Husdrömmar

Husdrömmar - Åttakantigt innovativt ekohus i Jämtland

Ekoingenjören Sven Wadmans drömhus är ett stort, åttakantigt experiment med väldigt speciella ekologiska och energismarta tekniklösningar. Det är tänkt att det ska bli ett hus för framtiden, om det blir bra vill säga.

Sven Wadman bygger sitt drömhus, ett åttakantigt sådant.

Sven Wadman bygger sitt drömhus, ett åttakantigt sådant. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet

Säsongsavslutningen och det tionde avsnittet av Husdrömmar 2020 handlar om Sven Wadman som bygger ett åttakantigt, innovativt ekohus i Fannbyn utanför Östersund, Jämtland. Han har ritat huset själv och gjort det med inspiration av mongoliska tälthus, sk. jurta. Dessa är väldigt energismarta med luft i väggarna. På samma sätt ska Sven bygga ett resurssnålt hus. Men han är lite osäker på om det verkligen kommer att fungera med alla saker han experimenterar med.

Sven och Monika
Sven med sin särbo Monika.

Sven är utbildad ekoingenjör och har nyligen fyllt 60 år. Han är frånskild och har tre vuxna barn som har flyttat hemifrån. Han har en särbo, Monika Larsdotter. Hela sitt liv har han haft en dröm om att få bygga ett hus.

Drömtomt
Vid tomten i Fannbyn har han utsikt över Åreskutan och Storsjön.

När han hittade den perfekta tomten i Fannbyn lite söder om Östersund slog han till. Här kunde han bygga drömhuset med utsikt mot Åreskutan och Storsjön, åt sig själv och en eventuell sambo. Men han bygger också för framtiden. Det ska bli ett hus med bra kvalitet som finns kvar också om 500 år.

Jurta
Sven var i Mongoliet och blev inspirerad av deras tält, sk. jurta, som har väldigt bra isolering i form av luftfickor.

Översikt av projektet

Byggstart 2017
Inflytt januari 2020
Boyta + biyta 180 kvm
Budget 4 miljoner kr
Klimatpåverkan bygget ca 5 ton CO2
Lagrar ca 60 ton CO2

Åttakantiga huset
Så här långt har Sven kommit med bygget när Anne och Gert besöker honom första gången. 

Sven började bygga på huset redan 2017, men nu tänker han sätta fart och planerar att flytta in i januari 2020. Bygget får kosta max 4 miljoner kronor. Under byggtiden kommer husbygget att generera ca 5 ton koldioxid. Men när det är klart så kommer det att lagra ca 60 ton koldioxid, alltså ta mer koldioxid än det ger. Han har planerat att bo själv i huset, men kanske flyttar särbon Monika Larsdotter in med honom en vacker dag.

Det kanske kan tyckas konstigt att bygga 180 kvm och kalla det resurssnålt när han kanske ska bo där själv. Men han tänker att huset ska stå i 500 år och i framtiden kommer stora familjer att bo här. Då är det inte konstigt att huset är 180 kvm.

Vaxthus i mitten

De invändiga väggarna kläs också i trä för att trä lagrar koldioxid, men också för att han då slipper använda gipsskivor, som inte är förnybara. Dock så har han gjort avsteg från att välja så miljövänligt som möjligt ibland, för att det är praktiskt. Till exempel står huset på betongplintar. Han har cellplast som isolering i växthuset. Han väger också in funktionen när han gör sina val, så att han kan göra mycket av arbetet själv.

En dag i veckan är Jocke och Emil hos Sven och bygger. De gör också iordning saker åt honom som han kan bygga på helgen. De försöker få det så pass klart nu så att han kan flytta in till sommaren, för då kommer han att kunna bygga på kvällstid också. Monika hjälper honom att skissa på hur kök och annat ska se ut.

Tårtbitar
Rummen är placerade enligt tårtbitsprincipen.
Växthuset
Sven blev av med de spetsiga hörnen när han placerade ett växthus i mitten.

I mitten av huset har han placerat ett växthus. Rummen är utplacerade enligt tårtbitsprincipen. Men han behövde bli av med det spetsiga hörnet som blev längst in i varje rum. Om han skar ut en rund del i mitten så skulle det problemet lösa sig. Han gjorde ett runt växthus i mitten.

