Populär ultraljudsskrämma fungerar inte

Silverline MR 50

Silverline MR 50 Foto: Villaägarnas riksförbund

Skrämma bort mössen med ultraljud, fungerar verkligen det? Villaägarnas riksförbund har testat.

Villaägarnas riksförbund byggde ett litet hus och placerade ut det i trädgården. I huset installerade de ultraljudsskrämman Silverline MR 50, en populär musskrämma som säljs för drygt 700 kronor hos de olika byggvaruhusen. Skrämman höll dock inte mössen borta.

- Skrämmans ultraljud hade ingen avskräckande effekt på möss. De brydde sig inte mer om skrämman än om surrandet från ett kylskåp eller ett element. Att ta 700 kr för en produkt som är verkningslös mot möss är rent lurendrejeri, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Ultraljudsskrämman har många positiva omdömen på nätet. Detta resonerar förbundet kring och menar på att möss även kan lämna huset av andra skäl, eller att den ger en falsk trygghet.

Silverline MR 50 uppges ha en skyddsyta på 50 kvadratmeter. Mössen gick dock in i huset, samt höll till runtomkring det, utan att man lagt in något som kunde locka dit dem.

Villaägarnas riksförbund passar även på att kritisera återförsäljarna i stort eftersom de fortsätter att sälja en produkt som vissa menar på inte fungerar.

- Kunder i allmänhet litar på att handeln säljer fungerande produkter. De tror sig ha köpt en enkel och bekväm lösning på problemet, men i själva verket har de blivit blåsta på 700 kr av Clas Ohlson eller någon av de andra butikerna. Problemet är väl också att så länge det ger klirr i kassan bryr sig inte handeln om vad som säljs. Inte heller Miljöcenter i Malmö som säljer skrämmorna till handeln, även om Silverline MR 50 är rent skräp, säger Ulf Stenberg.