Anlita hantverkare, Bygga nytt hus, Fuskbyggarna

Fuskbyggarna: Övsjö Fastighetsservice AB fuskbygger hus i Sundsvall

I veckans avsnitt 4 av Fuskbyggarna 2019 får vi titta närmare på ett riktigt fuskbygge av Övsjö Fastighetsservice AB som fuskbygger hus i Sundsvall som tycks härja i trakterna mellan Sundsvall och Östersund. Enligt programmet kan de inte bygga hus helt enkelt, kräver förskottsbetalningar och försätter företag efter företag i konkurs.

Ingemar och Helene har råkat ut för en fuskbyggare och tvingas bo i husvagn i 1,5 år.

Ingemar och Helene har råkat ut för en fuskbyggare och tvingas bo i husvagn i 1,5 år. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet

Ingemar och Helene utanför Sundsvall skulle flytta in i Helenes föräldrahem inför pensionen. Mitt i flytten brann huset ner till grunden. De fick ut pengar på försäkringen för att bygga upp ett nytt hus.

Så länge fick de bo i en husvagn på tomten. Mitt i all förtvivlan dök Övsjö Fastighetsservice AB upp och sa att han ska hjälpa dem, han kan fixa det här åt dem, bygga upp ett nytt hus.

– Han var jättetrevlig och omhändertagande, verkligen, säger Heléne.

På hösten började han bygga och han lovade att det skulle gå snabbt.

Husvagn
Här har de bott i 1,5 år.

När Anders Öfvergård kommer dit har Ingemar och Helene bott i husvagnen i 1,5 år och huset är fortfarande inte klart. Det är besvärligt, för Helene har speciella behov pga fibromyalgi. Inte nog med det, under byggtiden drabbas Ingemar av cancer. Det är alltså flera tunga, jobbiga saker som inträffar på en gång. 

Övsjö Fastighetsservice AB hade nämligen visat sig vara en fuskbyggare, visar det sig i programmet. När Ingemar och Helene upptäckte att hans byggmetoder är minst sagt tveksamma ifrågasatte de det han har gjort. Göte vägrade dock att rätta till felen och krävde istället förskottsbetalning för att fortsätta att bygga klart huset, trots att de redan hade betalat mer än de borde. När de vägrade betala ännu mer lämnade han dem i sticket med ett ofärdigt hus som i stora delar är ett fuskbygge.

Göte
Göte lämnar bygget när han inte får mer i förskott.

Kontraktet

De har skrivit ett kontrakt med Göte om totalentreprenad på 1,9 miljoner kr med en framtung betalningsplan. Fram till idag har de betalat 1,2 miljoner kr, vilket är för mycket. Delar av de pengarna är en förskottsbetalning och vid det här laget borde huset ha stått klart. Men Göte tyckte inte att pengarna han hade fått räckte för att bygga färdigt och har alltså lämnat bygget.

Det mesta är felbyggt i huset

Anders Öfvergård stegar mot huset och ser något som han menar är första varningstecknet. Skumisolering mot trä. Göte har monterat dörren med skumisolering och Anders säger att trä rör sig, medan skum blir hårt. När träet rör sig släpper isoleringen och då kommer det att blåsa rakt in.

Skumisolering
Skumisolering vid dörrkarmen.

På fasaden har Göte sågat i panelen, Ingemar tror att det är för balkskorna. Det ser konstigt ut och ingen förstår vad han har gjort. 

Balkskor
Mystiska utsågningar i fasadens panel.

Plinten som bär upp en balk vid taket är inte nergrävd, utan vilar på en vanlig oarmerad trädgårdsplatta av betong som de senare konstaterar är sprucken och på väg att pulveriseras. 

Tokig plint
Plinarna som bär upp huset.

Nere i källaren har det samlats fullt av vatten, trots att det inte har regnat på hela året enligt Helene. Dräneringen tycks inte fungera.

Källaren tar in vatten
Källaren tar in vatten.

Invändigt är inga fönster eller dörrar på plats och väggarna är bara påbörjade. Isoleringen är slarvigt utförd, arbetet är inte fackmannamässigt utfört.

Isolering
Invändigt är isoleringen tokigt ditsatt och cc-avståndet mellan reglarna för stort.

Där badrummet ska vara finns inte förberett för en enda golvbrunn när han har lagt spångolvet. Det ser inte ut som att han har planerat för någon VA.

Det finns ingen ritning för hur golvvärmen i huset ska dras. Det finns inte en enda vändskiva i golvet för golvvärme. Han har ingen aning om vad han håller på med, enligt Anders Öfvergård.

Takkonstruktionen
Märklig takkonstruktion.

De tar dit besiktningsmannen Tomas Thulin. Han tittar på takkonstruktionen som ser märklig ut. Takstolar som är av limträ är kombinerade med två vanliga bjälkar som är skarvade. Reglar som ska vara liggande är stående. 

– Detta är arbete utfört av en person som inte har kunskaper. De behöver ta dit en person som är konstruktör och har kunskaper. Här är en massa egna lösningar, säger Tomas.

