Attefallshus, Inredning

Inreda gästhus på 30 kvm

Inredningsarkitekt Christel Månsson har ritat sin ultimata gäststuga i gratisprogrammet Sweet Home 3D.

Inredningsarkitekt Christel Månsson har ritat sin ultimata gäststuga i gratisprogrammet Sweet Home 3D. Grafik: Christel Månsson

Att bygga gästhuset är en sak, sedan ska det inredas också. Vi bad inredningsarkitekt Christel Månsson att berätta vad hon tycker är bra inredning av en gäststuga på 30 kvm. Hon har ritat sin ultimata gäststuga i Sweet Home 3D.

Gästerna vill man erbjuda ett lugnt och avkopplande boende när de är på besök. Här har jag ritat en gäststuga precis så som jag skulle vilja ha den.  

Inred med rejäla material

Christel Månsson
Inredningsarkitekt
Christel Månsson

Materialkänsla är något som jag alltid sätter högt. Det ska vara rejäla material, som trä, gärna såpaskurat eller vitoljat och sten. Vidare ull, rotting och rustika kuddar, linnetyg. Sedan anser jag att det skapar lugn att hålla samma träslag i all inredning, och i synnerhet i ett litet hus.  

Det jag har koncentrerat mig på här är det inre, funktionerna och måtten. Jag har ritat inredningen av gäststugan som jag själv skulle vilja ha den och tagit vara på varje decimeter, tänkt minimalistiskt.  

Bondesäng längs en vägg med skjutdörrar

Idén som kom var att på ena delen bygga en kombination av den gamla  bondesängen som var vanlig förr i gårdarna där man hade en lång säng längs en hel vägg, så man sov i rad. Med japansk stil och i två lager.  

Hurdå japansk stil? Jo, det är fyra skjutdörrar i trä med rispapper som sitter i en 4-spårsskena framför sängdelen. Då kan man ha olika grader av fördraget och öppet.  

Om man drar för hela vägen och tänder sänglamporna innanför, så blir det som en  vacker ljusvägg. Detta gör å andra sidan att det behövs gardiner och rullgardiner vid de stora fönstren om man vill ha mörkt för att sova på sommarhalvåret. Likaså  rullgardiner för de 6 små fönstren.  

Inredning i gäststuga
Fyra skjutdörrar i trä med rispapper sitter i en 4-spårsskena framför sängdelen. Grafik: Christel Månsson

Det finns lådförvaring under sängarna och man kan även ha förvaring för resväskor i utrymmet ovanför dem. 

På så vis får det plats fyra rejäla sovplatser, då de är 120cm breda. Stugan är 30 kvadratmeter och har ett ganska tilltaget kök samt ett litet wc med dusch. Eftersom den är tänkt som gäststuga så är toaletten lite mindre, men skulle den vara en självständig bostad, så måste den göras större för tillgänglighet.  

Planlösning gäststuga
Planlösning för gästhuset. Grafik: Christel Månsson

Eldstad måste man såklart ha och jag sätter gärna knoppbrädor längs väggar för  blandad förvaring, extra pallar och puffar framför elden, som ej syns här men som  är bra att ha. Runtom är det bra och praktiskt att ha en rejäl uteplats, där man även  kan ha ett utekök.  

Jag tänker mig att huset ska ha ett sadeltak med öppet upp i nock, eftersom  en liten  golvyta upplevs större med högt i tak.  

Möbler jag gärna skulle ha i denna gäststuga

Inredningskollage
Christel vill ha trä, ull, rotting och rustika kuddar, linnetyg i gästhuset. Kollage: Christel Månsson
 • Japanska skjutdörrar/Snickare för exakta mått med önskat träslag och rispapper
 • Pinnsoffa Sandhamn/Trendrum, kompletteras med dyna och kuddar, gärna linne 
 • Korgstol Rhode Island/Soffadirekt 
 • Sittpuff Cotton puff/Nimara  
 • Pall Avavick/Swedese  
 • Matbord Alborg/Trendrum  
 • Matta Lindby multi / Trendcarpet eller annan fin trasmatta  
 • Kelimkuddar/Taners mattor  
 • Överkast linnefärg/Ellos  
 • Golvlampa rispapper Cope/Ikea (kan ha utgått)  
 • Fotogenlampa Koholmen/Karlskrona Lampfabrik  

Se mina förslag till möbler och inredning som en inspiration. Man skulle kunna inreda lika fint med liknande och begagnade möbler. Det vore klokt både för plånbok och miljö.

Läs mer

Bygg ett bra gästhus