Jämförelse: Plejd, Wiser och Shelly – styrkor och svagheter

Vi har många diskussioner i forumet om Plejd, Wiser och Shelly – tre olika system för ett smart hem. Vad skiljer egentligen dessa smarta hem-system åt och vilka är deras respektive styrkor och svagheter? Det reder vi ut här.

Erik Karlsson, teknisk specialist på M.nu, reder ut begreppen för tre olika smarta hem-system.

Erik Karlsson, teknisk specialist på M.nu, reder ut begreppen för tre olika smarta hem-system.

Ett system för smart hem kan ha varierande grad av komplexitet. De enklaste systemen för den mindre tekniskt kunniga är ofta de stängda systemen, där ett och samma företag har kontroll över både system och produkter från början till slut – även om dessa system ofta också är mer begränsande i form av produktutbud och funktionalitet.

– Shelly, Schneider Wiser och Plejd är alla smarta hem-system av den här användarvänliga och stängda typen. Vid första anblick kan de verka ganska lika, men de bygger på helt olika tekniker och har lite olika fokus, säger Erik Karlsson, teknisk specialist vid M.nu.

shelly 3em elcentral
Elcentral med Shelly 3EM. Foto: Per Eskilsson

Han berättar att de säljer mest av Shelly, eftersom systemet är det mest prispressade av de tre och för att deras kunder är ganska tekniskt kunniga, vilket man behöver vara jämfört med om man väljer ett av de andra två systemen.

- Plejd och Wiser är extremt användarvänliga, säger Erik.

Snabböversikt

 

Plejd

Schneider Wiser

Shelly

Om:

Bara fokus på belysning

Stort utbud av produkter för hela smarta hemmet

Ganska stort utbud av produkter för hela smarta hemmet

Installation:

I huvudsak bakom befintlig knapp, men de har även väggplugg

Både bakom befintlig knapp och batteridrivna sensorer och kameror

Både bakom befintlig knapp och batteridrivna sensorer

Ekosystem:

Fungerar bara med Plejds produkter

Fungerar bara med Wisers produkter

Fungerar bara med Shellys produkter

Protokoll:

Bluetooth

Zigbee

Wifi

Kräver gateway:

Nej, men kan köpas till om du vill kunna distansstyra

Ja

Nej

Stöd för röstassistent:

Ja, Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Siri

Ja, Google Assistant, Amazon Alexa

Ja, Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Siri

Stöd för Apple Watch:

Nej

Nej

Ja, separat app

Prispunkt:

Dyrast

Mittemellan

Billigast

Som du kan se i tabellen ovan bygger Plejd, Schneider Wiser och Shelly på tre olika tekniker för deras kommunikation.

Plejd kör bluetooth som är känt för att det är väldigt energieffektivt, men det har samtidigt begränsad räckvidd. Detta har Plejd löst genom att de kör ett meshsystem, därav fungerar det ändå. Nackdelen är förstås att bluetooth inte ger möjlighet till distansstyrning. Kör du Plejd och är utanför hemmet måste du således köpa till deras gateway och ge systemet wifi-stöd.

Plejd Smart Plug i ett kök
Plejd Smart Plug i ett kök. Foto: Per Eskilsson

Kollar du istället på Shelly så bygger det på wifi från början. Nackdelen med wifi är att det drar mycket energi, så de batteridrivna enheterna (de produkter du vill installera själv, och alltså inte bakom knappen) behöver vara ganska stora för att du ska ha en rimlig drifttid.

- Batterierna håller idag ett halvår och uppemot ett år, säger Erik Karlsson.

Slutligen har vi Schneider Wiser som valt att bygga sitt system på Zigbee. Zigbee är det enda protokolletom är specifikt utvecklat för just smarta hem, och utgör något av en kombination av fördelarna hos bluetooth och wifi. Det är ungefär lika energisnålt som bluetooth, men har bättre räckvidd. Dock krävs det en gateway från början.

- Plejd och Shelly kan du komma igång med utan att du har en styrenhet, säger Erik.

Schneider Electric energisensorer installeras
Wiser energisensorer installeras i elcentral. Foto: Schneider Electric

Vad en elektriker ska installera och vad du får göra själv

Samtliga tre system måste installeras av elektriker om det ska ske bakom brytaren, men de har också produkter du kan koppla in själv. Plejd har exempelvis en plugg som du bara sätter i eluttaget och sedan kan du styra av och på. Shelly och Wiser har batteridrivna sensorer.

En annan viktig skillnad på systemen är att Plejd bara inriktar sig på belysning. De andra systemen har dock lika mycket koll på belysning, så det är samtidigt inte så att du exempelvis inte kan köpa en dimmer om du skulle välja någon av de andra lösningarna.

– Plejd har blivit någon slags standard bland elektriker, nästan alla elektriker har koll på systemet, och det är svårare att hitta elektriker för de andra systemen. Men Plejd är verkligen bara för belysning. Vill du någonsin styra något annat ska du inte välja Plejd, då ska du välja Wiser eller Shelly. Det är samtidigt inte svårt för en elektriker att förstå hur de ska installera exempelvis Wiser. Det följer med kopplingsscheman och allting.

Erik sammanfattar de tre systemen

  • Plejd är användarvänligt, endast fokus på belysning, alla elektriker kan det så det är lätt att hitta en kunnig installatör.
  • Shelly är det vi säljer mest av för vi har mycket tekniskt intresserade kunder. Det är det mest prispressade systemet, men inte lika enkelt och användarvänligt som alternativen.
  • Wiser ligger där mittemellan dessa två som ett bra alternativ. De har flest produkter för den som vill komplettera och göra själv. Man får sensorer och kameror, så det ger möjlighet till ett komplett smart hem.