Så mycket sänker en braskamin din elförbrukning

Vi har räknat på vilket energitillskott en braskamin ger huset och vad det motsvarar med dagens elpriser.

Medlemmen BGA fick en braskamin till fritidshuset av sin granne. Foto: BGA

Medlemmen BGA fick en braskamin till fritidshuset av sin granne. Foto: BGA

Elpriserna gör att många söker alternativa eller kompletterande uppvärmningsmetoder för sitt hus, ihop med energibesparande åtgärder. En sådan insats kan vara att installera en braskamin eller en spiskassett för att stötta den huvudsakliga, elburna uppvärmningen.

– Eldar du tre timmar varje kväll från oktober till mars får du ett energitillskott på drygt 4 098 kWh

Men hur mycket värmeenergi ger egentligen en eldstad? Bo Nilsson på Contura har hjälpt oss att räkna på energitillskottet från en braskamin.

– Eldar du tre timmar varje kväll från oktober till mars får du ett energitillskott på drygt 4 098 kWh. Det blir då i snitt 4 vedinlägg per dag, vilket motsvarar en vedförbrukning på 8 kilo.

Elpriset varierar just nu stort beroende på var i landet du bor. Beroende på hur högt elpriset är så sparar du om tjänar in 4 098 kWh:

4 098 kr vid ett elpris på 1 kr
8 196 kr vid ett elpris på 2 kr
12 294 kr vid ett elpris på 3 kr
16 392 kr vid ett elpris på 4 kr
20 490 kr vid elpris på 5 kr
40 980 kr vid ett elpris på 10 kr
och så vidare.

Ha koll på styrsystemen

Dock är det många faktorer att ta med i detta. Exempelvis värmer braskaminen inte huset jämnt såsom en primärvärmeanläggning gör, den värmer huvudsakligen ett rum och därefter måste värmen sprida ut sig. Vidare krävs ett väl fungerande styrsystem hos den primära värmeanläggningen, så att den går ner i drift när kaminen ökar värmen i rummet, om du ska spara något över huvud taget.

- Det finns rumsgivare till värmepump som du kan ha i närheten av kaminen, den känner av när det blir varmt och drar ner värmepumpen. Så det går att styra hur den primära värmeanläggningen hanterar värmen i huset ihop med kaminen, säger Bo Nilsson.

Det innebär dock inte att den nödvändigtvis stänger av sig helt. Så besparingen du får via kaminen är en bit lägre än den vi räknar med ovan. Det beror ju helt på hur din värmeanläggning reagerar. Däremot är energitillskottet förstås ändå detsamma.

Kostnaden för ved

Vidare måste du ta med vedkostnaden i beräkningen. En kubik ved kostar kring tusenlappen i skrivande stund, men den som har egen skog kan förstås ordna gratis ved om den väljer att göra arbetet själv.

Observera att man i många tätbebyggda områden får man inte elda för annat än trivseleldning.

Läs mer: Vad kostar ved?

Så har vi räknat på värmeenergin från kaminen

Vi har räknat med att braskaminen har en vedförbrukning på 2 kg ved per timme och en verkningsgrad på drygt 80 procent, vilket är ganska standard idag. Energiinnehållet i 1 kilo björkved med en fukthalt på 18 procent motsvarar 15 383 kJ, detta ger en effekt på 4,27 kW.

0,8(2x4,27) = 6,83 kWh/vedilägg
4x2 = 8 kg vedförbrukning/dag
6,83x8 = 27,32 kWh/dag
27,32x150 = 4 098 kWh/år

– Eldar du mellan 19.00-22.00 på kvällen är det 4 vedilägg per dag. Eldar man mellan oktober-mars handlar det om cirka 150 dagar, och du får då ett energitillskott på cirka 4098 kWh per år.

Ved
Medlemmen P-plats har förlängt sin friggebod för att få plats med ved. Foto: P-plats

Maximera energitillskottet

Energimyndigheten testade braskaminer för ett par år sedan. Man såg att braskaminer normalt sett har en verkningsgrad runt 75-80 procent, det är alltså hur effektiv kaminen är. Ju mer effektiv den är desto mindre ved går det år. Ett par kaminer i testet hade dock så låg verkningsgrad som runt 60 procent. Valet av kamin är med andra ord avgörande för hur mycket värmeenergi eldstaden ger.

Man såg även att moderna braskaminer kraftigt minskar behovet av ved. En modern braskamin jämfört med en från 80-/90-talet minskade vedförbrukningen med 20 procent.

En stor del av kostnaden är just inköp av ved, men även om du har en skogstomt där du kan hugga egen ved är minskad vedförbrukning bra eftersom vedförrådet räcker längre och du behöver ta ner färre träd.

Vidare var det stor skillnad när det kom till utsläpp, vilket påverkar både miljön i stort och levnadsmiljön för dig och dina grannar.

Checklista - elda med ved

  • Ska du sätta in en ny kamin? Åtgärden kan kräva bygglov eller bygganmälan, kolla med byggnadsnämnden i din kommun
  • Ta reda på vilka eldningsregler som råder i ditt bostadsområde.
  • Se till att skorsten och kamin är godkända och att skorstenen är sotad
  • Säkerställ att veden du eldar med är torr, fukthalten bör vara runt 15-20 procent
  • Fundera igenom hur du kan sprida värmen i huset, det finns exempelvis värmefläktar som reagerar på värme undertill och då börjar snurra för att skicka värmen bort från kaminen och ut i rummet.
  • Se till att du har ett väl fungerande styrsystem som drar ner på uppvärmningen automatiskt när du eldar och det blir varmare i huset. Se även till så att du inte har luft/luft-värmepumpen inställd så att den börjar kyla ned när det blir varmt i rummet.