Ekonomi

Prickar du storvinsten och flyttar till Medelhavet?

Prickar du storvinsten och flyttar till Medelhavet?

Foto: Interhomes

I snart 20 år har bostadspriserna stigit i Sverige och vissa experter tror att toppen är nära. Fast för att verkligen ta hem en storvinst gäller det att vara vid rätt tidpunkt i livet för att lämna marknaden.

Varje månad kommer nya siffror från Mäklarstatistik. Ända sedan mitten på 1990-talet har kurvorna mestadels stigit, även om prisökningarna var större fram till 2007. Men för oss som redan äger en villa eller en bostadsrätt, har vi någon nytta av prisuppgången?

Jonas Lindmark
Jonas Lindmark

Visst är det trevligt att känna sig rikare, när tidningarna rapporterar att bostadspriserna har stigit. Men alla behöver bo någonstans, så när vi säljer behövs pengarna till en ny bostad – som också har ändrats i pris. Lite vinst har de gjort som flyttat till en billigare bostad (som har stigit mindre räknat i kronor), även om mycket försvinner när mäklarna tar procent på hela affären och flytträkningarna är betalda. Men de flesta flyttar till större eller dyrare och då skulle mellanskillnaden troligen ha blivit mindre utan prisuppgång.

En nytta som många haft av stigande bostadspriser är att de kunnat ta extra bolån för att köpa bil, båt eller liknande. Men de extra räntorna ska betalas medan förvärvet ofta faller i värde, så risken är att banken till slut blir gladare än vi själva.

Avgörande för ekonomin är istället om vi är gamla nog att ha köpt första bostaden innan den branta prisuppgången började, samt om vi kommer lyckas lämna marknaden medan priserna är höga. Så länge vi bor kvar i samma region så påverkas alla bopriser ungefär lika mycket. Det är första och sista affären på en viss bostadsmarknad som avgör om vi är vinnare eller förlorare på prisutvecklingen.

Bästa chansen för många är nog om de lyckas pricka rätt tillfälle att flytta till hyresrätt, eller utomlands. Just nu tycker jag det verkar vara många som funderar på att passa på att köpa hus i något land vid Medelhavet, för att dra nytta av att finanskrisen sänkt priserna där. Men det ska vara rätt tidpunkt i livet också.

För min egen del kan jag tänka mig att möjligheten att ta ut ”storvinsten” kommer när alla barn har flyttat hemifrån om cirka 15 år och jag har gått i pension. Fram till dess har troligen inte ändrade bostadspriser i Sverige någon effekt på mitt liv. Men att då få loss en extra miljon vore värt mycket om min fru och jag år 2030 väljer att flytta ned till Medelhavet.