Göm undan elcykeln - stöldbegärlig även på hustomten

En elcykel.

En elcykel. Foto: Crescent.

Många tjuvar håller numera ögonen öppna efter elcyklar.

Elcyklar är attraktiva byten för kriminella, detta visar ny statistik från försäkringsbolagen där man ser att utbetalningarna för dessa ökar kraftigt. Dels är det en följd av att det finns betydligt fler elcyklar idag, men dels också på grund av att de är stöldbegärliga.

Enligt Folksam är det många som blir stulna från allmän plats, men även de som förvarar dem på hustomten kan ligga pyrt till.

− Att många cyklar stjäls vid hemmen handlar troligen om att man inte låser fast sin cykel ordentligt utanför lägenheten eller villan eftersom man känner sig trygg i sitt hem och inte tror att cykeln ska stjälas där. Det är även viktigt att tänka på att låsa fast cykeln ordentligt vid jobbet. Om det finns ett cykelgarage eller liknande på arbetsplatsen rekommenderar vi att man använder sig av det, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare hos Folksam.

Elcyklar ersätts precis som vanliga cyklar av ditt försäkringsbolag. Dock kan självrisk och eventuella åldersavdrag ändå göra att det blir kostsamt för dig. Förutom att låsa fast cykeln ordentligt kan du även sätta en spårsändare på den för att försäkra dig om att du hittar den om den blir stulen. Andra tips är följande:

  • Lås alltid cykeln med ett SSF-godkänt* lås – låt inte tillfället göra tjuven
  • Använd gärna dubbla lås – till exempel inbyggt och ett SSF-godkänt bygellås
  • Lås cykeln i ramen och i ett fast föremål
  • Undvik att parkera cykeln bakom buskage/plank eller annat som skymmer. Dåligt upplysta platser gör också att tjuven kan agera mer ostört vid skymningen eller på natten
  • Märk din cykel (det kan man numer göra smidigt med DNA-märkning, se vår hemsida för vidare information)
  • Spara cykelns originalhandlingar och notera cykelns ramnummer
  • Köp inte en misstänkt billig cykel – begär in kvitto med namn
  • Elcykelägare bör ta med sig batteriet för att undvika stöld och skadegörelse