Juridik, Ekonomi

Husägare förlikar med kommun efter byggfusk

Husen var så felbyggda att de fick rivas, och husägarna valde att kräva skadestånd från kommunen.

Husen i Eda fick rivas 2010.

Husen i Eda fick rivas 2010. Foto: Skärmdump från SVT:s klipp om husen.

De två husägare som tagit Eda kommun till domstol har hunnit förlika med kommunen precis innan rättegången startade. Husägarna hade hoppats på 600 000 kronor respektive 1,5 miljon kronor efter att ha köpt varsitt hus med så många byggfel att de fick rivas, men på grund av de stora kostnaderna förenade med en eventuell förlust i rätten valde man att acceptera ett bud på 75 000 kronor vardera.

De omtalade husen köptes 2007. Då var de nybyggda och hade godkänts av kommunens inspektörer. Men det visade sig senare att byggfusket var så omfattande att husen inte gick att reparera, de fick istället rivas 2010 och i samband med detta inledde husägarna processen mot kommunen som de ansåg hade brustit i sin tillsyn.

Kommunen anser fortfarande att de inte gjort något fel.

– Man har inget att vinna på att gå till en rättgång från kommunens sida. Kommunen har så stora rättegångskostnader som man tror att motparten inte kan betala, säger Siv-Ann Abdermyr, Eda kommuns advokat, till SVT.

Enligt henne förlikar de bara för att få ett slut på processen - som nu pågått i sex års tid.

Den ena husägarens advokat anser dock att kommunen, i och med förlikningen, krupit till korset och erkänt försumlig hantering av bygglovet.