Juridik, Ekonomi

Inget skadestånd trots vårdslös besiktningsman

Det tidigare utdömda skadeståndet på 173 000 kronor upphävs av hovrätten och husköparen går därmed lottlös.

Besiktningsmannen på bilden har inget med den här artikeln att göra.

Besiktningsmannen på bilden har inget med den här artikeln att göra. Foto: Lars Bärtås

Hovrätten slår fast att en besiktningsman från Anticimex agerat vårdslöst vid en husbesiktning när denna missade att det var bakfall i badrummet. Men domstolen konstaterar samtidigt att det inte är något som ger fog för skadestånd eftersom det inte anses ha påverkat priset. Den tidigare domen i tingsrätten, där Anticimex skulle betala 173 000 kronor till husköparen, upphävs därmed.

Att det inte skulle ha haft någon påverkan på priset motiverar hovrätten med att husköparen inte genomfört någon fördjupad undersökning avseende de problem som faktiskt noterats i besiktningsprotokollet. Totalt ska besiktningsmannen ha skrivit in sju rekommendationer om fördjupad undersökning och tre noteringar om risk för skada, men någon fördjupad undersökning genomfördes aldrig.

- Det sagda innebär att utredningen inte visar på ett tillräckligt samband mellan felaktigheten i besiktningsprotokollet och K (köparens) beslut om vilket bud han skulle lägga på fastigheten för att ett skadeståndsansvar ska föreligga, skriver Svea hovrätt.

Domen överklagades av husköparen men högsta domstolen har beslutat att inte pröva fallet.

Källa: Dagens Juridik