Ekonomi

Försökte lämna tillbaka felaktig husstomme men fick nej

När det var dags att montera timmerhusstommen på grunden visade den sig vara för kort, men företaget vägrade ta tillbaka den.

Ett stort timmerhus i USA, det har dock inget med personen och företagen i artikeln att göra.

Ett stort timmerhus i USA, det har dock inget med personen och företagen i artikeln att göra. Foto: home4lifenow.

Allmänna Reklamationsnämnden beslutar att en kvinna i Vemdalen ska få 150 000 kronor tillbaka efter att hon köpt en timmerhusstomme som visade sig vara kortare än angivet. Kvinnan lät gjuta en grund utifrån avtalad ritning, men när det var dags att montera timmerhuset var det 2,3 meter för kort.

Företaget har dock vägrat ta tillbaka stommen. De säger som sitt försvar att de har ett vittnesintyg som säger att de märkt upp allt timmer.

- Bolaget hänvisar till ett vittnesintyg. Av detta framgår att vittnet var med vid leveransen, att han märkte upp allt timmer med tydliga markeringar och gav NN råd om hur hon skulle gå till väga med monteringen. Sedan hörde han inget mer förrän hon meddelade Markströms Rederi & Bärgning att hon ville häva köpet, skriver de.

Allmänna Reklamationsnämnden konstaterar dock att de inte någonstans i denna förklaring motsätter sig kvinnans uppgifter om att ena sidan var 6,7 meter lång istället för de avtalade 9 metrarna. 

- Nämndens utgår därför från att det föreligger ett köprättsligt fel som är av väsentlig betydelse för NN och att hon därför har rätt att häva köpet (29 § konsumentköplagen). Markströms Rederi & Bärgning ska därför rekommenderas att betala tillbaka köpesumman och stå för kostnaderna för återlämnandet, skriver nämnden.