5G eller fiber?

Det talas varmt om framtiden för både 5G och fiber. Även om 5G inte är här ännu är det ändå värt att ställa sig frågan, är det en god idé att haka på fibererbjudandet eller ska man avvakta 5G? Vi lät tre experter ge sin syn på saken.

Fiber gräver du in till huset, 5G kommer genom luften.

Fiber gräver du in till huset, 5G kommer genom luften. Foto: Medlemmen nikasp

Dagens teknik räcker inte till, oavsett om du väljer mobilt eller trådat internet. I storstäderna stockar sig trafiken i 4G-näten, och på landet räcker inte täckningen till. Samtidigt avvecklas kopparnäten (ADSL). Både fibernäten och det kommande 5G-nätet är därför välkomna satsningar. Men vilket av de två alternativen ska du välja till huset?

Vad är 5G?

5G är uppföljaren till 4G, med andra ord mobilt bredband. Det innebär att ditt internet levereras trådlöst (radiosignaler) in till husets modem/router, från en mast i närheten av ditt hem. 4G/5G är även den teknik som används för att du ska få internet i exempelvis mobiltelefonen. Målsättningen med tekniken är att du alltid ska kunna koppla upp dig, var du än befinner dig, utan att vara beroende av en fast internetlina.

Vad är fiber?

Fiber är, till skillnad från 4G och 5G, trådbundet. Fiber kallas ibland för uppföljaren till ADSL, men det är missvisande för det handlar om en helt annan teknik. Det är dock den teknik som kommer att ersätta ADSL (kopparnäten), och den levereras i kabel in till husets mediaomvandlare, från närmaste station. Kabeln är antingen nedgrävd, eller hängs i telefonstolpar. Men här slutar likheterna med ADSL. Fiber är enkelt förklarat internet som levereras genom att man skickar in ljus i en kabel. Ljuset reflekteras och studsar fram i kabeln, och när det når mediaomvandlaren i ditt hus omvandlas det till en digital signal som dina enheter sedan kan ta del av. Eftersom den går i kabel påverkas den inte av väder, vind - men inte heller av avstånd så som ADSL gjorde.

Fiber

Medlemmen nikasp grävde för fiber till huset. Foto: nikasp

Router och förutsättningar i huset lika viktig för hastigheten

Tänk dock på att när vi talar om hastighet och täckning nedan är det fram till husets router, inte hastigheten och täckningen som är i ditt trådlösa hemmanätverk. Den senare är avhängig vilken typ av router du har och förutsättningarna i ditt hus. Du kan ha hur bra internet som helst fram till huset, oavsett teknik, men i själva huset måste du sedan ha teknik och förutsättningar som är tillräckligt bra för att ta tillvara på den hastighet du betalar för.

Exempel: Du betalar för internet i 100 megabit per sekund till ditt hus men har en router som bara stödjer 802.11g. Du får då bara ut en trådlös hastighet på maximalt teoretiska 54 megabit per sekund - hastigheten i praktiken är ofta bara hälften av det. Så trots att du har fiber eller 5G fram till huset får du ändå inte snabbt internet i datorn (om du inte använder ethernetkabel, eller byter till en modernare router).

Tre experter om 5G eller fiber till huset

Vi talade med tre experter på området och bad dem guida oss till vad vi ska välja: 5G eller fiber till huset.

Fredrik Tufvesson

 

 

Fredrik Tufvesson

Fredrik Tufvesson, 5G-forskare vid Lunds Universitet: - Jag tycker absolut att man ska fundera på att haka på fibererbjudandet. Fiber är en fast infrastruktur som kommer att finnas under lång tid. Det ersätter kopparnätet och kommer alltid att erbjuda säkrare, stabilare och snabbare uppkoppling än radio (mobilt bredband, reds. anm.). Signalen går i kabel istället för i luften och det ger färre störningsmoment. Men allt handlar såklart om kostnad. Har du långt till grannarna och bor fem kilometer från stationen kanske en fiberinstallation blir för dyr, och då är det inte rimligt. Å andra sidan får du nog inget fibererbjudande om du bor på det viset, utan operatörerna går oftast ut med erbjudanden till byar, tätorter och städer där flera kan dela på kostnaden. För dig som bor i glesbygd kan det dock vara värt att veta att man kan bilda byalag och på så vis få till ett fibernät.

