Ekonomi

Lågpriskedjorna skadas av ROT-avdraget

ROT-avdraget har sänkts och utbetalningarna halverats medan lågpriskedjorna ökar sina vinster. Slutsatsen som dras är att det är ROT-avdraget som tidigare hållit tillbaka vinsterna för lågpriskedjorna.

Lågpriskedjorna skadas av ROT-avdraget

Både Harald Nyborg och Jem & Fix har ökat sin försäljning första kvartalet i år, och enligt vd:n Erling Daell beror den positiva utvecklingen på det sänkta ROT-avdraget. Enligt honom skadar ROT-avdraget lågpriskedjorna.

- Visst har det fått bort svart arbetskraft, men till ett högt pris. En undersökning som Konsumentverket har gjort visar att möjligheten till ROT-avdrag är den enskilt viktigaste anledningen till att man väljer att anlita en hantverkare, medan priset är näst minst viktigt. Det uppmuntrar till att man försöker fuska genom att omvandla arbetskostnad till materialkostnad samtidigt som det missgynnar kedjor som oss, säger Erling Daell till Dagens Industri.

Han anser därför att sänkningen av ROT-avdraget var en bra förändring eftersom den gynnar konkurrens på lika villkor. Hans analys är att fler nu väljer att renovera själva och därmed också köper sitt material själva, medan hantverkarna kan fokusera på exempelvis nybyggen. 

Hantverkarna är däremot mindre positiva. Sedan sänkningen av ROT-avdraget genomfördes har ROT-utbetalningarna nästan halverats, och flera branschorganisationer har uttalat sig om de orosmoln detta väcker hos deras medlemsföretag.

Enligt Skatteverket är det dock för tidigt att dra några slutsatser.

– Vi ser alltid en avmattning i februari och mars jämfört med december och januari. Det beror på att många vill passa på att utnyttja det avdrag de har kvar innan årsskiftet, säger Henrik Westerlund, verksamhetsutvecklare för RUT och ROT hos Skatteverket.