Planlösningar i köket

2k läst  10 svar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 8
  Vilken planlösning ska köket få? Fundera över hur köket kommer att användas och analysera förutsättningarna. Det gäller att få ett bra flöde i sambandet med andra rum.


  Du kan läsa artikeln här: Planlösningar i köket
   
 2. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Det saknas avställningsyta bredvid kyl/frys och det är något som man verkligen behöver när man plockar ut/in varor från dessa. Minst 60 x 60 cm helst bör man ha till sitt förfogande då.
   
 3. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Det optimala köket.

  Är det någon som känner till det optimala köket till en svensk villa för en familj på 4?

  Tackar.
  Per.
   
 4. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  köket med köksö var ingen hit. det finns ju i princip ingen arbetsyta mellan spis och vask. det är där man står och jobbar. i alla kök ska det vara minst 80 cm enligt byggnormen och det är den ytan som avgör för hur väl tilltaget i storlek köket är och känns.

  däremot kan det ju vara värt att nämna att om man tänker bygga ett kök med spis i köksön så måste man ha en vask där också. åtminstone att hälla av i. det är inte lag på det med i kök utan är det vanligt med olyckor där någon med en potatisgryta snubblat över barn i krypåldern. fruktansvärt otäckt.
   
 5. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Hej, i det lilla köket med kyl/frys (som jag tror du avser med frågan) finns en mindre avställningsyta på 40 cm. Det är inte mer plats, då diskmaskinen(DM) är på 60, diskbänksskåpet 60 cm och lådskåpet på 60 cm med arbetsyta. Man hade i å för sig kunnat byta plats med diskmaskin och 40-skåpet, men ofta har man DM placerad så nära diskbänk-skåpet som möjligt för att det är mest praktiskt.
  Men - visst - allt går att göra bättre. Det beror lite på vad man vill prioritera.

  Ann L Gummérus
   
 6. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Problemet är ofta att många tror att deras köksytor är mycket större än vad de faktiskt är och det blivit dags att rita nytt kök. När man sedan bokat plats för det som verkligen är ett krav såsom ugn/häll/spis, diskmaskin, vaskskåp, kyl och frys så brukar det i många fall inte finnas så mycket plats kvar för jättelånga arbetsytor etc. När man sedan ger dem förslaget om att ställa in en 2m hög och 70-75cm bred kyl/frys i stället för 1st 60cm kyl och en 60cm frys eller att ha en 60cm vask i stället för 80cm bred så kan man ofta hitta lösningar som är bättre. Det gäller bara att övervinna "rädslan" för att få en annan uppställning i köket än vad man är van, en uppställning som innebär att man får ändra sitt arbetssätt i köket. Har man inte en jätteyta till sitt förfogande så måste man faktiskt kompromissa.

  // Johan
   
 7. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Största problemet är att kök inte planeras efter hur familjerna faktiskt ser ut och fungerar...

  Dagens familjer består av en massa olika plastbarn och hur planerar man förvaring och inköp till en sådan familj???

  Funktioner som den äter då den andra då hur ser det ut med dukning och var äter man sin mat????

  Hur vill man att färskvaror ska vara äter man fryst snabbmat catering etc..Var blandar tonårs sonen sin proteindrink och var äter dottern sina nudlar med salladsyougurt..

  Nej illusionen om köket är ett stort problem idagens värld..för vi har ju sköna hem typerna med designkök utan mat också..oo guud titta på mitt alessikokboksfodral i crome det är för stort för min nya köksöööööööö
   
 8. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Enligt BBR finns krav på tillgänglighet, tror Ann har missat det. 900mm i L-kök med köksö. Inte en chans att få det godkännt.
   
 9. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Fick hjälp att rita ett kök av ett företag som finns i artikeln ovan. Det är ett inte allt för stort kök där bara det viktigaste får plats. Köket kostade över 100 tusen. Och det blev inte bra!

  Allt som kommenterats här över har vi. Ingen avställningsyta vid kyl/frys. Spis och vask på olika sidor, Potatisvatten och krypbarn i samma kök alltså... Små uppdelade arbetsytor, Svag fläkt och spis i köksön. Riktigt mörkt är det också med mörka luckor och fönster på "fel sida" av huset.

  Det är ju därför man betalar ett proffs för att tala om vad som inte blir bra. Vi andra vet inte det från en ritning. När något kostar 100 tusen gör man inte om det under under den här livstiden.
   
 10. E
  Anonym
  Skrivet av: Daniel

  Det finns ett företag som säljer flest kök i Sverige och har där med störs erfarenhet av att planera kök...
   
 11. E
  Anonym
  Skrivet av: Thomas

  Ett tips till alla som ska plannerar att göra om sitt kök är att ringa flera olika kökstillverkare och be dom komma ut på plats och rita upp vad de tycker är bäst. De flesta kökstillverkarna gör detta gratis. När man sedan är nöjd med hur det skall vara så kan man ju köpa köket var man vill med denna plannering.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: