Här ökade priserna på lägenheter mest sista åren

Hur har priserna på bostadsrätter rört sig sista fem åren? Och vem har störst fördel på bostadsmarknaden i höst, husköpare eller de som söker lägenhet?

Bostadsrätter i Åre, Jämtland

Bostadsrätter i Åre, Jämtland Foto: Svensk fastighetsförmedling

Jämtlands bostadsrättsägare är vinnare på bostadsmarknaden visar Fastighetsbyråns undersökning. De har analyserat lägenhetsprisernas rörelser län för län de sista fem åren, och sett att bostadsrätter i Jämtland ökat med 28 procent - vilket är mest i Sverige. Tittar man istället på kommuner så är Säter vinnare med en 167-procentig ökning.

Tittar man istället på prisutvecklingen ur ett ettårsperspektiv är det fallande priser i samtliga Sveriges län. På ett års tid har priserna backat med i genomsnitt fyra procent på riksnivå, och allra mest har de sjunkit i Örebro som redovisar -16 procent. Jämtland låg dock stabilt med -1 procent, medan många andra län ligger på tvåsiffrigt.

- Nu har vi haft en svagare bostadsmarknad sedan förra sommaren och det avspeglas i prisutvecklingen. Under omständigheterna känns ändå en prisnedgång på fyra procent inte så dramatisk, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström.

Senaste mäklarpanelen visar att mäklarna själva anser att marknaden är bäst just nu för de som vill köpa hus. Svensk Fastighetsförmedling har frågat 800 mäklare runtom i landet vilka som har bäst förutsättningar att göra en bra affär under hösten, och 65 procent anser att husköpare sticker ut jämfört med de som tittar på lägenhet eller fritidshus.

- Många hushåll har redan räknat in den senaste räntehöjningen och gjort en noggrann kalkyl. Vi är i ett läge just nu där priserna bottnar och stabiliseras vilket är ett gyllene tillfälle för de som vill byta upp sig till ett större boende. Mest troligt kommer även riksbanken att börja sänka räntan under 2024, säger Erik Wikander, vice vd vid Svensk Fastighetsförmedling.