Attefallshus, Fuskbyggarna, Bygga nytt hus

Fuskbyggarna: Ursula lurad av Lennart Carlsson med Axentus och Vitexa

Ursula ville ge sin son ett attefallshus på tomten, men råkade i klorna på en lurendrejare som fick henne att betala nästan en kvarts miljon kr för ingenting - eller jo förresten. Hon fick ju en skiva med ”love songs” av Elvis, inspelad med honom själv.

Fuskbyggarna: Ursula lurad av Lennart Carlsson med Axentus och Vitexa

Det är vår och ute i stugorna planerar många att bygga ett extra hus på tomten, kanske ett attefallshus. Säsongsavslutningen av Fuskbyggarna bjuder lägligt nog på en jättevarning för en entreprenör du gör säkrast i att inte köpa attefallshuset ifrån.

Ursula blev utsatt för fuskbyggare
Ursula som har haft två tuffa år blev offer för en fuskbyggare.

Det handlar om Ursula i Sollentuna som skilde sig för två år sedan och sedan dess bor i huset själv med sina två tonårssöner. För ett år sedan blev hon av med jobbet, så hon har haft det tufft. Jasper, den äldsta sonen har särskilda behov och 2017 bestämde Ursula sig för att hjälpa honom att bli mer självständig och kunna bo själv; hon ville bygga ett attefallshus på tomten dit han kunde flytta ut för att öva på att bli mer självständig.

När hon letade entreprenör fastnade hon för Lennart Carlsson vid Vitexa Bygg och Renovering AB. Attefallshuset var fint. Lennart var förtroendeingivande och trevlig, mån om att de skulle skriva ett ordentligt kontrakt med en betalningsplan. Han var även mån om att få börja direkt. För att kunna göra det sa han att han behövde ha pengarna i förskott, hela beloppet på 225 000 kr. Han jagade Ursula och skickade en massa påminnelser tills hon betalade in pengarna. Hon ville ju att han skulle börja så att huset blev klart till sommaren, så det kändes ändå rätt att betala. Hon tänkte inte på det då, men han hade gett henne numret till sitt privata bankkonto, inte till hans aktiebolag. 

Ingenting har byggts
Ingenting har byggts trots att Ursula har betalat 225 000 kr.
Fuskbyggaren använde Ursulas gräsmatta som förråd
Fuskbyggaren använde Ursulas gräsmatta som förråd.

När hon väl hade betalat pengarna så hände dock ingenting. Hon ringde och påminde och var jobbig. Efter en tid kom han då och dumpade en mängd material på tomten i form av träreglar och papp. Sedan blev det stopp igen, inget hände förutom att hon märkte att det försvann material från tomten. Någon var och hämtade av byggmaterialet på dagarna när ingen var hemma.

Lennart gav Ursula en Elvis-skiva
Lennart gav Ursula en Elvis-CD, inspelad av honom själv.

När hon i november 2017 fortsatte att påminna och be honom börja bygga skyllde han på att han var sjuk, men han ville skriva ett nytt kontrakt med nya tidsangivelser, ett år framskjutet. Nu skulle han verkligen börja bygga och bli klar i april 2018. Han åkte dit och grävde en grop. Sedan kom han och fyllde igen gropen igen. När hon till sist hotade med att polisanmäla honom så svarade han att då kommer han att stoppa allt bygge och gav henne en skiva med ”love songs” av Elvis, inspelad med honom själv. Sedan såg hon inte röken av honom mer. 

Anders Öfvergård och Josefine Freje tar sig an hennes fall. Anders berättar att de kommer att hjälpa henne och ge henne ett nytt, inflyttningsklart och inrett attefallshus. Dessutom säger han att de ska sätta stopp för Lennart Carlsson.

Lennart har en historia av brottslighet
Josephine börjar nysta i Lennart Carlssons bakgrund.

Lennart Carlsson/Eriksson – en kriminell mångsysslare

Josephine försöker spåra Lennart. Det är inte lätt för han har bytt efternamn flera gånger under åren som gått. 

Hon hittar en dom på honom från 2004, där han fick fängelse 9 månader under namnet Lennart Eriksson. Han har inte deklarerat, är dömd för grovt skattebrott, och är dömd för att ha sålt travhästar han inte äger. 

