Kommunalråd vill stoppa folk från att besöka sina fritidshus

Ett fritidshus i Haparanda.

Ett fritidshus i Haparanda. Foto: Fastighetsbyrån

Människor som åker till sina fritidshus på påskfir borde förbjudas enligt kommunalråd i Sotenäs.

Många mindre orter kommer i samband med påsken att få ett ökat antal besökare i butiker och på andra offentliga platser eftersom många har fritidshus i kommunerna. I Sotenäs går invånarantalet från 9 000 till nästan 14 000 under högsäsong. Men vad händer då om dessa är sjuka i covid-19, eller sprider smitta utan att veta om att de är sjuka? Detta oroar sig ett kommunalråd i Sotenäs över.

– Så länge den här pandemin pågår på det sätt som den gör nu, så är det ju viktigt att människor stannar där de bor. Att de kan få vård och omsorg i sin egen kommun. Vi måste fokusera på våra egna kommuninvånare och skydda vår egen personal, säger Mats Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande i Sotenäs, till Sveriges Radio.

Vidare blir det svårt för dem att ombesörja hemtjänstpersonal till de äldre som har fritidshus eftersom personalen redan nu är ansträngd.

Mats kräver nu att regeringen ser över lagstiftningen och stoppar människor från att besöka sina fritidshus, på samma vis som man nyligen gjort i Norge. Han vill att man skyddar utsatta kommuner från ökad belastning.

– Det är väldigt tråkigt att vi är i den här situationen med pandemin. Men nu är vi här och då får vi lappa och laga och se till att vi har ordning i våra egna verksamheter och ta hand om våra invånare så gott vi kan, säger han.