9 startkit för smart hem - köpguide

Vi går igenom de olika produkterna för smarta hem och jämför paketlösningar för att du ska få en överblick över vilka startkit och instegsprodukter som finns om du vill starta upp ett smart hem.

Var kan man börja om man vill göra hemmet smart? Erik Karlsson på M.nu guidar oss i smarta hem-djungeln.

Var kan man börja om man vill göra hemmet smart? Erik Karlsson på M.nu guidar oss i smarta hem-djungeln. Foto: Ikea/M.nu

Vilka olika system och möjligheter finns det för att komma igång med ett smart hem? Vi har undersökt marknaden och vilka färdiga startkit som säljs eller kombinationer som kan vara intressant att börja med.

– Vill man bara styra några lampor kan det vara värt att kolla på kit som inte behöver någon styrenhet (hubb/controller/gateway kärt barn har många namn, reds. anm.). Eller prisvärda alternativ som Nexa.

Erik Karlsson, M.nu
Erik Karlsson m.nu. Foto: M.nu

– Planerar man att göra hela sitt hem smart kan det vara värt att kosta på sig en rejäl styrenhet från början för att försöka framtidssäkra hemmet och ha fler möjligheter att välja produkter, säger Erik Karlsson, M.nu.

Startkit för teknikovana

Här har vi främst valt att exemplifiera med smart hem-system som inte kräver en styrenhet.

– Jag hade satsat på ett system som inte kräver någon styrenhet, till exempel Plejd, Shelly, Nedis eller liknande. Plejd har ju inte så mycket sensorer, till exempel temperaturmätning, så man måste kolla först så systemet stöttar allt man vill göra, säger Erik Karlsson.

Det går i många fall att köpa till styrenhet senare skede ifall du vill kunna styra på distans, men system utan gateway fungerar oberoende av den och du har därför möjlighet att komma igång med ganska små medel och en väldigt simpel konfiguration.

Läs mer: Det smarta hemmet - Jan Backman har automatiserat det mesta

Plejd styr belysning

Fjärrströmbrytare för Plejd-system.
Fjärrströmbrytare för Plejd-system: Foto: Plejd

Cirkapris: Drygt 600 kr per fjärrströmbrytare/dimmer

Om: Plejd är främst produkter som installeras bakom uttag och liknande så att det blir en “osynlig” installation, och används främst till att styra belysning. Många köper Plejd via sin elektriker eftersom det är produkter som ska installeras av en behörig fackman. Det är ett stängt system med en egen variant på bluetooth, så utbudet av produkter är begränsat men det gör det också enklare för den som bara vill ha det mest basic i sin smart hem-lösning. Plejd-enheterna kan kommunicera med varandra utan att du har en styrenhet inblandad.

Ikea Smarta hem

IKEA Dirigera
DIRIGERA Hubb för smarta produkter. Foto: Ikea

Cirkapris för att komma igång: 1 000 kr (inkluderar styrenhet a 700 kr och 3 produkter a 99 kr)

Om: Precis som Plejd är Ikeas smart hem-system mest fokuserat på belysningsautomation, men här finns även luftrenare, högtalare och lite annat smått och gott som kan implementeras i systemet. Det är ett begränsat utbud produkter, men det är också det som gör att det blir enkelt för teknikovana att komma igång med det. Det finns stöd för att implementera Trådfri i Philips Hue. Vidare har Ikeas nya styrenhet stöd för Matter och en del andra tekniker som gör att det går att koppla ihop med andra ekosystem för smarta hem.

Nexa - ett simpelt billigt system

NEXA Paket - 3x mini pluginbrytare (2300W) + fjärrkontroll. Foto: Nexa
NEXA Paket - 3x mini pluginbrytare (2300W) + fjärrkontroll. Foto: Nexa

Cirkapris: 250 kr

Om: Kit med tre fjärrströmbrytare inklusive fjärrkontroll, för att komma igång med att styra elektriska prylar på distans. Nexa har många smart hem-produkter inklusive en styrenhet som är kompatibel med Apple Homekit. Nexa kommunicerar enkelriktat på radiofrekvensen 433,92 MHz, det är alltså inte en skyddad kommunikation utan ett väldigt simpelt men därmed också billigt system.