Mats Lundbäck

 

Mats Lundbäck

Mats Lundbäck, teknisk chef hos Telia: - Behov och plånbok styr den här frågan. Men så fort vi börjar prata om rörlig bild, och inte bara att surfa och kolla Facebook, är fiber att föredra. Det ger bra kvalitet, du kan till exempel titta på Netflix utan störningar, och det kommer dröja väldigt länge innan vi får fiberhastighet i 5G-nätet, och att då köpa sig dedikerad bandbredd i 5G kommer att vara lika dyrt om inte dyrare än fiber. Fiber är också mer robust och stabilt, vilket är viktigt när man pratar om bandbreddskrävande tjänster. Det finns heller inget datatak som du kan slå i ifall du förbrukar mycket data. Många ser även fibern som en investering i sitt hus. Men tittar du inte på strömmande film, eller spelar onlinespel, utan kanske bara kollar din mejl och sociala medier, så har du kanske inget behov av fiber och då räcker det troligen med 4G som finns redan idag. Som jag ser valet är fiber här och nu för att titta på rörliga bilder, 5G kanske kan fylla det behovet för vissa inom 5-10 år men inte för personer inom ett villaområde eftersom mobilt bredband är en delad resurs.

Klas Johansson, Head of Strategic Network Evolution hos Ericsson: - I vissa fall kommer 5G vara ett kostnadseffektivt alternativ till fiber, till exempel om det är för dyrt eller svårt att få fram fibern ända till hushållet. 5G kommer erbjuda mycket hög bandbredd för trådlöst bredband. Men redan idag kan den som saknar fiber använda LTE för trådlöst bredband hemma. Det finns nu stöd för 1 gigabit per sekund i trådlösa modem, vilket Ericsson nyligen lanserat kommersiellt i Australien. På den svenska marknaden ser vi också hur operatörerna successivt höjer hastigheten i sina befintliga nät. Så i praktiken räcker 4G väldigt långt för tjänster som webb-surfning, sociala media, musik och videostreaming. Men fiber kommer även fortsättningsvis vara en viktig bredbandsaccess för hushållen.

Hastighet 5G vs fiber

Fredrik Tufvesson: - Det kommer att dröja många år innan 5G ger samma hastighet som du kan komma upp i med fiber. Det stora problemet som 5G löser är framför allt kapacitetsbristen som finns i 4G-nätet idag, att många är uppkopplade samtidigt. Frekvensutrymmet för 4G utgör en begränsad resurs så ju fler som delar på den desto sämre nät blir det för varje individ. Men när 5G kommer blir utrymmet större och fler kan dela utan att det uppstår flaskhalsar. Fiberlinan är istället din egen och du får den hastighet du betalar för. Du har inga flaskhalsar.

Mats Lundbäck: - Det som är viktigt att förstå är att när du har fiber har du en egen lina rakt in i huset, du delar inte den med någon annan. Mobilt bredband har den stora fördelen att du kan vara mobil, men du delar alltid uppkopplingen med andra som befinner sig i området. Är du då exempelvis i Stockholm city är det många som kopplar upp sig samtidigt och det gör att hastigheten kan bli begränsad. Idag finns inte möjligheten att köpa sig prioritet i mobilnäten. 5G kommer att innebära en allmän hastighetsökning i näten jämfört med 4G.

Klas Johansson: - Med 5G kommer mobilnätet kunna utnyttja nya, högre, frekvensband som möjliggör ännu större bandbredd och näthastigheter. Ericsson har till exempel demonstrerat 15 gigabit per sekund tillsammans med Telia.