Gert Wingårdh är imponerad. Han tycker att det blir en skönt komplex rumsbildning. Han tycker att hela huset är självklart och bra. Han gillar de stora fönstren, att han inte har gjort det med små fönster som man ofta gör i ekohus. Gert gillar också att det kommer att vara olika temperatur i olika rum. I vinterträdgården blir det svalare. Han valde att göra en vinterträdgård för att han tyckte att huset blev för stort. 180 kvadratmeter, så stort hus behöver inte han. Med en ouppvärmd vinterträdgård i en del av huset minskar uppvärmningsbehovet. I växthuset blir det 15-16 grader. I övriga rum, vanlig rumstemperatur.

Blåved på fasaden
Virket på fasaden har ett ytlager angripet av en speciell svamp.

Virket han klär in fasaden med köpte han för 30 år sedan. Det har fått ligga till sig och fått färg av en särskild svamp som angriper ytlagret, men där virket behåller sin kvalitet. De kallar det för blåvirke.

På insidan är Gert imponerad av precisionen, hur virket möts i hörnen.

Fin panel
Jocke och Emil har varit imponerande noggranna när de har spikat panelen.

Växthuset = solrummet

Sven har döpt om det runda växthuset i husets mitt till solrummet, för det finns så många funktioner där. En utav funktionerna är att det ska rena dålig lukt från huset. Bakterierna som finns på bladen ska käka upp baconoset och dålig lukt från toaletten.

Teknik i solrummet
Luft kommer att komma in i solrummet, för att sedan ledas ut igen.

Växterna kommer att syresätta ventilationsluften som leds dit från teknikrummet. Den kommer att användas som koldioxid för växterna som syresätter luften. Sedan skickar han ut den syresatta luften igen ut till sitt teknikhus.

Stort rör
Här hämtas luften som leds in i teknikrummet.

Gert och Sven tittar på det stora röret där luftintaget sker. Röret som är nedgrävt 2 meter i marken  leder in till teknikhuset. Luften antar då naturlig temperatur, dvs den temperatur som är 2 meter under marken. Sedan går den in i teknikrummet, och där hämtar den värme som genererats av 40 kvm solceller på taket. Han hoppas att det ska täcka mycket av husets behov av el.

Solceller på taket
På teknikrummets tak sitter 40 kvm solcellspaneler.

I teknikhuset har han driften av luften, kyla och värme. Han har energiutvinning som el, och återvinning av värme från ventilationsluften från huset.

Slang i solrummet
I solrummet har Sven grävt ner 50 meter slang i jorden som ska magasinera värme.

Inne i solrummet har Sven grävt ner 50 meter vattenslang i 25 kubikmeter jord som är i botten av växthuset. Det kommer att fungera som ett magasin, ett energimagasin. Vattenslingan i jordgolvet ska han koppla ihop med en likadan slinga på väggen. Och på sommaren ska den funka som omvänd golvvärme. Väggslingans jobb är nämligen att fånga upp ångan i växthuset och föra ner energin i den ner till jordlagret som värms upp. Värme från jordlagret ska hjälpa till att värma upp hela huset när det blir kallare ute. Biologi och fysik i skön harmoni.

– Det du gör är att flytta årstiderna. Sommarvärmen tar du med dig in på hösten, höstvärme till vintern, vinterkylan tar du till vårkanten, och det vårfräscha får du in i sommaren, säger Gert.

– Det är väldigt, low tech, väldigt stabilt. Jag gillar det verkligen, han vet verkligen vad han gör, säger Gert Wingårdh som har fått lära sig mycket av Sven under dagen.

Sundsvalls flygplats
Sven är en av dem som ligger bakom växthuset på Sundsvalls flygplats.

Idéerna om hur mycket nytta växterna kan göra i inomhusmiljö har Sven burit på länge. Idéerna om hur mycket nytta växter kan göra i inomhusmiljö har Sven burit på länge. På 1990-talet när han jobbade med miljövetenskap på högskolan, var han en av de som utvecklade tekniken bakom växthuset inne på Sundsvalls flygplats där växterna fungerar som luftfilter. Under ett par år var Sven med och forskade om hur växter omsätter partiklar och kemikalier som finns i luften. Den kunskapen använder han nu. Och numera jobbar han i yrkeslivet med att utveckla innovationer på området.

