Ekonomi

Huspriser: Kurvan fortsätter peka uppåt

Huspriser: Kurvan fortsätter peka uppåt

Trenden med stigande huspriser håller i sig.

Under flera månaders tid har Mäklarstatistik och Statistiska Centralbyrån rapporterat stigande huspriser i landet, och denna månaden är inget undantag. 

I toppen hittar vi Kronobergs län. Där steg huspriserna med sju procent under den senaste tremånadersperioden. På delad andraplats, med en sexprocentig ökning, hittar vi Dalarna, Norrbotten och Värmland.

Rapporten visar också att huspriserna i genomsnitt - sett till hela landet - ökade två procent den senaste tremånadersperioden, och lika mycket om vi enbart tittar på den senaste månaden. Jämför vi den genomsnittliga prisökningen för hus i Sverige denna månaden, med samma månad för ett år sedan, är prisökningen hela elva procent.

- Vid sidan av prisökningarna ser vi även andra faktorer som stöder den starka efterfrågan som råder på bostäder. Tiden från det att en bostad läggs ut som annons tills kontrakt skrivs har minskat de senaste kvartalen, bostäder säljs alltså snabbare. Vi ser också en ökning på skillnaden mellan det pris som bostaden annonserades för jämfört med vad den sen såldes för, avslutar Per-Arne Sandegren som är analyschef hos Svensk Mäklarstatistik.

Men det finns också ett län som redovisar minus under den senaste tremånadersperioden, och det är Gotland som backar en procent.

Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet, tror dock att de stigande huspriserna generellt sett kommer att hålla i sig framöver på grund av det tunna utbudet på bostadsmarknaden.

- Den tidiga och milda våren kommer sannolikt att ge husutbudet en skjuts. Eftersom många människor som köper hus flyttar från bostadsrätt är det troligt att utbudet för bostadsrätter också kommer att öka. Samtidigt är bostadsbristen i Sverige så pass allvarlig att den inte kommer att lösas av bättre väder, säger Staffan Tell, pressansvarig Hemnet.