Ekonomi

Driftskostnader: Skiljer 80 procent mellan landets kommuner

Årets Nils Holgersson-rapport visar på stora skillnader i avgifter för avlopp, el, vatten, uppvärmning och sophämtning.

Kommuner med lägst och högst totalkostnad redovisat som kr/kvm.

Kommuner med lägst och högst totalkostnad redovisat som kr/kvm.

Kostnaderna för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning i lägenheter har ökat med fyra procent mellan 2015-2016, enligt den årliga Nils Holgersson-undersökningen. Större delen av ökningen beror på det stigande elpriset.

Ur undersökningen: "Både elnät och elhandel har ökat kraftigt, sammantaget 12,2 procent. VA har ökat med 2,5 procent medan fjärrvärmepriser och sophämtningsavgifter har haft en mer måttfull ökning (omkring 1 procent vardera)."

Billigast är det i Luleå som redovisar 242,50 kronor per kvadratmeter, medan Tanum är dyrast med en totalkostnad på 431,68 kronor - en skillnad på cirka 80 procent. Detta uppges motsvara 1 347 kronor respektive 2 398 kronor.

– Det är ändå att betrakta som orimligt att prisskillnaden är upp till 12 670 kronor per år beroende på vilken kommun lägenheten ligger i. Det är en skillnad som vi dessutom kan se blir allt större, säger Roland Jonsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

I rapporten konstaterar man också att kostnaderna drar iväg mer på landsbygden än på större orter.

Sophämtning, vatten, avlopp, el och uppvärmning står i genomsnitt för en tredjedel av boendekostnaden i flerbostadshus, och är nödvändiga för att du ska kunna leva där. Målet med undersökningen är att skapa ett tryck mot marknaden för att hålla nere kostnaderna på en rimlig nivå.

– Det är bekymmersamt att priserna fortsätter att öka betydligt mer än den allmänna prisutvecklingen i samhället. Det rör sig ofta om verksamheter med bristande konkurrens där konsumenternas ställning är svag med liten möjlighet att påverka priserna, säger Roland Jonsson.

Kommuner med högst månadskostnad (kronor) för en vanlig trerumslägenhet:

Tanum 2 410  

Munkedal 2 282

Nordanstig 2 236

Härjedalen 2 230

Tjörn 2 228

Kommuner med lägst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet:

Luleå 1 354

Borlänge 1 416

Boden 1 442  

Piteå 1 447

Oxelösund 1 459

Villaägarnas Riksförbund genomförde en liknande undersökning förra året och fastslog då att driftskostnaderna för småhus också varierar stort.

- Tjörn är Sveriges dyraste kommun för den som vill bo i småhus. Där betalar en småhusägare 72 200 kronor om året för drift och underhåll av sitt hus. Det är nästan 15 000 kronor mer än i Boden, där landets lägsta driftskostnader återfinns, skriver förbundet i ett pressmeddelande.