Många klagomål på hantverkartjänster
Trenden håller i sig, hantverkartjänster fortsätter vara ett av de områden det klagas mest på.

Foto: Clipart.
En stor del av de klagomål som kommer in till Konsumentverket från missnöjda konsumenter berör hantverkare. Hantverkartjänster och försäljning av begagnade bilar är de områden som det klagas mest på. Av 119 000 klagomål förra året var 9 procent om begagnade bilar och 8 procent om hantverkartjänster.
Konsumentverkets analys är att det finns flera orsaker till att just dessa kategorier blir så stora. Dels handlar det om stora summor pengar involverade i många av affärerna inom de här områdena. Dels är det branscher där det är viktigt att både kund och säljare har samma bild av tjänsten.
– Mängden klagomål betyder inte att branschen som sådan är oseriös. Men båda parter behöver förstå vikten av att kommunicera ordentligt så man inte redan från början har olika förväntningar på slutresultatet, säger Niclas Sturesson, ordförande i konsumentvägledarnas yrkesförening.
Klagomålen på hantverkare har varit desamma under alla de år som man mätt de här värdena. Det handlar oftast om att arbetet blev dyrare, tog längre tid eller inte blev utfört på det sätt som konsumenten trodde var överenskommet. Det är därför viktigt att du har alla överenskommelser skriftligt och att du inte betalar förrän arbetet är klart.
Konsumentverket har satt ihop en kort checklista för den som ska anlita hantverkare:
- Avtala med hantverkaren om arbetets omfattning, hur lång tid det ska ta och vad det ska kosta. Om tilläggsarbeten dyker upp ska de också med i avtalet. Ett skriftligt avtal fungerar som ett kvitto på vad ni har kommit överens om. Det finns en mall för detta hos Konsumentverket som heter Hantverkarformuläret 17, det finns även färdiga avtal för större arbeten - ABS09 är ett sådant standardavtal.
- Betala aldrig i förväg!
- Se till att ha en bra dialog med din hantverkare. Var tydlig med vad du har för förväntningar på slutresultatet. Då har hantverkaren möjlighet att avgöra om dina förväntningar går att omsätta i praktiken eller lämna förslag på alternativ. God kommunikation gör att många problem kan undvikas.