Ekonomi

Lova att njuta av ditt hus

Nya året firas in.

Nya året firas in. Foto: Göteborgs fyrverkerifabrik

Ett av de klokaste tipsen för att öka sin lycka är att fokusera mer på det du är nöjd med och påminna dig själv om allt du är tacksam över. Detta gäller också nyårslöften om boende.

Normalt handlar nyårslöften om något vi ska göra, någon aktiv förändring som kräver en stor ansträngning. När vi blickar framåt och planerar nästa år så lovar vi att 2015, då ska det ske. Om löftet gäller ett hus, så kan förändringen vara att måla om fasaden, rensa och få ordning i källaren, eller mest drastiskt att flytta.

Men om syftet med nyårslöftet är att bli lycklig, då är det kanske bättre att fokusera på det som redan finns i bostaden som du är nöjd med, som bara väntar på att gör dig lycklig. För att komma ihåg att njuta av den guldkant du redan har kanske du behöver en kom-ihåg-lista. 

Tre exempel: Du gillar att läsa deckare och är nöjd med den sköna soffan i vardagsrummet – lova att boka in en myskväll per vecka hela 2015. Du är nöjd med att ha en bastu – lova att bada bastu minst en gång i månaden under 2015. Du är nöjd med att bo i en lägenhet med balkong – lova att sitta en stund på balkongen varje gång solen skiner.

Fast ibland behövs en kombination av åtgärd och njutning. Ofta finns någon irriterande problem som hindrar njutningen, som egentligen går ganska fort och lätt att fixa.

Fortsatta exempel: Barnen sitter jämt i soffan och tittar på TV – lova både att flytta TVn till ett annat rum och att börja med deckarkvällar. Bastun har förvandlats till förråd – lova att tömma bastun under januari och att använda den resten av 2015. Balkongen är för blåsig – lova att skaffa ett vindskydd i vackert tyg och komma ihåg att hänga dunjackan på en krok innanför dörren så att du inte missar vårsolen.

Själv lovar jag att 2015 elda oftare i braskaminen, att fixa ett vindskydd utanför köksdörren så att vi njuter oftare av morgonsolen, samt att skaffa bättre sänglampor så att tidningsläsningen på regniga söndagsmornar blir en ännu större lycka.