Shelly - kan integreras med andra system

Shelly
Shelly smart WIFI-strömbrytare. Foto: Shelly

Pris: 1 152 kr (10-pack)

Om: Shelly är ett intressant och billigt alternativ till Plejd. Här finns det ganska gott om produkter för “osynlig” installation och de kan kommunicera utan att du behöver addera en styrenhet. Istället för bluetooth kommunicerar prylarna över wifi. Shelly har ett öppet API och kan därför integreras i andra system.

Startkit för den som på sikt vill bygga ett mer avancerat smart hem-system

Här har vi valt system med styrenhet och stöd för många tillbehör. Tanken är att det ska gå att bygga ut, och finnas många möjligheter.

– Här vill man ha ett system som stöttar så mycket som möjligt, gärna olika tekniker så man kan välja och vraka på produkter och kan känna sig lite mer trygg med att det kommer fungera i framtiden. För en månad sedan hade jag rekommenderat Homey som styrenhet, men den är end of life och ny hårdvara kommer inte förrän i början av nästa år. Så just nu är Smartthings/Aeotec smart home hub ett mycket bra val, säger Erik Karlsson.

Läs mer: Vilken gateway ska man välja?

Fibaro Zigbee och Z-wave

Fibaro startkit
Paketkonfigurator Fibaro. Foto: Fibaro

Pris: 5 869 kr (inkluderar styrenhet och två pluggar, men du kan addera mer)

Om: Fibaro stödjer produkter som kommunicerar över både zigbee och/eller z-wave, du kan således själv välja vilka som ska implementeras. Det bästa är att försöka hålla sig till en kommunikationsstandard, men om det finns produkter som bara finns inom det ena eller andra kan du alltså koppla in bägge. Många av produkterna finns för montering bakom uttaget så att installationen inte blir synlig för ögat. Men det finns även pluggar, termostater och annat. Fibaro gör både egna pluggar och övrigt, men är också ett välkänt alternativ när det kommer till själva styrenheten.

Aeotec/Smartthings

aeotec smart home hub
Aeotec Smart Home Hub. Foto: Aeotec 

Cirkapris: 1 810 kr för styrenhet, mellan 300-700 kr per sensor beroende på funktion

Om: Aeotec har både hubb och egna produkter, samt stödjer såväl zigbee som z-wave. Du använder Smartthings-appen för att kontrollera systemet. Här finns inbyggt stöd för röststyrning via Google Assistant och Amazon Alexa. Den är även kompatibel med Philips Hue.

Övrigt

Philips Hue

Philips Hue
Philips Hue White and Color Ambience

Pris: 1 990 kr

Om: Philips Hue är ett populärt system för att styra belysningen hemma eftersom kommunikationslösningen sitter i själva lamporna - du slipper därmed byta ut delar i ditt elsystem eller sätta in pluggar emellan. Många av smart hem-systemen är kompatibla med Philips Hue så att du kan integrera din belysningslösning i större system på sikt.

Airpatrol

AirPatrol WiFi + Smart Socket
AirPatrol WiFi + Smart Socket. Foto: AirPatrol

Pris: 2 595 kr

Om: Startset för att styra värmen hemma, dels ingår AirPatrol WiFi som är en universell lösning som gör att du kan styra din luftvärmepump på distans, dels ingår Smart Socket som mäter och sparar förbrukning från ditt element eller din avfuktare.

Tado

Tado starter kit
Tado starter kit

Pris: 4 380 kr

Om: Startkit för att komma igång och styra samt övervaka elementen hemma. Inkluderar fem termostater samt en gateway. Via en app får du rapporter om värmen hemma och kan ställa in temperaturen. Elementtermostaterna fungerar med horisontella standardelement.