Kök

Planlösningar i köket

Vilken planlösning ska köket få? Fundera över hur köket kommer att användas och analysera förutsättningarna. Det gäller att få ett bra flöde i sambandet med andra rum.

Rakt kök med en rejäl köksö.

Rakt kök med en rejäl köksö. Foto: deVOL

När du ska ta fram en plan för nya köket kan du börja med att ta fram en ritning över utrymmet där nya köket ska byggas. Med ett rutat papper, blyertspenna, linjal och en klar bild över utrymmet som kan disponeras kan arbetet börja.

Fundera över sambanden med andra rum och kontakten med trädgården. Du kanske vill sätta in en dörr med utgång till trädgården? Ska matplatsen finnas i köket, eller är det nära till en matplats i vardagsrummet?

Ett kök kan få en planlösning som är rak, kvadratisk, parallell, L- eller U-formad. Alla dessa varianter har sina för- och nackdelar.

Rakt kök
Rakt kök

Rakt kök
En rak planlösning, dvs alla funktioner i köket utmed en enda vägg, väljer man oftast för att ytan är begränsad, som i en liten lägenhet eller kanske i fritidshuset. När du jobbar i köket kommer du att få förflytta dig i sidled, fram och tillbaka. Tänk på att samla arbetsytorna så att det blir en sammanhängande yta på minst 80 cm. Det kan vara bra att ha diskbänken i mitten. Det är viktigt att luckor och kylskåpsdörrar öppnas åt rätt håll i ett kök där ytan är begränsad.

Parallell planlösning
Parallell planlösning.

Parallellkök 
I parallellköket utnyttjas ytan effektivt med inredningen placerad längs två parallella väggar. Passagen i ett parallellkök bör vara minst 120 cm, helst 130-140 cm bred för att flera personer ska kunna jobba i köket samtidigt. Tänk på att det kan bli mycket trafik om kökskorridoren är öppen åt två håll. Placera diskho och spis på samma sida så minskar du risken för olyckor när du flyttar heta pannor och kastruller mellan spis och diskho.

L-kök med köksö
L-kök med köksö

L-kök med köksö
En L-form på köket ger plats för matbord och stolar i samma rum. Se bara upp så att kylen inte placeras längst in, för då blir det trångt vid matplatsen bör kylskåpsdörren öppnas medan någon sitter vid bordet. Det ska vara minst 120 cm mellan bord och kyl.

Med köksö får du gott om utrymme att arbeta flera samtidigt. Det är lätt att vända sig mot varandra och samtala. Det krävs dock en större yta än för övriga planlösningar. Har du spisen vid köksön blir det mera matos än om spis och fläkt placeras mot en vägg. Tänk då på att välja en kraftfullare fläkt.

Man kan också placera en köksö på ben eller hjul vilket gör den flyttbar. Det blir då en extra arbetsyta med plats för att duka frukostbuffé eller något annat.

Kvadratiskt kök
Kvadratiskt kök

Kvadratiska köket
En kvadratisk form på köket ger en fin planlösning. Man arbetar vid sidan om varandra, vilket ger möjlighet att arbeta två samtidigt utan att krocka.
Det gamla traditionella bondköket var oftast kvadratiskt. Rummet känns harmoniskt och det är ett hörnrum kan man ha fönster åt två håll, vilket brukar ge ett vackert ljus. Ett kvadratiskt kök kan i allmänhet rymma en rund matplats.

U-format kök
U-format kök

U-köket
Med en U-form på köket kan du placera ut kylskåpet, diskhon och spisen för maximal bekvämlighet och effektivitet. Det är lätt att skapa en arbetsyta som är åtkomlig från två håll. Två kan arbeta samtidigt och ha ögonkontakt. Både matplats och arbetsbänk kan vätta mot fönstret, men då krävs ett relativt långt fasadmått.

Skisserna är ritade av Ann Lundholm Gummérus.