Josephine hittar även fler kunder som köpt attefallshus av Lennart och betalat i förskott. Till Uffe hade Lennart kommit med byggmaterial när han klagade, men det framgick klart och tydligt att han hämtade materialet från ett annat attefallsbygge i närheten. Han bara tog in förskott, låtsasbyggde och flyttade material mellan kunderna.

Lennart har gjort samma sak tidigare.
Ulf har också råkat ut för fuskbyggaren Lennart.

Man ska vara misstänksam om entreprenören vill ha förskott

Sedan pratar Josephine med juristen. 

– Till en början verkar det vara ett bra kontrakt, men så är betalningsplanen dum som säger att hon ska betala ett stort förskott., säger Martin Wiklundh.

– Man ska vara misstänksam när man råkar ut för en entreprenör som vill ha förskott. Det sänder signaler om att de inte har några pengar att driva entreprenaden med. Om något går fel så kommer de inte ha några pengar att rätta till felen med. Man ska inte betala för något man inte har fått.

Martin Wiklundh menar vidare att det inte ska betyda något att entreprenören blir sjuk. Ett aktiebolag ska bara lösa sitt åtagande genom att låta en annan entreprenör färdigställa. Här ser han dock att Ursula inte har några chanser att få tillbaka några pengar tyvärr.

Lennart blir konfronterad

Josephine nystar vidare och hittar ett nytt bolag vid namn Axentus Production AB, där Lennart finns med tillsammans med samma styrelseledamot som på Vitexa. Dessutom finns där en hemsida med exakt samma Attefallshus på bild som hos Vitexa. Han jobbar vidare under nytt namn. 

Josephine hör av sig till Axentus och utger sig för att vara intresserad av ett attefallshus. Lennart tar samtalet. Lennart vill inte ta det per telefon utan vill komma ut och titta vid tomten. Han säger att han har varit 50 år i branschen och att allt ingår i priset, inget tillkommer. Och han vill att de skriver ett riktigt kontrakt.

Anders konfronterar Lennart
Anders konfronterar lurendrejaren Lennart Carlsson.

När Lennart kommer till tomten dyker Anders upp, konfronterar och skäller ut honom.

– Du har fått 225 00 kr men Ursula har inte fått någonting av dig.

– Lägg av, säger Lennart. 

Lennart skyller bygge på sjukdom
Lennart vägrar ta ansvar för det han gjort.

Anders läser upp att det står i kontraktet att Lennart Carlsson ska betala tillbaka alla pengar till henne ifall husbygget inte skulle bli av. 

– Jag ska betala tillbaka till henne. Jag har varit sjuk i snart två år. Det är därför, försvarar sig Lennart.

– Man tar väl inte 225 000 av någon och sätter in en pinne i gräsmattan och sticker, ryter Anders.

Lennart ljuger och säger att han har betalat 140 000 kr för att någon annan ska göra det. Men att de inte har gjort det. Så nu kan han inte göra något. Själv låg han isolerad i eget rum på Karolinska och hade flera lunginflammationer. 

Till slut blir Lennart riktigt otrevlig och ber Anders dra åt he-vete. 

Anders kontrar: "Du är 72 år gammal, hur länge ska du hålla på?"

– Tills jag blir 172. Du ger satan i mig du, säger Lennart och går.

Ursula och Jasper fick ett attefallshus ändå
Ursula och Jasper fick ett attefallshus ändå.

Slutet gott, men lyckas de sätta stopp för fuskbyggaren egentligen?

Ursula och Jasper blir såklart jätteglada när det vips står ett inflyttningsklart attefallshus på tomten. 

Ursula ser attefallshus
Jasper och Ursula överlyckliga, men är fuskbyggaren stoppad?

Det är toppen att alla som funderar på att bygga ett attefallshus och ser programmet blir varnade för Lennart Carlsson och hans bolag. Det är bra underhållning när Anders skäller ut fuskbyggaren efter noter. Men det är ju inte helt säkert att Lennart Carlsson och andra fuskbyggare slutar att fuskbygga trots utskällningen. Tänk om tv-programmet kunde ta det ett steg längre och faktiskt också få fuskbyggarna belagda med näringsförbud, om det går. Då hade de kanske fuskbyggaren blivit stoppad på riktigt.