Täckning 5G vs fiber

Fredrik Tufvesson: - Där det är trångt kommer 5G att erbjuda alternativ för att få upp datahastigheten när det är många användare. Däremot kommer det inte erbjuda bättre täckning än vad du får med 4G idag. Det specifika med 5G är kapaciteten när det är trångt och att få ner fördröjningarna så att man kan använda det i mer realtid. Dessutom blir det en mer pålitlig uppkoppling.

Mats Lundbäck: - Det går inte riktigt att jämföra täckningen i fiber och 5G, eftersom fiber går in i ditt hus vilket innebär att där har du alltid full ”täckning”, medan 5G består av en radiosignal som täcker en yta. 5G-täckningen kan variera inom den ytan beroende på radiosignalens utbredning och avstånd till masten där radiosändaren och antennen är placerad. 

Klas Johansson: - Med hjälp av ny antennteknologi kan man säkerställa täckning även i frekvenser som annars skulle ha begränsad täckning.

Svarstider 5G vs fiber

Fredrik Tufvesson: - 5G är ett stort steg från 4G när det kommer till svarstider, och innebär att du kan få de svarstider som fiber har idag. Målet med 5G är att man ska kunna styra maskiner på ett bättre sätt och därmed måste man förbättra svarstiderna. För industrin är det viktigt. Du ska till exempel kunna köra gruvmaskiner ovan jord. Men de bättre svarstiderna, när det kommer till privatpersoner, ger främst fördelar för de som spelar multiplayerspel där reaktionstiden spelar in. Kan du inte få fiber till din fastighet idag och spelar mycket spel kommer 5G förbättra din spelupplevelse. Sedan är det såklart svårt att sia om vilka behov som kommer att finnas framöver i och med att det utvecklas nya tjänster hela tiden.

Mats Lundbäck: - Vi ser stora fördelar med 5G - men det är framför allt inom industrin som den här tekniken kommer att revolutionera eftersom svarstiderna förbättras avsevärt. Ett exempel är när maskiner eller robotar ska kommunicera med varandra för att ta ett snabb beslut. För privatpersoner så finns det dock också fördelar. Ett exempel är inom virtual reality där du idag kan uppleva att du blir lätt illamående om fördröjningen i bilderna blir för stor. Det handlar om millisekunder men hjärnan påverkas undermedvetet. Den fördröjningen blir du då av med.

Klas Johansson: - 5G-näten har betydligt lägre fördröjningar än 4G. Det påverkar upplevelsen vid exempelvis nedladdning av hemsidor och på sikt möjliggör det nya spännande tjänster inom bland annat augment reality och självkörande bilar. 

Framtidssäkerhet 5G vs fiber

Fredrik Tufvesson: - Jag tror att man ska tänka på 5G och fiber som två skilda tekniker som lever i symbios med varandra. De löser var för sig olika problem och uppfyller olika behov. Fiber är en fast lina till hushåll som tycker om att vara uppkopplade och som förbrukar mycket data, 5G löser framför allt de problem som funnits hos 4G och kommer att vara oumbärligt för industrin och ge bättre uppkoppling för dig som är på språng. Teknikerna konkurrerar inte, de kompletterar varandra. Fiber är framtiden för fasta linor, och 5G framtiden för mobilt internet.

Mats Lundbäck: ADSL kommer att försvinna på sikt, vi går över från kopparbaserade tjänster till fiberbaserade. Nu kommer också internet of things med smarta hem osv, så vi kommer att koppla upp oss mer och mer och det kräver då mer av ditt internet. Men vi använder också internet mer när vi rör oss utomhus. Detta gör att vi både behöver stabilt och snabbt internet hemma, och tillgång till internet när vi är ute och rör på oss. Fiber löser det första och 5G det senare. Bägge utgör framtiden men på olika sätt och för olika behov.

Läs också

Dra fiber till huset
Så mycket kostar fiberanslutningen