Ekonomi

Vill se kraftigare åtgärder mot lagfartskapning

Det borde vara svårare att kapa någons lagfart menar Villaägarnas riksförbund som nu vill se krafttag från myndigheterna.

Efter 13 försök till lagfartskapningar i Sydsverige tidigare i år vill nu Villaägarnas riksförbund att myndigheterna tar tag i problematiken. Idag kan lagfartskapare i stort sett arbeta osynligt, de enda sätten som de kan bli påkomna på är om Lantmäteriet reagerar på att något verkar underligt eller om personen som verkligen äger fastigheten hinner se brevet om ägarbytet och protestera.

- Detta kan drabba vem som helst, och dagens lagstiftning ger ett ihåligt skydd för småhusägarna. Idag underrättas den verklige ägaren om ägarbytet först efter fullbordat faktum. Då är skadan redan skedd, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarna, som har följt frågan sedan 2007.

Problemet med lagfartskapning har funnits länge, om än i relativt liten skala. Det handlar om att bedragare låtsas ha köpt en fastighet och skriver över lagfarten, för att sedan belåna huset och på så sätt lura banken. Den verkliga husägaren får sedan städa upp genom att i värsta fall behöva hindra Kronofogden från att mäta ut fastigheten och samtidigt bevisa för Skatteverket och Lantmäteriet att de aldrig sålt sin bostad.

- Ägaren borde informeras om att en ansökan om lagfart inkommit när den mottagits av Lantmäteriet. Då går det att reagera innan det är för sent. Det borde även gå att e-postprenumerera hos Lantmäteriet på ansökningar om lagfart för en viss fastighet. Då får man reda på lagfartskapningen även om bedragaren vittjar brevlådan, säger Ulf Stenberg.

En av Byggahus medlemmar föreslog förra veckan att lagfarten borde vara låst hos Lantmäteriet som standard, och endast kunna bytas genom att husägaren låser upp den - exempelvis genom e-legitimation direkt på sajten. Läs mer om detta i kommentarerna här: Fick sitt hus sålt av bedragare