Ekonomi

Oppositionen är emot förslaget om andrahandsuthyrning

Tidsplanen för att genomföra smidigare andrahandsuthyrning för att få fart på bostadsmarknaden finns inte längre, både oppositionen och Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget.

Det kanske inte blir enklare att hyra ut i andrahand trots att regeringens förslag tidigare såg ut att komma att bli genomfört under 2013. Samtliga i oppositionen och Sverigedemokraterna motsätter sig nämligen förslaget som det ser ut i dagsläget, vilket innebär att regeringen inte är i majoritet. Socialdemokraterna menar att det inte är tillräckligt genomtänkt medan Sverigedemokraterna menar att man inte äger lägenheten utan en del i en förening.

Förslaget gick ut på att bostadsföreningar inte skulle kunna förbjuda en lägenhetsinnehavare att hyra ut i andrahand, utan att man istället skulle reglera hur stor andel av lägenheterna som får vara uthyrda. Den som hyr ut skulle även få lägga på ränteavgifter på hyran. Regeringen ville även höja beloppet för skattefri uthyrning till 40 000 kronor om året, vilket kan jämföras med nuvarande 21 000 kronor.