Många tvingas sälja sina hem på grund av höga räntor

Majoritet av mäklare har kunder som tvingas sälja sina bostäder till följd av de ekonomiska påfrestningar som höga räntekostnader för med sig.

Antalet svenskar som tvingas sälja sina bostäder på grund av att de inte längre har råd med de höga räntekostnaderna ökar. Bostadsutsikten, en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling, visar att 57 procent av företagets mäklare har haft kunder som hamnat i denna situation.

Undersökningen baseras på svar från drygt 800 mäklare och belyser den tuffa ekonomiska verkligheten många hushåll står inför.

Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, understryker att höga räntor i kombination med inflation har skapat en pressad situation för många.

- Hushållen har det tufft en längre period och vi kan nu se den fulla effekten av tidigare räntehöjningar och inflation. I takt med att inflationen sjunker behöver Riksbanken agera och justera styrräntan, säger han. 

Samtidigt säger mäklarna i undersökningen att de märker av en ökad aktivitet på marknaden. Det kommer fler spekulanter på visningarna och fler affärer blir av.