Riktiga hantverkare ställer Götes fuskbygge till rätta

Som alltid i det här programmet så får deltagarna hjälp med att komma till rätta med det fuskbyggaren ställt till med. Anders Öfvergård berättar för Helene och Ingemar att han kommer att hjälpa dem. De ska gå igenom alla konstruktioner i huset och rätta till det som är felbyggt av Göte. 

  • Göra om dräneringen
  • Vädersäkra huset och sätta in fönster och dörrar
  • Byta bärande balkar
  • Gräva för nya plintar

Konstruktionen är direkt farlig så en av de viktigaste arbetsuppgifterna för den nya snickaren blir att säkra stabiliteten. De hittar bara fler och fler fel när de börjar jobba med huset. Det är för långt cc-avstånd mellan reglarna där inne. Taket är helt snett och är slarvigt fastspikat. 

Ny dränering
De får spränga mer för att få lutning från huset, istället för mot huset som Göte hade gjort.

De gräver upp runt huset för att se vad som är fel med dräneringen. Göte har sprängt för lite och berget lutar mot huset, därför rinner det vatten in i husets grund. Det ska ju vara tvärt om. De nya hantverkarna spränger och ser till att det blir rätt lutning. De isolerar och dränerar på ett fackamannamässigt korrekt sätt.  

Josephine börjar granska Övsjö Fastighetsservice AB

Personen som äger Övsjö Fastighetsservice AB har tre konkurser bakom sig och fyra avregistrerade företag, ser Josephine när hon börjar granska honom närmare.  Han startar och avregistrerar byggfirmor på löpande band. 

Götes bolag
Josephine visar alla Götes bolag.

Josephine visar på skärmen att han har ett aktivt bolag Övsjö Fastighetsservice AB. Tre bolag är försatta i konkurs; Timrå Entreprenad AB, SMBECKAB i Sundsvall AB, Byggdesign LG Andersson AB. Ytterligare fyra bolag är avregistrerade.

Andra kunder till Övsjö Fastighetsservice AB

I programmet kontaktar Josephine andra kunder till bolaget, som gärna berättar om problemen de har haft. De vill dock förbli anonyma. En av dem säger:

– Det kändes som att de inte var kunniga och sedan drog han elen fel i vårt hus. 

– Vi fick ta dit en annan elektriker för att dra om all el, och han sa att det Göte hade gjort var livsfarligt. Göte svarade inte när vi försökte kontakta honom och det var så struligt att vi inte orkade dra igång en anmälan.

En annan kund vittnar om att de fick fakturor på material han skulle köpa in, inte material han redan köpt. Han skulle alltså ha förskottsbetalningar.

En annan fd kund till Övsjö Fastighetsservice AB säger:

– Jag har inte blivit lurad jag tycker bara att det var en j-la typ.  Han ville ha mycket förskott, men jag insåg det och skyddade mig i tid. 

En tredje kund till Göte säger:

– Det var ett dåligt jobb som jag inte var riktigt nöjd med och han vägrade att göra något åt det. Han började tjafsa om saker, annat som han inte hade sett när han gjorde offerten som han skulle ha extra betalt för. Nä, det där är en sån j-vel som ska ha näringsförbud. 

Martin Wiklundh
Juristen förklarar vad Helene och Ingemar har för rättigheter enligt kontraktet.

Juristen reder ut rättsläget

Josephine tar med Ingemars och Helenes kontrakt till juristen Martin Wiklundh för att får reda på hur han bedömer situationen. Hade Göte rätt att lämna det halvfärdiga huset och be om mer pengar?

Han säger att familjen har betalat för mycket pengar för vad de har fått. Entreprenören ska fortsätta utföra arbete tills de kommit upp i det värde de har betalat. Han kan inte kräva att det betalar mer i förskott för att fortsätta arbeta. Han har gjort ett kontraktsbrott när han inte färdigställer entreprenaden. Göte har ställt in arbetena utan grund. 

Det de kan göra i det här läget är att låta en annan entreprenör färdigställa. De får försöka ta banklån och bara glömma Göte. Att processa mot hans företag och eventuellt få rätt kan ta minst ett år och de vill ju komma ut ur husvagnen och få sitt hus färdigt. 

Göte Andersson, Sundsvall
Göte vill ha ännu mer pengar för att bygga klart huset.

Anders och Josephine konfronterar Övsjö Fastighetsservice AB

Josephine ringer upp Göte och ordnar en träff. Hon låtsas vara en potentiell kund som behöver hjälp med renovering. De hyr ett hus och gillrar en fälla för Göte.

Anders tänker konfrontera honom och få svar på frågan, varför bygger han inte färdigt? Varför bygger han som han gör?

– När man inte får betalt för det man gör, då fortsätter man inte, säger Göte Andersson bara.

Sedan kör han iväg.

Helene och Ingemar längtar hem.
Helene och Ingemar ser ljuset i tunneln.

Slutet gott

Programmet slutar med att de berättar om hur de har gjort om dränering, vädersäkrat huset genom att sätta in fönster och dörrar, bytt bärande balkar, bytt plintar och lagt om hela taket.

Helene och Ingemar är överlyckliga. Nu är drömmen om att kunna flytta ut från husvagnen och in i ett hus där de kan baka en sockerkaka inte så jättelångt borta.