostnad. Du skriver själv in elpriset i förväg. Den har inte app eller uppkoppling för historisk data, men å andra sidan kan du se resultatet direkt på displayen vilket är smidigt om du bara ska mäta upp en pryl tillfälligt. Pris: 200 kr/st

Luxorparts Energimätare. Foto: Kjell & Kompany.
Luxorparts Energimätare. Foto: Kjell & Kompany.

Nedis Smart Plug slim med Energimätning 10A

Kompakt portabel elmätare för vägguttaget som ingår som en del i Nedis utbud av smart hem-produkter där du har allt från brytare till sensorer. Stöd för röststyrning. Pris: 180 kr/st.

Nedis Smart Plug slim med Energimätning 10A.
Nedis Smart Plug slim med Energimätning 10A. Foto: Nedis.

2. Elmätare DIN-montage

Den här typen av elmätare kan avläsa energiförbrukningen från prylar som har en egen säkring. Exempelvis motorvärmaren eller spisen. Den kopplas in i elskåpet.

Schneider Electric A9MEM3100

Elmätare 3-fas för montering på DIN-skena i normkapsling eller elcentral. Den har både pulsutgång och blinkande diod. Den tar upp 5 moduler i centralen. Display för att läsa av förbrukningen i realtid.

Schneider Electric A9MEM3100
Schneider Electric A9MEM3100. Foto: Schneider Elöectric.

Shelly Pro 4PM

Elmätare för montering på skena. Kan styra 4 kanaler med 16 A styck. Har display men kan även kopplas upp via blåtand, wifi eller LAN. Stöd för röststyrning och fungerar ihop med exempelvis Homey som gateway. Pris: 1 350 kr/st.

Shelly Pro 4PM. Foto: Shelly.
Shelly Pro 4PM. Foto: Shelly.

Qubino Elmätare 3-fas

Uppkopplad 3-fasmätare som kan inkluderas i ditt smarta hem. Den har stöd för en lång rad olika smart hem-lösningar och är populär bland Byggahus forum-medlemmar. Pris: 1 780 kr/st.

Qubino Elmätare 3-fas. Foto: Qubino.
Qubino Elmätare 3-fas. Foto: Qubino.

3. Elmätare på nätbolagets elmätare, eller på dioden i ditt elskåp

Den här typen av elmätare kopplas till ditt nätbolags elmätare, antingen via HAN-porten eller till LED-pulsen. Gemensamt är att du får ut full aktuell elförbrukning för hela hemmet. Energimyndigheten testade elmätare av den här typen för många år sedan och då vann Eliq testet. Det märket finns inte längre. Inte heller de lösningar som testades från Vattenfall och EON finns kvar.

Tibber Pulse

Läser av din elmätare och skickar datan via ditt trådlösa nätverk så att du ser den i Tibbers app. För full funktionalitet måste du vara kund hos Tibber. Då kan du exempelvis få historisk data samt lastbalansering för din elbilsladdare (Easee/Zaptec). Finns i två varianter, en för de med HAN-port/RJ45 och en för P1-port/RJ12, det krävs med andra ord en modern elmätare och porten måste vara aktiverad hos ditt nätbolag. Pris: 1 100 kr/st.

Tibber Pulse. Foto: Tibber.
Tibber Pulse. Foto: Tibber.

Frient Energimätare LED detektor

Uppkopplad smart elmätare som läser av ditt elbolags energimätares LED-pulser. Med denna mäter du energiförbrukningen för hela hemmet. Pris: 880 kr/st.