Mäklare skrev att hög energiförbrukning berodde på afrikanska flyktingar

Skärmdump på annonsen.

Skärmdump på annonsen.

Kritik mot mäklare som kommenterade hög energiförbrukning med tillägg om afrikanska flyktingar.

En bostadsannons från Svensk Fastighetsförmedling har fått stor uppmärksamhet i sociala medier på grund av en mäklares formulering. Huset, som har en energiförbrukning på strax över 20 000 kilowattimmar, kommenteras så här:

Gårdshuset har 20A säkring och en beräknad årsförbrukning på 21 393 kWh, men det bör läggas till att det bott tre afrikanska flyktingar där som haft otroligt varmt i huset (element ställda på ca 30 grader)”.

Kommentaren togs snabbt bort. 

Johanna Gavefalk, marknads- och kommunikationschef hos Svensk Fastighetsförmedling, säger till Aftonbladet att det handlar om en olycklig formulering av en mäklare som inte haft ont uppsåt utan som snarare är engagerad i att hjälpa flyktingar.

– Det finns ingen fördömande ton i detta utan man har velat förklara det – att kommer man från ett land där man är van med värme vill man kanske ha det varmare i bostaden och därför blir energiförbrukningen högre. Men det är inte en formulering som är särskilt lämplig. Det spelar ingen roll vem som har bott i en bostad om man har förbrukat mer eller mindre energi, säger hon.