Han ska också värma huset med en kamin. I köket ska han bygga ett skafferi som hämtar kyla från marken.

Husets konstruktion

Sven har tänkt efter väldigt noga är han har designat huset. Han har trä som lagrar koldioxid. Han har jord som lagrar värme. Han har växter som renar luften och bidrar till energihushållningen i huset. Framöver kommer det att finns stora möjligheter att testa saker i det åttakantiga huset. Det kommer att bli ett evighetsprojekt.

Grästak
Sven lägger en matta under där gräset ska rullas ut.

På taket ska han ha en beläggning av gräs. I september håller man på att förbereda uppe på taket, för här ska de rulla ut gräset. De säkrar taket så att vatten inte kan tränga in i husets konstruktion. Samtidigt ska gräset kunna fånga vatten. Det finns då speciella plastmattor med små, små bassänger i, som gör att när det regnar, så åker vatten ner i mattan och stannar i porerna. Dagen när gräset ska rullas ut har han hjälp av sina två yngsta barn Oskar och Hanna. De lägger gräset i två lager. Först ett med gräset nedåt, sedan ett laget gräset uppåt, så blir det ett lager emellan där gräset får växa. Gräset måste läggas innan frosten kommer, annars överlever det inte.

Rullar ut gräs på taket
Svens barn Hanna och Oskar hjälper honom att rulla ut gräs på taket.

Sven har dock inte flyttat in, det har blivit för tungt och han har inte riktigt orkat. Dessutom tog budgeten slut på slutet. Han har en fjällstuga han ska sälja för att få loss pengar.

December 2019. Anne Lundberg kommer på besök och hjälper Sven att plantera växter i växthuset. Vissa av dem ska planteras rakt ner i jordlagret. Invändigt återstår bara lite arbete med lister, fogar, karmar mm, sedan är han klar. Han tvingas ta ett banklån där på slutet, för stugan har inte blivit såld än och han har dragit över budget.

Planterar olivträd
Sven planterar medelhavsväxter i solrummet.

Slutbesöket och översyn av resultatet

I februari 2020 gör Gert och Anne ett sista besök för att se hur det har gått. Sven har haft slutbesiktning, men har inte hunnit flytta in ännu. Det återstår en hel del detaljer på huset innan det är helt klart, inte minst utvändigt. Sven ska slutföra bygget i sommar.

Åttakantiga huset klart
I januari gör Ann och Gert sitt sista besök för att se hur långt Sven har hunnit.

Det är en annorlunda känsla att vara i det åttakantiga huset, men det är en bra känsla. Allt hänger ihop.

– Först trodde jag bara att du var en galen uppfinnarjocke, men nu är du en stark arkitekt istället, berömmer Gert.

Vinterträdgården
I vinterträdgården.

I vinterträdgården är det som en kall veranda. Man kan öppna upp hela väggen av fönster.

Stora sovrummet
Stora sovrummet.

I stora sovrummet är det panel på golv, tak och väggar. Liggande panel på väggarna och stående panel på dörrarna.

Köket klart
Stänkskydd av koppar i köket.

Budget har landat på 4,5 miljoner kronor. Men det kommer att bli ytterligare lite dyrare innan han är klar.

Det enda Gert ogillar är de vita dörrarna och fönstren. Det är så fint timmer och snickeriarbete i huset i övrigt, så man borde ha kommit på något roligare än vita standardgrejor. Och så saknar han den kvinnliga touchen. Men så är ju Sven inte inflyttad än.

Klätterväxter
Här ska Sven plantera vinrankor som klänger på armeringsnätet och döljer slangar.

I solrummet är det 15-16 grader varmt. Växter ska klättra på armeringsjärnet. Bakom kommer slangarna att ringla utmed väggen.

Fasaden
Iskall vinter när vi besöker dem sista gången.

Läs mer

Husdrömmar
Runt passivhus i Husdrömmar
Energiproffset Stefan byggde ladan med smarta energilösningar