Juridik

Får böta 45 000:- för tidig inflytt i fritidshus

De får straffavgift för tidig inflytt. Bevisen: Handduk på toaletten, brasa i kaminen och kaffefilter i köket.

Bengt och Ingrid Nilsson fick nyligen ett tråkigt besked. Paret hade rivit sitt gamla fritidshus och byggt upp ett nytt likadant när ett brev damp ner i lådan med uppgifter om straffavgift på 44 500 kronor för tidig inflytt. Paret menar själva att de inte alls flyttat in. 

– Vad fullt möblerat innebär vet jag inte än i dag. Vi hade två fåtöljer, ett bord och ett par pinnstolar från den gamla stugan som revs. Torktumlare och tvättmaskin stod ouppackade utanför entrén. Vi har åkt med vår matlåda varenda dag 14 mil från Svedala och tillbaka igen om kvällen under bygget, säger Bengt Nilsson till Hallandsposten.se.

Även grannarna vittnar om att paret ofta haft bråttom hem på kvällarna.

Men kommunen tyckte annorlunda. Straffavgiften motiverades med att det fanns mat i skafferiet, handduk och toalettpapper i badrummet, en brasa i kaminen och kaffefilter i köket. Paret förklarar detta med att hantverkarna skulle kunna använda toaletten och menade att det är vanligt i nybyggen att vissa atteraljer finns på plats före inflytt. De har nu överklagat beslutet till länsstyrelsen.