SVD lyfter hantverkares ockerpriser på material

SVD lyfter hantverkares ockerpriser på material

Foto: Creative Commons.

Det som ser ut som en rabatt på materialkostnaden utgör i själva verket ett kraftigt påslag på priset.

El- och VVS-firmor prissätter material långt över inköpspris, i vissa fall flera hundra procent. Detta är något som våra medlemmar i forumet vittnat om många gånger genom åren.

Svenska Dagbladet väljer nu att lyfta problematiken i en längre artikel. De pekar framför allt ut grossisternas så kallade bruttopriser som det verkliga problemet. Dessa utgör egentligen låtsaspriser som företagen får stora rabatter på - uppemot 80-90 procent. Bluffen går sedan till som så att det är grossistens bruttopris som redovisas på slutfakturan till den som köpt renoveringstjänsten. Där får sedan VVS- eller el-företaget det att se ut som om kunden fått stor rabatt på priset, när det i själva verket gjorts stora påslag.

– Systemet med bruttopriser är inte riktat mot konsument. När det gäller de priser som installatören tar ut är det en fråga mellan installatören och konsumenten. Vi har använt systemet med bruttopriser och rabatter länge och det fungerar bra gentemot en proffskund. Eftersom vi inte har en direkt affärsrelation till konsumenterna kan vi inte ta ansvar för hur det ser ut mot dem, säger Claes Seldeby, vd för Ahlsell Sverige, när SVD ifrågasätter systemet.

SVD ger i artikeln även ett verkligt exempel. En faktura från en privatperson visar en angiven materialkostnad på 13 800 kronor där det även ser ut som att kunden fått stora rabatter - egentligen handlar det dock om ett påslag på hela 5 000 kronor.

Har du råkat ut för det här fenomenet? Kommentera gärna och berätta.

Källa: SVD